$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק אוהבת ילדים, כמה שיותר קטנים

הרשת החברתית טוענת שחקיקה שתחייב אותה לחסום פרסומות לקטינים היא עוול נורא, אחת השחקניות בסרט על מוחמד תובעת את יוטיוב, בריטניה מתכננת WiFi ציבורי ולקינוח - לא תאמינו כמה עולה לאפל לייצר יחידת אייפון 5 וכמה מרוויחה ממנה

יוסי גורביץ 14:0220.09.12

גם פייסבוק אוהבת אותם צעירים

 

דיווחנו אתמול (ד') על מהלכי חברות מזון למיניהן שנועדו לגרום לילדים קטנים להתמכר למשחקי סלולר ועל הדרך - להטמיע בתודעתם מוצרים עשירים בסוכר. תשאלו כל איש מכירות שהוא: כדי להשיג לקוח נאמן, יש ללכוד אותו בגיל צעיר, כשהוא עוד לא יודע לשאול שאלות.

 

מסתבר שגם פייסבוק עושה את זה. מדיניותה הרשמית קובעת (בהתאם לחוק האמריקאי) שהגיל המינימלי להצטרפות לטרשת החברתית הוא 13. בפועל, כ-5.6 מיליון מכלל המשתמשים של פייסבוק בארה"ב - כ-3.5% מכלל משתמשי פייסבוק בארה"ב - הם, על פי ההערכות, קטינים מתחת לגיל 13.

 

"ראית את העמוד של ThinkGeek"? - "כן, הזמנתי מיטה בצורת חללית. אמא תשלם" "ראית את העמוד של ThinkGeek"? - "כן, הזמנתי מיטה בצורת חללית. אמא תשלם" צילום: shutterstock

 

כשפייסבוק רוצה, היא יודעת לחסום אנשים בקלות - כפי שלמדו על בשרם שורה של אנשי שמאל ישראלים שהעזו לכתוב דעות שפגעו בכמה יהודים גאים ולא נאורים במיוחד. הדבר נכון גם לגבי ליברלים בכל העולם. אבל כשפייסבוק צריכה לאכוף את החוק על קטינים, היא משום מה מתלהבת קצת פחות. בפועל, פייסבוק תחסום כל קטין שינסה להצטרף אליה, אלא אם ינקוט בצעד מסובך ומשוכלל מאין כמוהו: הזנת שנת לידה מזויפת.

 

הנושא הגיע לכותרות משום שלרגולטורים בארצות הברית נמאס והם פועלים להעברת חוקים נוקשים יותר נגד פרסום ברשת שמטרתו ילדים - גלוי וסמוי כאחד. פייסבוק טענה שהחוקים לא צריכים לחול עליה, כי אצלה הכניסה לילדים אסורה. הדברים שלה הזדקפו על רגלים האחוריות ואמרו שכל נסיון לדרוש ממנה לנקוט בפעולות יעילות לגילוי ילדים מתאים יותר למשטר טוטליטרי וכי מדובר במדרון חלקלק שסופו מלחמת גוג ומגוג, אם לא הופעה פומבית של סלין דיון.

 

כלומר, מצד אחד אסור לנו לנקוט צעדים יעילים ליישום החוק, ומצד שני אסור שהחוק החדש יחול עלינו כי אין אצלנו ילדים. זה היה יכול להיות מפתיע, אלמלא היינו זוכרים שפייסבוק היא מכשיר שניזון מהפרטיות שלנו כדי לחזק ולהשיר את צוקרברג הנכלולי ועושי דברו. רק הבוקר קיבלנו עוד תזכורת לכך שהוא מעודו לא סבל מעודף מצפון.

 

אכטונג! המון זועם!

 

דיווחנו אתמול גם על סירובה של גוגל לבקשה מנשיא ארצות הברית להסיר מיוטיוב את הסרטון שמשמיץ את מוחמד וגורם למאבטחי שגרירויות ברחבי העולם לרעוד מפחד. אבל גוגל לא תוכל להתעלם מצו משפטי - שיש מצב שבקרוב תקבל.

 

עתה מתברר שיוצרי הסרט הפוגעני הטעו את המשחקים בו; הם גרמו לשחקנים להאמין שלסרט קוראים בכלל "לוחמי המדבר". במהלך העריכה, הודבק על הסרט טקסט אחר לגמרי, שמתייחס למוחמד. השחקנים גילו לזוועתם שהם הפכו למטרה של כל מוסלמי מתוסכל מינית עם יותר מדי זמן פנוי וגישה ליברלית לחומרי נפץ.

 

מתוך "תמימות המוסלמים", הסרט שהצית מהומות ברחבי העולם מתוך "תמימות המוסלמים", הסרט שהצית מהומות ברחבי העולם

 

הם לא התלהבו מכך, בלשון המעטה, ומיהרו לצאת בהצהרות שמגנות את השימוש הנלוז שעשו בהם יוצרי הסרט. והאמת, אם מישהו מהם יירצח, צריך לשקול ברצינות להעמיד לדין את יוצרי הסרט על הריגה - אם כי אני משוכנע שזה הרבה יותר מסובך חוקית ממה שזה נשמע.

 

אחת השחקניות בסרט, סינדי לי גארסיה, תובעת כעת את יוטיוב בדרישה להסיר את הסרטון. עורך הדין שלה כתב שהדרישה שלה לא פוגעת בחופש הביטוי ונועדה רק להגן על עצמה מפני פגיעה בזכויות שלה (למשל, הזכות לפרטיות, להתבטאות ציבורית וכמובן, הזכות לחיות). גארסיה ציינה עוד כי מאז שהנוכלים הפיצו את הסרטון שלהם, כבר הגיעו אליה מספר איומי רצח.

 

גוגל אמרה שהיא תענה על הטענות נגדה בבית המשפט. בינתיים, אנשים שרוצים לצפות בסרטון התועבה צריכים לאשר שהם מודעים לכך שמדובר בסרטון שהרבה מאוד אנשים חושבים שהוא פוגעני או לא ראוי.

 

לקראת משאב ציבורי

 

בכמה מדינות באירופה כבר הכירו בזכות לחיבור לרשת כזכות יסוד - משהו שהאזרח לא בהכרח צריך לשלם עליו. ממשלת בריטניה החלה להעביר סכומי כסף גדולים לערים, במטרה להקים תשתיות WiFi חינמיות.

 

סכום של 114 מיליון ליש"ט יחולק בין עשר ערים גדולות בממלכה המנוטרת, כדי שהללו יתחילו לבנות את התשתית לפס רחב ציבורי. המטרה היא לבנות רשת תוכל להגיע למהירות של 100 מגה-ביט לשנייה. לונדון קיבלה סכום גדול יחסית, 25 מיליון, בעוד לידס וברדפורד שמו את טלפיהן על 14.4 מיליון.

 

פס רחב לכולם? הבריטים עובדים על זה פס רחב לכולם? הבריטים עובדים על זה צילום: shutterstock

 

הממשלה מתכוונת לחלק עוד 50 מיליון למטרה זו בקרב עשר ערים קטנות יותר. המטרה היא להגיע למצב שבו ב-2015, בריטניה תהיה המדינה עם הפס הרחב המהיר ביותר באירופה. כל העסק הוא חלק מתכניתו של דיוויד קמרון להזניק את בריטניה דור אחד קדימה, כדי שאפשר יהיה לצמצם את השירותים הממשלתיים ולהעביר את רובם לרשת. איך יצליחו להתמודד המבוגרים שבקהילה עם הזינוק הגדול קדימה הזה, כשכבר עכשיו הם מתקשים להתמודד עם העולם הדיגיטלי, לא ממש ברור.

 

ובכל זאת, עם כל החשש הזה, בריטניה - שנשלטת, כזכור, על ידי מפלגה שמרנית - חושבת שהדרך הנכונה לטפל במשאב ציבורי היא (עד כמה שזה נשמע משונה לתושבי ישראל אכולי ההפרטה) על ידי רשויות ציבוריות. בישראל, התכנית היחידה שנמצאת בסביבה מופעלת על ידי בזק, שהיא חברה עצמאית. לממשלה לא באמת אכפת מהזכויות היסוד שלכם, אתם הרי גם ככה משלמים מסים. אחריות? לתושבים? זה כל כך אירופאי.

 

מחירה של תאוות בצע

 

האייפון 5 יפציע מחר בחנויות אפל, והמונים חצי אוטומטיים, מכורים וסקרנים כאחד, יגיעו אליהן כדי לרכוש את הגאדג'ט החדש בסכום מסחרר: אפל מוכרת את הגרוטאה, בלי סבסוד של חברות הסלולר, במחיר של 649 דולר לגרסה הבסיסית בעלת נפח אחסון של 16 גיגה-בייט. דגמים עם יותר זכרון עולים, כמובן, יותר.

 

אבל כמה עולה המכשיר לאפל עצמה? 207 דולר. עלות החומרים היא 199 דולר, ועלות העבודה של עבדי פוקסקון האומללים היא שמונה דולר למכשיר. כלומר, שולי הרווח של אפל מסחררים: יותר מ-200% עבור כל מכשיר. הם גבוהים יותר, כמובן, ככל שהמכשיר מכיל יותר זכרון.

 

רווח עצום מכל מכשיר. אייפון 5 רווח עצום מכל מכשיר. אייפון 5 צילום: Scott Schaen

 

442 דולר על כל מכשיר זה יופי של רווח. זה מסביר, במידה מסוימת, איך אפל יכולה להפוך לחברה עם שווי השוק הגדול בעולם, זה מסביר איך המכשירים שלה הופכים לסמל סטטוס. וזה משאיר באבק את האנשים שהרכיבו את המכשירים תמורת שמונה דולר לחתיכה - להזכירכם, שהסיכוי שהם מקבלים את רוב הכסף הזה נמוך מאוד. ולא דיברנו על האנשים שסיכנו את חייהם ביצור המינרלים שמהם מורכבים החלקים שבמכשיר. אפל יכלה להרשות לעצמה, בקלות, לשלש את שכרם של עובדי פוקסקון. זה עדיין היה מותיר לה רווח של יותר מ-400 דולר. אבל היא לא עושה את זה, כי למה לה. הלקוחות הרי לא דורשים את זה, הם עסוקים מדי בהתפעלות מהצעצוע החדש מכדי לשאול איך הוא הגיע אליהם.

 

אבל המסחטה האמיתית, כמובן, מתאפשרת הודות לצרכן הקצה, שמשלם לאפל - בדרך כלל בלי לחשוב על זה יותר מדי - סכומים בלתי נתפסים עבור מכשיר שביר (רוצים אותו ממוגן? קנו לו כיסוי גומי בתשלום נפרד) ורגיש לתקלות. כל זמן שהפראיירים ימשיכו להיות פראיירים, מכשירים של 207 דולר יעלו לצרכן יותר מפי שלוש ומשחק ההונאה הזה יימשך.

 

קצרצרים

  

1. מדי כשנה, נערכים במספר מוקדים בארה"ב טקסים דתיים מוזרים יחסית. אנשים שנראים שפויים לגמרי מתייצבים מחוץ לקוביות זכוכית ימים לפני שהן אמורות למכור תכשיר פלא שאמור לרפא את כל מכאוביהם. כמו עולים לרגל בימי קדם, ימתינו המאמינים כדי להיות הראשונים שיטעמו מן התרופה - בקור, בחום ובכל מזג אוויר. השאמאנים במקדש הזכוכית מגדירים את התרופה כ"קסומה ומהפכנית" ומוכרים אותה בשם אייפון. הריטואל החל עוד בשבוע שעבר והמכירה הראשונה אמורה להתבצע מחר. מספר פעילים חברתיים ניסו לאחרונה לשבש את הטקס הקדוש, בנסיון להחזיר את העולים לרגל לשפיותם ולהזכיר להם שהכת אליה הם משתייכים, כמו כמעט כל כת, מזיקה לחיים הציבוריים. הפעילים החזיקו שלטים שאמרו שהכת מעלימה כספי מסים בחשבונות מחוץ לארה"ב, ושרצוי להשקיע את הכסף בדברים שאינם צעצועי סטטוס יקרים.

 

המקדש המרובע של אפל המקדש המרובע של אפל צילום: איי אף פי

 

2. עוד גוף שמלעיג על המנהג הפגאני של מעריצי אפל היא החברה המתחרה, סמסונג, שלזכותה ייאמר שעדיין לא החלה ליצור לעצמה כת. היא משדרת פרסומת שתוקפת את העמידה בתור - ואת הגרוטאה החדשה של אפל, שלא עומדת בשורה אחת עם חלק ממאפייני ויכולות הגלקסי S3. אולי הנקודה המעליבה ביותר היא שעל פי הפרסומת של סמסונג, האייפון הוא מכשיר שמיועד להורים של הצעירים שעומדים בתור, לא לצעירים עצמם. אף אחד עוד לא אמר "זה מגניב כמו ההורים שלך".

 

3. קליפורניה הצטרפה לאחרונה לעוד 11 מדינות בארה"ב שמאפשרות רישום להצבעה באמצעות הרשת. בישראל אין רישום להצבעה, בין השאר משום שהמפלגות החרדיות לא אוהבות את הרעיון של מחשוב ספר הבוחרים; הוא מפריע להן לקבל 112% מקולות המצביעים שלהם, בכלל זה קולות אלו שאינם עמנו (הבדיחה בבני ברק אומרת שבין 12:00 לאחת אסור לכהנים להגיע לקלפיות; זה זמן ההצבעה של המתים). גם קצת בלתי אפשרי לשנות את הכתובת שלך במשרד הפנים בלי להשתמש בשיטות של המאה ה-19, קרי התייצבות בפני פקיד. "אומת סטארטאפ"? אל תצחיקו אותי.

 

4. לול. מפלגת הפיראטים הגרמנית, כמו כל מפלגת פיראטים, מתנגדת לעצם הרעיון של קניין רוחני, כי היא חושבת שהזכות של נצלנים ליהנות בחינם מעמלם של אחרים חשובה יותר מזכותם של יוצרים לחיות ממה שהם עושים. אחת המנהיגות של המפלגה הגרמנית, יוליה שראם, כתבה כמה וכמה מאמרים זועמים נגד "מאפיית התוכן". משום מה, דעתה של העלמה שראם על זכויות לקניין רוחני השתנו פלאים אחרי שהיא עצמה כתבה ספר - ולאחרונה פנתה לכמה אתרים שמאפשרים להוריד את הספר שלה בחינם וביקשה שיחדלו מכך. פתאום היא הבינה את היוצרים ואת עניין ה"תמלוגים" המוזר הזה שלהם. מעניין איך זה קרה.

 

5. גוגל הסירה לאחרונה אפליקציה שמקדמת זנות מחנות Play שלה. האפליקציה, שמיועדת לסטודנטים, מבטיחה להם גישה ל"כל הסקס בתשלום בעיר שלך" , כשהוא מפולח על פי מיקום וזמין תמיד. למרבה הצער, גוגל הסירה את האפליקציה רק אחרי שהקונגרס האמריקאי החל לגלות בה עניין - וכפי שאפשר לראות מהדיווח הקודם שלנו בנושא, שהיה באפריל, זה לקח לגוגל די הרבה זמן.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x