$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: חיים ונושמים גלישה ברשת? אתם במיעוט

למרות שנראה כאילו כולנו גרים באינטרנט - רוב העולם כלל לא מחובר אליה, משתמשי הסמארטפונים מקשים על גוגל ופייסבוק לגנוב מידע - וסמסונג מתחרה באפל בקטגוריה מזוויעה: העסקת קטינים המונית במפעלי שותפותיה

יוסי גורביץ 14:3206.09.12

העולם המחובר

 

מול האוטופיסטים של הרשת בשנות התשעים, נהוג היה לומר: "50% מתושבי העולם עוד לא עשו שיחת טלפון". זה כנראה כבר לא נכון, עם התפשטות הטלפונים הסלולריים, אבל החיבור לרשת - כך מוצא דו"ח חדש - הוא עדיין נחלתו של מיעוט מקרב האנושות.

 

מחקר של ה-World Wide Web Foundation, שמנוהל על ידי ממציא הרשת סר טים ברנרז-לי, מצא ש-20 שנה ויותר אחרי שסר טים יצר את הדפדפן הראשון, רק ל-40% מתושבי העולם יש גישה לרשת. יש בעולם כטריליון עמודי רשת, אבל הם משמשים רק שלושה עד ארבעה מיליארד מכלל תושבי העולם.

 

יום אחד, גם כאן תהיה אינטרנט יום אחד, גם כאן תהיה אינטרנט צילום: cc by uusc4all

 

מטבע הדברים, החיבור לרשת נפוץ משמעותית יותר באזורים עשירים מאשר באזורים עניים. החיבור לרשת (באחוזים מהתוצר הגולמי לנפש, חלקי מספר התושבים), הוא רק 2.2% ביבשת אמריקה (ויש להניח שהצפון מאזן משמעותית את הדרום), אבל מהווה 69.3% באפריקה - מה שאומר שרוב תושביה לא יכולים להרשות לעצמם חיבור רשת. באירופה, השיעור הוא 1.3%; במזרח התיכון ואסיה המרכזית (נראה שישראל מאזנת, למשל, את תימן) השיעור הוא 39.1%. בהתאם, אפריקה היא המקום עם מספר משתמשי הרשת הנמוך ביותר.

 

הרשת היא המצאה מופלאה, אבל היא נשענת על תשתית שאנחנו בדרך כלל שוכחים את קיומה. חשמל, בתור התחלה. אחר כך, מחשבים. אין פלא שהעולם הראשון אימץ אותה במהירות רבה כל כך - אבל האוטופיסטים שוכחים את קיומו של העולם השלישי. מותר לטעון שהרשת מרחיבה במהירות את הפערים, לא מצמצמת אותם. לא שבטוח שמה שהעולם השלישי צריך הוא חיבור לרשת: אולי כדאי קודם כל לתת להם מכונות כביסה. זה ישפר להפליא את יכולתן של נשים להשתתף במשחק.

 

אנחנו לא טיפשים, יש לנו סמארטפון

 

בשורה רעה למארק צוקרברג: משתמשי הסמארטפונים מודעים יותר ויותר לסכנות הפרטיות שנובעות מהמכשיר שלהם, ובהתחשב בכך שרוב משתמשי פייסבוק מהגרים לסמארטפונים, היכולת שלו להפשיט את פרטיותם מעליהם - המרכיב המרכזי באסטרטגיית הרווחיות של פייסבוק - צפויה להיפגע.

 

ממחקר שערך מכון המחקר המוביל Pew עולה שמבין האמריקאים הבוגרים שהחליטו להתקין אפליקציות על המכשיר שלהם, 50% החליטו שלא לאשר אפליקציות בשל דרישות הפרטיות המוגזמות שלהן. שליש מהנשאלים הסירו אפליקציות אחרי שלמדו שהן דורשות מידע בלתי סביר עליהם. כחמישית מהנשאלים כיבו את פונקציית זיהוי המיקום שלהם בשל החשש המוצדק שהמידע הזה יועבר לידיים הלא נכונות. 80% מבין המשתמשים גיבו את המידע שלהם וכמחצית ניקו את היסטוריית הגלישה של המכשירים.

 

להתקין או לא? להתקין או לא? צילום: שי ענבל

 

צוקרברג אמר לנו במשך שנים שה"פרטיות מתה" ושאנשים לא רוצים פרטיות, במיוחד לא בני הדור הצעיר. ובכן, כרגיל, הוא טעה; אפשר לטעון שההגזמות של פייסבוק - וגוגל, בואו לא נשכח את גוגל - בתחום הם אלו שהובילו לגל הנגד הזה. אנשים שמעו, פעם אחר פעם, על ניצול לרעה של המידע שלהם, ועל איסוף שלו, והחליטו להגן על עצמם.

 

סמסונג מתחרה באפל

 

ולא רק בתחום הסמארטפונים והגרוטאות האחרות.

 

קבוצת זכויות האדם China Labor Watch טענה לאחרונה שבמפעלים בסין שמייצרים מוצרים עבור סמסונג יש עבודת ילדים. סמסונג בדקה את הטענה הזו, מצאה שהיא לא נכונה, אבל גם מצאה שהמפעלים הללו חורגים מהתקנים שלה באופן משמעותי.

 

עכשיו מעלה China Labor Watch טענה חריפה אף יותר: שבמפעליה של סמסונג עצמה יש עבודת ילדים. הארגון מדבר על שמונה מפעלים בסין שנמצאים בבעלות מלאה או חלקית של סמסונג. בחלקם, אומר הארגון, יש עבודת ילדים "נקיה", לרוב באמצעות מסמכים מזויפים.

 

פס ייצור בסין פס ייצור בסין צילום: shutterstock

 

במקרים אחרים, סמסונג מעסיקה ילדים בשיטה בעייתית לא פחות: בתי ספר שולחים אותם לעבוד במפעלים, רשמית לשם אימונים בתחום הייצור. הקטינים לא מקבלים שכר - אבל בית הספר מקבל כמה זלוטס מהמפעל, כדי שימשיך לשלוח אליו עבדים. הטענה הזו מטרידה במיוחד, כי הדו"ח של סמסונג מצא שבמספר מקרים, המפעלים בסין העסיקו תלמידים על תקן "מתמחים". עוד מצא הדו"ח שבכל שמונת המפעלים יש חריגה מנהלי השעות הנוספות, וכולם דורשים מהעובדים יותר מ-36 שעות נוספות מדי חודש.

 

עכשיו נראה איך סמסונג תתמודד עם הטענות החדשות. במקרה שלה, לפחות, עדיין אין התאבדויות.

 

בצרפת לא ממהרים לעצור פיראטים

 

עתידה של הסוכנות הצרפתית למלחמה בפיראטיות, האדופי (HADOPI), לוטה בערפל: היא היתה בבת עינו של הנשיא לשעבר סרקוזי (זוכרים אותו?), שיצא עבורה לכמה מלחמות מתוקשרות, כולל נגד בתי המשפט שלו. המפלגה הסוציאליסטית, שהדיחה את סרקוזי, מתייחסת לסוכנות בהרבה יותר עוינות ושרת התרבות כבר רמזה על כוונה לסגור אותה.

 

הסוכנות עצמה, מצד שני, טוענת שהיא הצליחה במשימתה להוריד את הפיראטיות בצרפת - וזה לא צריך להפתיע אף אחד, כי אף גוף לא רוצה שיפרקו אותו או לאחר שיודה שהוא נכשל. לטענת האדופי, במהלך 20 חודשי קיומה, היא שלחה מכתב התראה ראשון לכ-1.15 מיליון צרפתים - אחרי שבחנה תלונות על שלושה מיליון כתובות IP, כלומר מצאה שרוב התלונות אינן נכונות.

 

קידם את האדופי. ומה עכשיו? סרקוזי קידם את האדופי. ומה עכשיו? סרקוזי צילום: בלומברג

 

מתוך אלו שקיבלו מכתב התראה ראשון, 102,854 קיבלו גם התראה שניה, ובין אלה, רק 340 נתפסו כשהם גונבים תוכן בפעם השלישית. אשר לאלה שהתעלמו גם מהמכתב השלישי - רק כנגד 14 החליטה הסוכנות להגיש כתבי אישום עד כה. אף אחד מהם עוד לא הגיע למשפט.

 

האדופי אומרת שהמטרה שלה היא לא ענישה אלא התראה וחינוך, ועל פי המספרים שלה, זה גם עובד. עם זאת, שרת התרבות הצרפתית חושבת שההוצאות על האדופי מוגזמות. יש להניח שתעשיית התוכן הצרפתית לא תסכים. ובכל זאת, איזה הבדל בין הפעילות שלה ובין ההתייחסות להפרת זכויות יוצרים כאל פעולת טרור, כמקובל בממשלת ארה"ב?

 

קצרצרים

 

1. אכול ושתה כי מחר תשלם מס: תושבי קליפורניה פצחו בסבב קניות באמזון כאילו אין מחר. הם קונים גם דברים שהם לא צריכים, או על כל פנים לא תכננו לקנות, משום שב-15 לחודש אמזון תתחיל לגבות מסי מדינה עבור מוצרים שנשלחים לקליפורניה. המס שם הוא 7.25%, והקליפורנים מנצלים את ההזדמנות האחרונה להתחמק ממנו. תושבי קליפורניה משלמים מס על משלוחי רשת כבר שנים. עד לאחרונה, אמזון עשתה הכל כדי לא לגבות מהם אותו.

 

2. דיווחנו מוקדם יותר השבוע שהאקרים פרצו למחשב של ה-FBI ולטענתם גנבו ממנו כמיליון מספרים יעודיים (UDID) של מכשירי אפל. ה-FBI מכחיש שזה מה שקרה, ואפל מצידה מכחישה שהיא העבירה את הנתונים האלה לידי ה-FBI. היא גם אומרת שהיא מתכוונת, במערכת ההפעלה הקרובה שלה, להפסיק להשתמש בכלל ב-UDID. לא ברור מה קורה פה: האם ההאקרים הצליחו לעבוד על אתרי הטכנולוגיה, ואם לא, איך לעזאזל הגיעו מספרי UDID למחשב של ה-FBI?

 

הקליפורנים רצים לקנות. אמזון הקליפורנים רצים לקנות. אמזון צילום מסך: TechCrunch

 

3. הפושע הנמלט גוטפריד סווארטהולם, דיווחנו, נעצר בקמבודיה ועומד להיות מוסגר לשוודיה. הלז הוא אחד ממנהיגי כנופיית פיירטביי שנידון לשנת מאסר ונמלט, כששותפיו לפשע מנסים לטעון שהוא בעצם כבר מת. סווארטהולם שורץ בקמבודיה כבר כשנתיים, ועלתה השאלה למה בעצם הרשויות שם התעוררו דווקא עכשיו. ובכן, מסתבר שבדיוק עכשיו ולגמרי במקרה, שוודיה מעבירה חבילת סיוע הומניטרית לקמבודיה בשווי 59 מיליון דולר. אף אחת מהמדינות לא טוענת שיש קשר בין הדברים, אבל אתרים שתומכים בהפצת קבצים דווקא כן. ספק אם שוודיה מוכנה לשלם סכום כזה עבור התענוג המפוקפק של אירוח סווארטהולם במתקן ממשלתי על חשבון הממלכה, אבל זה לא מפריע לתומכיו לטעון כך.

  

4. ל-FTC, רשות הסחר הפדרלית, נמאס מזה שמפתחים מתעלמים בבוז מפרטיות המשתמשים. היא כבר יודעת שאין טעם לסמוך על המתווכים - גוגל, פייסבוק ואפל - בנושא, כי לשתי הראשונות אין עניין להגן על פרטיות ולא ממש אכפת מהציבור שמשתמש בשירותיהן. ה-FTC העבירה את המוקד למפתחים והזהירה שתטיל קנסות על מפתחים שיתעלמו מרצון של המשתמשים. אולי כמה קנסות כבדים יגרמו להם לחשוב על זה שוב.

 

5. המחקר של סר טים ברנרז-לי, שהוזכר בפתיחת הטור, ערך את מדד המדינות המובילות ברשת. המדד נשען על היכולת של אנשים להתחבר לרשת ועל היכולת שלהם למצוא בה כמה שיותר חומר. באופן בלתי מפתיע בעליל, עשרת המדינות המובילות היו כולן מדינות מערביות. שוודיה פתחה את הרשימה ואירלנד סגרה אותה. ארה"ב הגיעה למקום השני. המחקר מומן על ידי גוגל והוא אמור להיערך מדי שנה.  

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x