בזק תאפשר ללקוחות גלישה במהירות של יותר מג'יגה לשנייה
פרויקט פריסת הסיבים האופטיים של בזק מארונות התקשורת עד בתי הלקוחות יוצא לדרך, וצפוי להאיץ את מהירויות הגלישה ללקוחות הפרטיים
בזק עושה צעד נוסף להגברת התחרות בשוק האינטרנט הביתי. החברה הודיעה היום לבורסה כי הדירקטוריון אישר פרויקט לפריסת תשתית אופטית עד בניינים ובתים, במטרה לאפשר ללקוחות הביתיים להאיץ את מהירות הגלישה לקצבים גבוהים במיוחד של יותר מג'יגה־ביט לשנייה. מדובר במיזם שעלותו מוערכת במיליארדי שקלים אשר יושקעו בצורה הדרגתית. לפי הערכות, פרישת התשתית במלואה תארך בין 7-5 שנים.
- בזק: עשרת אלפים ישראלים הצטרפו לפרויקט ה-WiFi החברתי
- בלעדי ל"כלכליסט": הדיבידנד של אלוביץ בבזק נתקל בקשיים
- גלישה בכל מקום: בזק מקימה ללקוחותיה רשת חופשית כלל-ארצית
במסגרת הפרויקט, המכונה "פייבר NGN", תחל בזק בתכנון וביצוע פריסה בכמה ערים בישראל כבר במהלך השנה הנוכחית, כאשר המטרה המוצהרת היא שכבר ב־2013 התשתית תגיע למאות אלפי בתי מנויים. עם זאת, יש להדגיש כי החלת השירות בפועל תתרחש רק לאחר שהחברה תבחר במתווה הטכנולוגי המתאים.
תשתית הסיבים האופטיים עד הבית זמינה כבר עבור רוב משקי הבית והלקוחות במדינות מזרח אסיה, ובראשן יפן וקוריאה הדרומית שם הרוב המכריע של הלקוחות גולש בקצבים של 100 מגה ועד ג'יגה לשנייה. בארה"ב התשתית האופטית מכסה כ-15% ממשקי הבית, אך במדינות מערב אירופה הטכנולוגיה עדיין מתעכבת.
למעט בשבדיה, שיעור משקי הבית המחוברים באמצעות סיבים אופטיים במערב אירופה מסתכם באחוזים בודדים. חברות התקשורת חוששות מעלות ההשקעה הגבוהה - מאות דולרים לכל סיב נתונים אופטי שמתחבר לבית, ומחוסר הוודאות לגבי נכונות הלקוחות לשלם יותר עבור קצבי הגלישה המהירים. על כך נוסף גם ערפל רגולטורי: החברות חוששות כי לאחר הקמת הרשת, הרגולטור יכפה עליהן תעריפים מפוקחים או פתיחת הרשת לשימוש חברות נוספות.
בזק נמצאת כיום בשלבים אחרונים של פריסת רשת ה־NGN, שבה החלה לפני כשלוש שנים. במסגרת הפרויקט החליפה החברה את חוטי הנחושת שנמתחו מהמרכזיות לארונות התקשורת השכונתיים בסיבים אופטיים.
כעת מתכוננת החברה לשלב השני של התוכנית, שבמסגרתו יוחלפו החוטים הנמתחים מארונות התקשורת לבתים — מה שצפוי להגדיל את מהירות הגלישה הפוטנציאלית למאות מגה־ביט. בתחילת השנה החלה החברה בניסוי של הפרויקט בפתח תקווה וחיברה מאות מלקוחותיה לטכנולוגיה החדשה.
מנכ"ל משרד התקשורת עדן בר טל התייחס להודעת בזק ואמר ל"כלכליסט" כי "מדובר בהודעה חשובה שהורידה מעל השולחן אחת ולתמיד את השאלה שהעלו ספקנים בדבר הנחיצות של תשתית סיבים. האמת לאמיתה היא שאין עתיד לחברות התקשורת ללא תשתית של סיבים אופטיים".
בר טל התייחס גם לדבריהם של גורמים בענף, ולפיהם ההודעה של בזק מאשררת שהכדאיות הכלכלית של מיזם הסיבים של חברת החשמל מוטלת בספק ככל שהשקתו מתעכבת. "זה לא מונופול טבעי, זה כמו לשאול אם יש מקום ליותר משני כבישים בין תל אביב לחיפה — יש מקום לספקים נוספים ובטח בתחום התשתית. ההודעה צריכה לתת רוח גבית למיזם של חברת החשמל ולא להפך".