$
חדשות התקשורת

ניתוח "כלכליסט" - משרד התקשורת מציג: ניטרליות סלקטיבית

משרד התקשורת הגדיר למעשה כבר ב־2011 את עקרון "ניטרליות הרשת". אבל בינתיים הוא צופה בחברות התקשורת בישראל מפרות אותו באין מפריע

רותי לוי 07:0427.08.12

משרד התקשורת הפיץ בשבוע שעבר תזכיר לפיו בכוונתו להחיל את עקרון 'ניטרליות הרשת' על כל חברות התקשורת בישראל. הכוונה לעקרון שלפיו רשת האינטרנט היא שטח חופשי ולחברות תשתית אסור להתערב באתרים, בשירותים או באפליקציות ברשת. במצב כזה ספקית האינטרנט לא תוכל למשל לעכב או לחסום תעבורה באתרי שיתוף קבצים.

 

כאשר ניטרליות מעוגנת בחוק נמנע מצב תיאורטי שבו, למשל, ספקיות התשתית (HOT ובזק) הפועלות גם בענפים נוספים (טלוויזיה בכבלים ובלווין) מחליטות להאט או להגביל גישה למיזמי טלוויזיה מתחרים הפעילים על גבי הרשת. או מצב אחר שבו חברת סלולר מחליטה לחסום אפשרות לשימוש באפליקציית מסרונים חינמית כמו ווטס־אפ.

 

היוזמה כשלעצמה חשובה, אך המוטיבציה של משרד התקשורת לאכוף אותה מוטלת בספק. זאת משום שניטרליות רשת כבר קיימת, לכאורה, בחברות הסלולר מינואר 2011 ומאז נראה שמשרד התקשורת בעצמו מתקשה להחליט מה טיבו של המושג 'ניטרליות'.

 

כך למשל, בחודש יוני החלה חברת פרטנר לחסום למנויה אפשרות שימוש בפונקציית Tethering (נקודה חמה). מדובר בפונקציה הקיימת במכשירים חכמים שמאפשרת לבעל המכשיר לחלוק את חבילת הגלישה הסלולרית עם מכשירים נוספים כמו טאבלט או מחשב נייד. פרטנר החלה לגבות מהמנויים תשלום חודשי על סך 20 שקל עבור הזכות להשתמש בפונקציה. למה הדבר משול? לכך שחברת המים תחל לגבות תשלום נוסף מלקוח שצרך כמות מים זהה דרך מספר ברזים.

 

שר התקשורת משה כחלון שר התקשורת משה כחלון

 

פרטנר לא המציאה את השיטה, על פי דו"ח שהפיצה חברת אלוט המסקר את פרקטיקות הגבייה של חברות הסלולר ברבעון השני של 2012, 29% מהמפעילות בעולם אשר פרסו רשת דור רביעי (LTE), כבר גובות תשלום עבור שימוש בפונקציית השיתוף.

 

ואולם, על פי לשון משרד התקשורת שהועברה בתזכיר וכבר מחייבת, כהגדרתו, את חברות הסלולר, נדמה כי מדובר בהפרה חמורה של ניטרליות רשת שהרי "חל איסור לבצע הגבלה או חסימה של תכונות או מאפיינים המובנים של ציוד תקשורת, לרבות בדרך של קביעת תעריפים". אך המשרד לא רק שאינו אוסר על פרטנר להמשיך בגבייה – מזה חודשיים שהוא מסרב לתת דעתו בעניין.

 

למעשה, חברות הסלולר מנהיגות מגוון שיטות חיוב שרוקדות על התחום האפור של ניטרליות הרשת. אחת מהן היא מתן תעדוף לשירותי הטלוויזיה, הניווט והמוזיקה שלה - כאשר המשתמשים צורכים את השירותים של חברות הסלולר הם אינם מאבדים מחבילת הגלישה שרכשו מהחברה, אך כאשר הם צורכים שירותים מתחרים על גבי הרשת - בוודאי שכן. בנוסף, חלק מהחברות מתמחרות בצורה שונה חבילה לגלישה באמצעות האייפד או באמצעות טאבלט אחר. הדבר דומה לכך שחברת החשמל תגבה תשלום שונה לגישה לחשמל דרך השקע במטבח, בסלון או בחדר השינה.

 

משרד התקשורת מעולם לא קיים דיון ציבורי במהות ניטרליות הרשת לפני שהכניסה בהינף יד לחוק ההסדרים ב־2011 ובכך הכיל אותה, לכאורה, על חברות הסלולר. עתה, הוא מפיץ תזכיר ובו הוא מנסה לשכפל את הניטרליות הלא נאכפת לרשת הקווית. המשרד צריך לפתוח את הדיון מחדש. דיון כזה טוב שיכלול גם כלכלנים, משפטנים ואולי אף את צרכני האינטרנט. לבסוף, עליו לגבש בעצמו עמדה ברורה - אילו מבין הפעולות המתבצעות כיום פוגעות בניטרליות רשת, ואילו מותרות לפי גישתו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x