הנה באה המלחמה הגרעינית
הניצחון של אפל יהפוך את קרבות הפטנטים למלחמת תביעות בלתי נגמרת, שתשתק את עולם הטכנולוגיה
עולם הטכנולוגיה נמצא זה כשנתיים בקרב פטנטים כל-בכל אכזרי, שאפשר להגדירו כ"מלחמת עולם". הניצחון המהדהד של אפל עתיד להפוך מלחמה זו למלחמה גרעינית, ממש כפי שאיים בעבר מנכ"ל אפל המנוח סטיב ג'ובס. יצרנית האייפון והאייפד, אפשר לשער, כבר נערכת להגשת תביעות הענק הבאות נגד יריבות אחרות. אלו, מצדן, כבר מכינות תביעות נוספות משלהן, אם במטרה לזכות בפיצויים מרשימים דומים (אין חברה שתתנגד לעוד מיליארד דולר בשורת הרווחים), ואם רק כאמצעי הגנה מתביעות אחרות.
ראינו כבר לא מעט תביעות מסוג זה בתקופה האחרונה, אבל לא מן הנמנע שבעתיד הקרוב מספרן של התביעות החדשות יזנק משמעותית. אם עד עתה חלק ניכר מהן נסגר בשקט, בעסקאות שפרטיהן נשארו חסויים, יש סיכוי סביר לכך שהחברות יורידו את הרגל מהבלמים ויילחמו עד הסוף המר.
קרבות ענק על פטנטים זניחים
היה אפשר אולי להבין את המלחמה הזו אם בעולם הטכנולוגיה היתה מתבצעת גניבה בוטה ומסיבית של רעיונות ייחודיים, במטרה לחקות בצורה מובהקת ולהונות את הציבור. אבל האמת היא שרבות מתביעות אלו נסובות סביב פטנטי תוכנה שהמילה "מפוקפקים" עושה להם כבוד. רק בתיק זה נמצאה סמסונג חייבת בפטנטים זניחי כמו "הקלק לזום" או Bounce Back, ובמקרים אחרים כבר התנהלו הליכים משפטיים סביב פטנטים זניחים עוד יותר, ולא פעם אף מעורפלים וכלליים, המכסים היבטי פעילות רבים.
גם הפטנטים המרכזיים יותר, אלו שנוגעים לעיצוב המכשיר, בעייתיים. אחרי הכל, יש מעט מאוד דרכים לעצב מכשיר מלבני עם מסך מגע גדול, ונראה בלתי סביר שלאפל תהיה בלעדיות גורפת עליהם. בניגוד לטענות אפל, ספק אם משתמשים באמת התבלבלו בין המכשירים - המיתוג שלהם היה שונה ונבדל מספיק כדי להבהיר למשתמשים מה הם קונים וממי, והעובדה שלמכשיר גדול עם מסך מגע יש דמיון מסוים למכשיר גדול אחר עם מסך מגע לא הופכת את האחד לחיקוי של השני.
שיטת הפטנטים רקובה מהיסוד
בכל הקשור לעולם הטכנולוגיה בכלל והתוכנה בפרט, שיטת הפטנטים בארה"ב רקובה מהיסוד. הפטנטים כבר לא משמשים ככלי להגנה על זכויות המפתחים, אלא ככלי נשק בתחרות העסקית בין החברות הגדולות וכאמצעי סחיטת כספים של אינספור טרולי פטנטים, התוקפים חברות גדולות וקטנות כאחת. אם המושבעים היו מגלים מתינות וסוגרים את התיק בלי למצוא אף חברה חייבת, ייתכן שההמולה הרבה היתה נרגעת. אבל עכשיו, כשכולם ראו אילו סכומים אפשר להרוויח אם הולכים עד הסוף, הקרבות רק עתידים להתגבר ולהפוך קשים יותר.
עכשיו כבר ברור שאי אפשר לסמוך על ענקיות הטכנולוגיה שיגלו אחריות וינצלו את הפטנטים הרבים שלהן לצורכי הגנה אמיתיים; אי אפשר עוד לקוות שטרולי הפטנטים יפסיקו להטריד חברות שעוסקות בפיתוח וביצירת שירותים חדשים במקום בתביעות משפטיות; אי אפשר להתפלל שבית המשפט אולי ייקח על עצמו את תפקיד הגננת ויפריד בין הילדים.
הגיע הזמן שהממשל האמריקאי ייקח את העניינים לידיו. האיום של מלחמת הפטנטים על עתיד תעשיית ההייטק בארה"ב הוא כה מוחשי וכה משמעותי, שהמאמץ להפסיקה צריך להגיע מהרמה הגבוהה ביותר, מהנשיא ברק אובמה עצמו. אם הנשיא לא ייזום רפורמה מכרעת וגורפת במערכת הפטנטים בארה"ב, ייתכן שהמלחמה הנוכחית תגדל לממדים מפלצתיים שיביאו להאטה אמיתית, שלא לומר לעצירה מוחלטת, בקצב הפיתוח של שירותים ומוצרים חדשים.
למלחמה אטומית זו יש פוטנציאל ממשי לגרום לארה"ב לאבד את המובילות הטכנולוגית שלה, ואם הממשל רוצה למנוע זאת הוא צריך לנקוט צעדים ממשיים ונחרצים כדי לעצור אותה.