דו"ח טכנולוגי: אופס, עשינו את זה שוב
גוגל ממשיכה לשקר בפרשת סטריט וויו, מיקרוסופט מודה שהיא מתחרה ביצרני המחשבים, סין "שומרת על בריאות הצעירים" וגוגל+ רושם עלייה מפתיעה
אל תהיה ישר
טוב, זה כבר לא רציונלי. לרשימת השקרים הארוכה של גוגל בפרשת הריגול סטריט וויו מצטרף עוד שקר מטופש למדי. בהתחלה הכחישה גוגל שהיא אוספת מידע פרט לצילום. אחר כך היא הודתה שהיא ממפה נקודות WiFi ללא הסכמת בעליהן. אחר כך היא הודתה בפריצה לרשתות בלתי המאובטחות אבל טענה שלא לקחה משם מידע. אחר כך היא אמרה שהיא לקחה מידע אבל שהוא לא היה מידע חשוב ושבכל מקרה הוא הושמד.
אחר כך היא אמרה שזו היתה פעולתו של מהנדס אחד. אחר כך, כשה-FCC גילה שלא מדובר היה במהנדס אחד אלא שהוא עדכן את הבוסים שלו, גוגל "איבדה" מייל קריטי ולא שיתפה פעולה עם החקירה ובכירים בה טענו שהם לא ידעו מכלום. יו"ר החברה והמנכ"ל שלה בזמן התקרית, אריק שמידט, הכחיש בפני לפני כחודש, בתשובה לשאלה שלי, שהוא ידע על כך. הוא גם טען שהמידע הושמד.
אז זהו, שלא. גוגל התחייבה בפני הרגולטור הבריטי לפני שנתיים שהיא תשמיד את כל המידע הנוגע לבריטניה, מה שגרם לרגולטור לסגור את החקירה שלו (ובאופן שמזכיר את "שיטת השקשוקה", זמן קצר לאחר מכן בכיר בגוף להגנת הפרטיות במדינה התמנה לתפקיד בגוגל). עכשיו מודה גוגל שהיא בעצם לא השמידה את המידע, והיא שוב מודיעה שהיא "מתנצלת".
כאן אי אפשר לקבל את התירוץ של "לא ידענו" מצד בכירי החברה. אם הם לא יודעים לאיזה הסכמים החברה שלהם מגיעה עם רגולטורים ולא מקפידים על כך שההסכמים האלה יכובדו, הם אשמים לפחות באי הקפדה על due diligence (בדיקת נאותות). הרגולטור הבריטי (וכנראה שאיתו, גם האירי) עומד כעת לזמבר את גוגל. יש לקוות שהם יקנסו את החברה בכמה עשרות מיליארדים - פחות מסכום כזה כנראה שלא ממש יכאיב לה.
כאן עולה השאלה, שוב: למה גוגל מתעקשת על שמירת המידע הזה? למה היא מתעקשת להסתבך עם רגולטורים, ולשקר להם? מה יש במידע שאספו מכוניות סטריט וויו שגוגל רוצה כל כך? עכשיו יש לרגולטור הזדמנות לברר. דבר אחד ברור: אחרי סדרת השקרים הזו, אסור להאמין לאף מילה של בכירי גוגל.
כן, אנחנו מתחרים בשותפים שלנו
עם ההודעה של מיקרוסופט על כך שהיא תוציא טאבלטים משלה שיכונו סרפס (ובניגוד לשמועות, לא יימכרו ב-1,000 דולר לגרוטאה) התרבו הטענות על כך שמיקרוסופט נכנסת בעצם לתחרות עם יצרני המחשבים - שעד כה היו במידה רבה שותפים שלה.
מיקרוסופט נמנעה עד כה מלהתייחס פומבית לשאלה הזו, אבל במסמכים שהגישה החברה לרשויות המס בסוף השבוע, היא הודתה שטאבלטי סרפס "יתחרו בשותפים שלנו, מה שעשוי לפגוע במחויבות שלהם לפלטפורמה שלנו".
המצב שבו יצרן - במקרה שלנו, של מערכות הפעלה - מתחרה בלקוחות שלו הוא נדיר ומצריך עדינות רבה. מיקרוסופט, עם זאת, השמיעה בשנים האחרונות תלונות רבות על כך שחוויית המשתמש של חלונות רחוקה מלהיות אופטימלית בעיקר בגלל רשלנותן של השותפות שלה. היא אפילו פתחה בתכנית שבה המשתמש מביא את מחשב החלונות שלו למתקן של מיקרוסופט ותמורת כ-200 דולר מקבל בחזרה מחשב שמותאם לחלוטין לצרכיו ומתפקד הרבה יותר טוב.
אם אתה רוצה שמשהו ייעשה כיאות, אתה כנראה צריך לעשות אותו בעצמך. זה המסר של מיקרוסופט לשותפותיה. ומה הן יעשו? יעברו למחשבי אנדרואיד? השוק שלהם כמעט לא קיים. יצרו מערכות מחשבים משלהם? אין הצער שווה בנזק המלך.
שומרים על הבריאות שלכם. בגולאג
ברודנות הגדולה ביותר בעולם, סין, ארעו מהומות גדולות סמוך לשנחאי: תושבי עיירה בשם קידונג יצאו לרחובות, נפנפו מהם את השוטרים, הפכו את מכוניות המשטרה, השתלטו על בנייני המפלגה וזרעו בהם חורבן. הסיבה: החלטת המפלגה במחוז לשפוך מים מזוהמים ממפעל למפרץ שלהם.
המפלגה לא הורתה על טבח, והודיעה בתגובה על ביטול תכנית הזרמת המים המזוהמים למפרץ. האוליגרכיה הסינית מ פ ח ד ת. היא יודעת שהדיל שלה עם האוכלוסיה הוא המשך הצמיחה תמורת ויתור על זכויות פוליטיות והצמיחה בסין נבלמת.
כתוצאה מכך, נאלץ המשטר להאבק במתנגדיו בזירות אחרות - כמו למשל, ברשת. המשטר מגביר את מאבקו נגד אתרים עצמאיים ובתי קפה אינטרנט, שהפכו לאחרונה למוקד תסיסה בקרב צעירים אנטי ממסדיים. בשבועות האחרונים, המשטר סגר מאות בתי קפה כאלה בבייג'ינג, הוריד מן האוויר אלפי אתרים ואף עצר כ-7,000 איש. הסיבה הרשמית למעצר היא "הגנה על הבריאות הפיזית והנפשית של הנוער". תירוץ דומה מאוד - חשש מהשחתת הנוער - שימש את האתונאים להרעיל את סוקרטס, שמתח ביקורת קשה על המערכת הפוליטית של המדינה.
אבל באותה הצהרה ממש, על שמירת בריאות הנוער, הצהיר מפקד המשטרה החשאית בבייג'ינג - התואר הרשמי הוא ראש הלשכה לבטחון הציבור - שמי שימציא ויפיץ שמועות על המפלגה ייענש בחומרה. כלומר, הסאבטקס הפך במהירות לטקסט. המפלגה, שבכיריה עדיין מזועזעים מפרשת בו שילאי, חוששת (ובצדק) שהיא תגמור כמו מפלגת הבעת' בסוריה, ושבכיריה עצמם יגמרו כמו סדאם במקרה הטוב וקדאפי במקרה הרע. וכשממשלת סין הקומוניסטית לחוצה, האינסטינקט הראשון שלה הוא הגברת הדיכוי.
גוגל+ עדיין חי
בחדשות טובות יחסית לגוגל (ורעות לעבדכם הנאמן - שאמור לאכול כובע בתוך 11 חודשים אם השירות הנתעב ימשיך להתקיים עד אז כגוף פעיל) נראה שגוגל+ קיבל זריקת מרץ בחודשים האחרונים.
קומסקור דיווחה על כך שבתשעת החודשים האחרונים, מספר המבקרים היחודיים בגוגל+ עלה ב-66%, וביוני האחרון ביקרו בו כ-110.7 מיליון בני אדם. רק 27.7 מיליון מהם היו מארה"ב, והשאר משאר העולם.
פייסבוק, מצד שני, איבדה משתמשים: על פי נתוני קומסקור, ביוני ביקרו בה 159 מיליון אמריקאים בהשוואה ל-166 מיליון בתחילת תקופת תשעת החודשים. עם זאת, המדור נושם לרווחה כשהוא שם לב לנתון קריטי: שיעור המחויבות של המשתמשים לשירות. לפני מספר חודשים, ראינו שהשהות הממוצעת של המשתמש בגוגל+ בחודש היא שלוש דקות; בפייסבוק מדובר במאות דקות. אין נתונים חדשים בתחום ובהתחשב באגרסיביות שבה גוגל דוחפת את גוגל+, בהחלט יתכן שנותרה אותה התופעה הישנה: אנשים באים, נרשמים, רואים שלא קורה כלום והולכים.
קצרצרים
נתחיל בחדשות הטובות: המדור עקב בעניין בשנתיים וחצי האחרונות אחר תלאותיו של פול צ'יימברס, בריטי עם חוש הומור שנוי במחלוקת שכל כך התאכזב מהשלג שנחת על שדה התעופה הקרוב למקום מגוריו ערב חופשתו המיוחלת, שהוא שלח ציוץ שבו איים לפוצץ אותו אם הוא לא ייפתח בזמן. הוא נעצר תוך זמן קצר על ידי אנשי אבטחה שחוש ההומור שלהם - כמו של הרבה אנשי אבטחה - הוסר באמצעות ניתוח. צ'יימברס מצא עצמו מול מערכת משפטית אדישה, שהרשיעה אותו באיום. הוא ערער וערער וערער -ובסוף השבוע שיקם בית הדין הגבוה של בריטניה את שמו הטוב של ההומור הבריטי - וזיכה אותו.
מארק צוקרברג, המנכ"ל והמייסד (?) של פייסבוק, הכחיש בתוקף בסוף השבוע - שבו הציגה פייסבוק תוצאות רבעון בעייתיות והמניה שלה נראתה לאחרונה קופצת ממגדל גבוה -שאין כל הגיון בכך שפייסבוק תפתח סמארטפון. הוא אמר את הדברים לאחר שנשאל על אודות שמועות הסמארטפון האחרונה. כאן המקום לציין שתמיד צריך לשים לב למה שצוקרברג לא אומר: כפי שבעבר הוא לא הכחיש שהוא פרץ למיילים של משתמשי פייסבוק באמצעות סיסמאות הפייסבוק שלהם, כעת הוא לא ממש מכחיש את השמועה, רק אומר שהיא לא הגיונית. מה זה אומר על השאלה "האם פייסבוק תשיק סמארטפון"? הלוואי שידעתי. בעברה של פייסבוק יש הכחשות מובהקות הרבה יותר בשאלה הזו.
זוכרים איך אפל הפסיקה לטעון שהמחשבים שלה חסינים לאיומי סייבר? אז זה קרה בדיוק בזמן, כי בשבוע שעבר נחשפה עוד נוזקה למק, הפעם כזו שמרגלת אחרי המשתמש בכך שהיא מעתיקה פחות או יותר אל כל המידע שלו ושולחת אותו למפעיל שלה. בהתחשב בכך שמספר יוצא דופן של מתנגדי משטר ברחבי העולם משתמשים במק - רק מפלצת הספגטי המעופפת יודעת למה - מותר לחשוד שמשטר הגולגלות בבייג'ינג מעורב איכשהו בעניין. זו לא תהיה הפעם הראשונה.
ממשלת ארה"ב גילתה להפתעתה שבהחלט יתכן שאין לה אפשרות לתבוע את מגהאפלוד, משום שבשל סעיף טכני בחוק אי אפשר היה להגיש לה את כתב התביעה כנדרש - למגהאפלוד אין משרדים בארה"ב. למרות זאת, הודיעה הממשלה לבית המשפט שהיא מסרבת לשחרר את הנכסים של מגהאפלוד שהקפיאה ושלא תשחרר אותם גם אם בית המשפט יבטל את התביעה. הממשלה מתכננת להחזיק בהם עד שקים דוטקום יועמד לדין בארה"ב. עם זאת, כפי שהדברים נראים כעת בכלל לא בטוח שניו זילנד תסגיר את דוטקום.
אחרי שנים ארוכות של דיונים, גוגל מבקשת מבית המשפט לאשר את הפיראטיות רחבת ההיקף שלה בתחום הספרים: היא טוענת שהסופרים שתבעו אותה על כך שהעתיקה את הספרים שלהם ללא אישור והעלתה חלקים מהם לרשת לא הוכיחו שנגרם להם נזק. בנוסף, טענה שיש יתרון ציבורי לכך שהיא מעלה אותם לרשת. אז בעצם, גוגל חושבת שמותר לה לפעול למען מה שהיא רואה כיתרון הציבור על חשבון זכויותיהם החוקיות של אחרים. גילדת הסופרים של ארה"ב ביקשה, בתגובה, פסיקה מיידית נגד גוגל. המשך יגיע, בקצב הנוכחי, ב-2016.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.