סקר IDC: ירידה בביקושים לשירותי מחשוב בישראל
סקר ה-IT השנתי של IDC מראה כי שוק שירותי המחשוב בישראל יצמח ב-3.8% בלבד ב-2012 זאת לעומת 5.2% ב-2011
שנת 2011 הייתה שנה טובה לכלכלה בישראל, במיוחד בחצי הראשון שלה. בשנת 2012 כבר מורגשת ירידה בביקושים אצל חברות שירותי ה-IT. הסיבה לכך היא בעיקר ההאטה בכלכלות אירופה וארה"ב אשר ישראל תלויה בהם לייצוא.
כמו כן יש ירידה בביקושים לשירותי IT מפני שחברות הישראליות הקטינו את תקציבי המחשוב שלהם, או תעדפו מחדש תקציבים קיימים. חני שטרן, אנליסטית שוק המחשוב בישראל ב-IDC מצפה שהשוק יחזור לעצמו ב-2013 וצופה לגידול שנתי ממוצע של 7.0% בחמש שנים הקרובות.
החברות המספקות שירותי IT בישראל מעסיקות מעל 39,000 עובדים בתחומים שונים, מתוכם כ-23,500 הם מומחי מחשוב. תחום משאבי אנוש זה התרחב במהלך שנת 2011 ב-6.8%, מה שמצביע על התרחבות חוזים רב שנתיים.
ספקי השירות מתמודדים עם דרישות שכר בעליה מחד ומכרזים המושכים מחירים בכיוון ההפוך מאידך. שטרן סבורה כי "ההאטה במהלך שנת 2012 לא צפויה להביא לשינויים משמעותיים במצבת כוח האדם של הענף. אך, היא תיצור האטה בגיוסים וממילא קיפאון במגמת העליה בשכר."
ספקי השירות המובילים ב-2011 בישראל היו מטריקס (16.9%) מלם-תים (10.8%) ונס (8.9%). יש לציין כי בשל האופי ההתמחותי של שירותי מחשוב וכדי לתת מענה כולל ללקוחות, התחרות בענף אינה תמיד פרונטלית ושיתופי הפעולה בין החברות נפוצים למדי.
עם זאת, כדי להצליח ולצמוח בשוק תחרותי זה, קונסולידציה היא כלי עיקרי בקרב ספקי השירות למען השגת יתרון תחרותי בעיקר בסביבת מכרזים. ב-2011 ראינו המשך רכישות של חברות נישה על ידי השחקנים המרכזיים בשוק. אנו צופים שמגמה זו תימשך גם בשנים הקרובות.
על פי שטרן: "בשנת 2011 ראינו ירידה מסויימת בהוצאה על שירותי אינטגרציה של ציוד ועלייה מקבילה ביישום פתרונות ייעול וניהול.." והיא מוסיפה, "הטכנולוגיות אשר יניעו את שוק שירותי המחשוב בשנים הקרובות הן בינה עסקית, פתרונות מובייל, ביג דאטה, אבטחת מידע, פתרונות כשירות וניהול תשתיות ואפליקציות. בנוסף ראינו התחלות של אימוץ ענן ציבורי אמיתי על ידי חברות ישראליות אבל יש עוד דרך ארוכה עד שזה יהיה נפוץ בישראל גם מצד רצון הלקוחות וגם מצד פתרונות הספקים."
המגזר הפיננסי מייצג את החלק הארי מההוצאה המקומית על שירותי IT, ומהווה 25.4% מהוצאותיו של כלל השוק הישראלי. מגזר זה מונע בעיקר על ידי רגולציה אך קיימות גם השקעות רבות בפתרונות ניידים, מבוססי אינטרנט ותהליכים עסקיים.
המגזר הציבורי אשר כולל את הממשלה, הצבא והרשויות המקומיות מהווה יחד 22.6% מסך ההוצאות על שירותי IT בישראל. למרות היותו לקוח ה-IT הגדול במשק, מספק הצבא את רוב שירותי ה-IT בכוחות עצמו. יותר מ-75% מסך ההוצאות על שירותי IT מגיעות מחברות גדולות מעל 500 עובדים ופחות מ-25% מההוצאות הישראליות על שירותי IT נובע מעסקים קטנים ובינוניים.