ירידה בהכנסות חברות מיקור החוץ בהודו
הרבעון השני חשף ירידה בהכנסות חברות ה-IT ההודיות, הסיבות העיקריות: כלכלה משתקמת בארה"ב ומשבר החובות באירופה וכן האטה בשוק ההודי
התאוששות איטית בארצות הברית, משבר החובות באירופה והאטת הצמיחה בשוק המקומי, הובילו להאטה בצמיחה בהכנסות וברווחים המחושבים בדולרים ברבעון השני בחברות מיקור חוץ בהודו , כך על פי הערכות האנליסטים.
"הצמיחה השנתית ברבעון תהיה ככל הנראה חד ספרתית בלבד, מכיוון שהשוק מקרטע, והלקוחות אינם מבצעים עסקאות רבות", אומר סודין אפטה, אנליסט ומנכ"ל אופשור אינסייט, חברת מחקר וייעוץ. לדבריו, חברה אחת או שתיים עשויות לרשום בכל זאת צמיחה גבוהה יותר בשל עסקה גדולה שהשיגו, אך אין זה מספיק כדי לייצג מגמה.
בזמנים קשים לקוחות מעדיפים טכנולוגיות ושירותים כמו SaaS, שירותים המבוססים על פלטפורמה ושירותי בק אופיס מתמחים שיכולים לענות באופן מיידי על הצרכים העסקיים שלהם בצורה החסכונית ביותר, אולם חברות הודיות הממוקדות על פיתוח תוכנות ושירותים על פי הזמנה, לא הצליחו להותיר חותם בתחומים הללו.
"אנחנו מאמין שהשוק חווה האטה בביקוש בשל מספר גורמים", אומר ג'ימיט ארורה, מנהל באוורסט גרופ. מלבד חוסר הוודאות האופפת את אירופה וההתאוששות האיטית של הכלכלה האמריקאית, גם סקטורי הבריאות ו-BFSI (בנקאות, שירותים פיננסיים וביטוח) סובלים מרמה גבוהה של חוסר ודאות, שניים מהסגמנטים האנכים הגדולים ביותר למיקור חוץ.
צמיחה איטית יותר בהוצאות הלא הכרחיות ועיכובים מתמשכים בהחלטות על הוצאות ככל הנראה פגעו בצמיחה בהכנסות, מוסיף דיפן שאה, אנליסט IT בקוטאק סקיורטיס. עם זאת, האנליסטים מוסיפים כי הצמיחה בהכנסות, שנמדדת במטבע הרופי ההודי, עשויה להיות גבוהה יותר, בשל הייקור ברופי אל מול הדולר.
אינפוסיס, חברת מיקור החוץ השנייה בגודלה בהודו, צפויה לפרסם את הדו"חות הרבעוניים שלה בהמשך השבוע, על רקע צניחה בצמיחת התמ"ג ההודי ל-5.3% ברבעון הראשון, והאטה בבריטניה ובארה"ב, המהוות את שני השווקים הגדולים ביותר ללקוחות של חברות הודיות. באפריל מסרה אינפוסיס כי להערכתה הצמיחה בהכנסות בשנה הפיסקאלית הנוכחית תעמוד בין 8-10%. שנה קודם לכן נרשמה עלייה של 16% בהכנסות.
וויפרו, חברת מיקור חוץ גדולה נוספת הממוקמת בבנגלור, מסרה אף היא באפריל שההכנסות עבור הרבעון הראשון מחטיבת שירותי ה-IT הסתכמו ב-1.54 מיליארד דולר, עלייה של 9.7% מהתקופה המקבילה אשתקד, זאת לאחר ששנה קודם לכן נרשם זינוק של 20% בהכנסות חטיבת שירותי ה-IT.
בניגוד לעבר, אז תעשיית מיקור החוץ כולה עלתה או נפלה ביחד, החברות מגיבות כעת בצורה שונה לתנאי השוק. וויפרו ואינפוסיס עומדות בפני אתגרים בשל נושאים הקשורים ספציפית לחברות עצמן, מסביר ארורה. בעוד שנראה שוויפרו בונה עצמה מחדש, אינפוסיס ממשיכה להתמודד עם אתגרים בתחומי הביקוש בזמן שהלקוחות מחכים ליישוב תביעה שהוגשה נגד החברה, לפני שיחליטו על פרויקטים ספציפיים.
ג'יי פלמר, עובד של אינפוסיס הגיש בשנה שעברה תביעה נגד החברה, שבה טען כי סבל מהטרדות לאחר שסירב לעזור לחברה להשתמש בוויזות מסוג B-1, שמחולקות לאורחים עסקיים, עבור עבודה שלטענתו נזדקקה לוויזת עבודה מסוג H-1B. אינפוסיס עומדת גם במרכזה של חקירה פדראלית בנושא.
טאטא קונסולטנסי סרוויסס, חברת מיקור החוץ הגדולה ביותר בהודו, ו-Cognizant Technology Solutions, נראות במצב טוב. אף שגם הן עשויות להתמודד עם האטה בביקוש ממוסדות פיננסיים גדולים, מזהיר ארורה. "תצפו מהם לרשום צמיחה עוקבת של 3-5%".