סוף עידן בהייטק הישראלי: מרכז הפיתוח המקומי של ICQ ייסגר
התאגיד הרוסי DST החליט להעביר את פיתוח תוכנת המסרים המיידיים למדינת האם, ולהשאיר בישראל את פעילות השיווק. ICQ, שהיתה מסמלי ההייטק הישראלי הבולטים בשנות התשעים, מתמקדת כיום באפליקציות מובייל
חלוצת תוכנות הצ'אט הישראלית ICQ תעביר את רוב פיתוח המוצר לרוסיה, ובעקבות זאת מרכז הפיתוח שלה בישראל יחדל להתקיים ברובו. החברה לא פירטה את מספר המועסקים שיעזבו, אך נראה כי מדובר בעשרות עובדים.
ICQ, שהוקמה על ידי יוסי ורדי ב-1996, נמכרה ב-407 מיליון דולר ב-1998 לחברת AOL. מאז היא הפכה לאחד מסמלי ההייטק הישראלי הבולטים ביותר, ומייסדה הפך לאחד מאנשי הטכנולוגיה המשפיעים בעולם. מאז ירדה קרנה של ICQ, על רקע עלייתן של תוכנות מתחרות וכן של שירותים כמו פייסבוק צ'אט וגוגל טוק. ב-2010 רכשה את פעילות ICQ התאגיד הרוסי DST, תמורת 187.5 מיליון דולר בלבד.
בעקבות החלטת DST, יהיה המרכז בישראל אחראי בעיקר על הפיתוח העיסקי והשיווק של ICQ ושל mail.ru, המכונה "הג'ימייל הרוסי". כמו כן יהיה המרכז אחראי על איתור השקעות עבור החברה הרוסית - אך לא יתבצע בו פיתוח תוכנה.
צעד זה מצטרף להודעת ICQ מאפריל האחרון, ולפיה תפטר עובדים בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי יותר מעשרה עובדים קיבלו בימים האחרונים מכתבי פיטורים, מתוך כ-100 המועסקים במטה החברה בעתידים שבצפון תל אביב. זהו מהלך הפיטורים הראשון הנערך בחברה מאז השתלטה עליה DST הרוסית לפני שנתיים.
"המרכז הישראלי בניהול מור יגרמן יתמקד מעתה לא רק בהפצת כלי התקשורת של ICQ מסביב לעולם, אלא גם בפיתוח עסקי עבור כל קבוצת mail.ru." אמר היום (ה') איגור ירמקוב, מנהל קבוצת המסרים המיידים של מייל.רו. "אנו רואים פוטנציאל רב בישראל, ומשוכנעים כי ICQ יכולה לסייע בזיהוי ובמציאת חברות חדשניות ופורצות דרך בתחומן".
DST החליטה למקד את פעילות ICQ באפליקציות לטלפונים חכמים בלבד, ולפיכך היא מצמצמת את פעילות הרשת והסלולר שאינה מוקצית לסמארטפונים. לפני שבועיים הושקה אפליקציית האנדרואיד החדשה של ICQ. החברה הישראלית מחזיקה כיום ב-20 מיליון משתמשים, ובהם 2.5 מיליון במובייל.