$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: סקוט תומפסון, הקריסה

מבט מעמיק מתוך דירקטוריון יאהו על אחת הפרשות התמוהות בעולם הטכנולוגיה בשנים האחרונות, וגם: האם מקרה פייסבוק מזיק לתעשיית ההייטק ואיך נראית תעשיית ההונאות הרומנטיות ברשת

יוסי גורביץ 13:5521.05.12

איך קורס מנכ"ל

 

יש טענה שנפוצה למדי בקרב המאיון העליון ותומכיו: למנכ"ל מגיע הרבה יותר כסף מהעובדים הרגילים – אנחנו מדברים על בערך פי 400 – כי עם מינויו לתפקיד הוא עובר מטמורפוזה מהפכנית וקסומה שהופכת אותו ליצור יודע כל, שיודע בחוש כיצד לנווט את החברה שלו. הוא לא צריך להבין במוצר, זה לחלשים. הוא צריך רק להבין את האמנות המיסטית של ניהול.

 

ואז מגיע המקרה של סקוט תומפסון, המנכ"ל הכושל של יאהו, שהתפוטר לפני שבוע אחרי שהתברר שהוא זייף את קורות החיים שלו והמציא תואר במדעי המחשב. לא רק שלא היה לו תואר כזה, הקולג' שבו למד אפילו לא הכין אנשים לתואר כזה. בקרב עובדי יאהו, שחלק ניכר מהם מהנדסים, זיוף כזה דומה לזיוף צל"ש בקרב ותיקי קרבות.

 

ה"ניו יורק טיימס" מפרט כעת איך נראתה הפרשה העגומה מדירקטוריון של יאהו, חברה במצב עגום גם כך: כשהמשקיע דניאל לואב חשף שתומפסון סיפר צ'יזבטים על עצמו, חבר המנהלים שלח את היו"ר היוצא, רוי בוסטוק, לשיחה עם המנכ"ל הסורר. בשלב הזה עדיין קיוו בדירקטוריון שזו טעות אחת גדולה, ושתומפסון יוכיח שהוא הוכפש לשווא.

 

זה, לפי הכתבה, לא מה שקרה. במקום לתת הוכחות כאלה לבוסטוק, תומפסון היה עסוק בהתקף זעם כלפי המשקיע הנודניק שחשף את הפרשה. בוסטוק אמר לו שמה שלא תהיה האמת, הוא חייב לחשוף אותה, ועכשיו. אילו המנכ"ל היה מודה במה שקרה ומתנצל, סביר שהדירקטוריון היה עומד מאחוריו. תומפסון לא עשה את זה, ועובדי יאהו ששמעו על התואר המזויף שלו התחילו להפציץ את הדירקטורים בתלונות נזעמות.

 

במקביל, החל תומפסון ליצור קשר בעצמו עם חברי הדירקטוריון בנסיון לקבל את תמיכתם - מה שהגביר את אי האמון שלהם בו. העובדה שהוא ביקש לשמור את השיחות בסוד לא בדיוק תרמה. כשנחשפה ההקלטה שבה תומפסון אומר לעיתונאי שכן, יש לו תואר במדעי המחשב ושהוא אכן מהנדס, שאריות האמון בו התנדפו. אחר כך הוא עוד ניסה לשכנע את הדירקטוריון שזו לא הטעות שלו, אלא הטעות של חברת ההשמה שלו, שמצידה הכחישה בתוקף.

 

בוסטוק. ביקש הסברים מתומפסון - ולא קיבל בוסטוק. ביקש הסברים מתומפסון - ולא קיבל צילום: cc by Yahoo! Blog

 

פה הדירקטוריון כבר לא יכול היה לסבול זאת יותר, והתכנס כדי לדון בנושא. הישיבה נמשכה שלוש שעות, ותומפסון – שלא נכח בחדר – שלח הודעה לאחד החברים, וביקש ממנו להתקשר אליו. בשיחה הודיע תומפסון שהוא מתפטר ודיווח לראשונה שהוא עבר ניתוח לטיפול בסרטן שממנו הוא סובל. זה הפתיע את הדירקטורים, לפי הכתבה, כי להם אמר המנכ"ל המתפטר שהניתוח שעבר היה קל ולא חשוב. בשיחה זו אמר תומפסון שהוא צריך לקבל תרופות שיהפכו אותו למעורפל למדי בחודש הקרוב.

 

אם זה היה תרגיל שנועד להשיג את אהדתו של הדירקטוריון, הוא הצליח. למרות שהדירקטורים החליטו להפסיק את הקשר עם תומפסון כשיש להם עילה מבוססת, מה שהיה מאפשר להם לבעוט אותו בלי שנקל, הם שלחו אותו הביתה עם שבעה מיליון דולר.

 

אז ככה נראה בן אלים מהמיתולוגיה הקפיטליסטית. אגב, רצוי לציין שאם תומפסון היה לא נוכל קטן, אלא נוכל מצליח, הכל היה נשכח. ע"ע סטיב ג'ובס.

 

עמק בלי סיליקון

 

האם ההנפקה של פייסבוק טובה לתחום ההייטק ולעמק הסיליקון? בכלל לא בטוח, אומר פרופ' סטיב בלנק, יזם ומרצה בסטנפורד וברקלי. ההנפקה בלי ספק טובה לפייסבוק ולצוקברג, אבל לסביבתה היא הסבה בעיקר נזק.

 

הסיבה לכך פשוטה למדי: פעם עמק הסיליקון אשכרה ייצר דברים. חלקם הניכר אשכרה היו עשויים מסיליקון. היום, שני תהליכים מתמזגים: כמעט כל אדם – בעולם הראשון, על כל פנים – מחזיק בידיו מחשב, לעתים קרובות סמארטפון; ויותר ויותר תהליכים חברתיים עוברים ממגע אישי, פנים אל פנים, אל הרשת.

 

כתוצאה מכך, אם אני משקיע הון סיכון, אין לי טעם להשקיע, למשל, בתרופה לסרטן. זה ייקח עשור או שניים, יעלה סכומים פסיכיים, ההצלחה לגמרי לא בטוחה וגם אם היא תגיע, שיעור הרווח יהיה נמוך מאוד יחסית. הרבה יותר קל להשקיע באיזה מיזם חברתי. אולי הוא יצליח, כמו אינסטגרם, להמכר תוך שנתיים ברווח פסיכוטי.

 

הנפקת פייסבוק. מוצרים פיזיים אאוט, רשתות חברתיות אין הנפקת פייסבוק. מוצרים פיזיים אאוט, רשתות חברתיות אין צילום: רויטרס

 

כן, כמובן, המיזם כנראה לא יחזיק מעמד אחרי המכירה. זה מה שקורה לכל הרשתות החברתיות, ומה שצפוי לקרות גם לפייסבוק. ההערכה המנופחת של השווי שלהן לא מחזיקה מים בשוק: זינגה, לינקדאין, ילפ, גרופון – כולן מוכיחות את זה. אבל המשקיע לא מעוניין בלהשפיע לטובה על העולם: הוא רק רוצה החזר השקעה מהיר וגדול. מחקר על מצרים אמיתיים? את זה השוק משאיר לממשלה.  

 

לא רומנטיקה, פשע

 

אחד הסוגים המצליחים של הונאות ברשת הוא הונאה רומנטית: גבר (או על כל פנים מישהו שמתחזה לגבר) יוצר קשר עם אשה בודדה (שיעור הנשים שנופלות קורבן למזימות כאלה כפול משיעור הגברים), מנהל איתה מערכת יחסים מקוונת, משכנע אותה לשלוח לו מתנות או כסף, וברגע האמת שבו הוא אמור להיפגש איתה נעלם.

 

במקרה שנחשף לאחרונה, הנוכלת בנתה 20 דמויות שונות שהיו מקורבות לדמות הפיקטיבית המרכזית, בחור בשם ג'ס. הדמויות הללו כללו את בנו כביכול של ג'ס, אשה לשעבר, פסיכולוג ועוד. הנוכלת השתמשה בתוכנה כדי להסוות את הקול הנשי שלה, והצליחה לגרד מהקורבן, פאולה שמה 10,000 דולר בערך.

 

היא קבעה עם פאולה פגישה, אבל ביטלה אותה ברגע האחרון, ואחת הדמויות הודיעה לקורבן שג'ס "ניסה להתאבד" - מה שגרם לפאולה לדיכאון קשה ולצורך בפסיכולוג משלה. השופטים נחלקו בשאלה האם לקבל את התביעה, כשלפחות אחד מהם רומז בגסות שפאולה טיפשה מכדי לזכות להגנת החוק.

 

תרגילים כאלה נפוצים הרבה יותר משנראה: על פי הדו"ח השנתי של ה-FBI על הונאות מקוונות, היו 5,663 מקרים כאלה בארה"ב בשנת 2011, כעשירית מכלל ההונאות המקוונות. כאן צריך להזכיר שסביר להניח שמעטים האנשים שיתלוננו על מקרים כאלה במשטרה ולו בגלל המבוכה שהדבר עלול לעורר. הפרופיל של הקורבן הממוצע: אשה מעבר לגיל 40, פרודה או אלמנה, לעתים גם נכה או קשישה. ההונאות האלה הכניסו לנוכלים יותר מ-50 מיליון דולר בשנת 2011. ייזהרו הקוראים ובעיקר הקוראות.

 

קצרצרים

 

אם חשבתם שבממשלת ישראל יושבים אנשים שאינם העיפרון הכי מחודד בקלמר, חכו שתראו מה קורה בפקיסטן. המדינה חסמה אתמול (א') במשך שמונה שעות את טוויטר, בגלל "תוכן פוגעני לאיסלם" – קישור לתחרות "צייר את מוחמד". אחר כך קלטו שם שמדובר באירוע מלפני שנתיים, והחזירו את החיבור לטוויטר ללא הסבר. אופס. 

 

אריק "פה גדול" שמידט, יו"ר גוגל, איתגר אתמול את הסטודנטים באוניברסיטת בוסטון, וקרא להם להתנתק מהרשת ומהגרוטאות הסלולריות שלהם במשך שעה ביום. שמידט הפציר בהם "להוריד את העיניים מהמסך הזה ולהביט בעיני האדם שאתם אוהבים. נהלו שיחה, שיחה אמיתית". דבריו של שמידט, שקצת אחראי לכך שאנחנו כבולים למסכים כל העת, התקבלו בתשואות.

 

שמידט. להתנתק מהמסכים? רגע, אתה לא ההוא מגוגל? שמידט. להתנתק מהמסכים? רגע, אתה לא ההוא מגוגל? צילום: בלומברג

 

צחוקים. מארק צוקרברג עדכן את הטיימליין שלו בחתונה שלו עם בחירת לבו בתחילת השבוע, ופייסבוק הציגה שם – כמובן – פרסומות. כל מי שרוצה לדעת מה דפוק במערכת הפרסום של פייסבוק יכול לראות בכך מקרה מבחן. הפרסומות נעו מהזמנה לביטוח (הא?!) רכב לאזהרה מפני התקף לב מתקרב וכיצד לזהות אותו, שזה כבר גובל בהריסת שמחות. אין ספק, צריך להיזהר מהתקפי לב. אבל למה פרסומת כזו מופיעה בדף שמציין חתונה? אם זו איכות הדיוק של הפרסומות בפייסבוק, אחרי 8 שנות פעילות, סביר להניח שהמניות שלה ימשיכו ליפול היום, ובצדק.

 

ולרגעי פייסבוק משעשעים הרבה פחות: בנה התינוק של הת'ר ווקר נולד עם מום חמור שחושף חלק מגולגלתו, ועל כן מת באופן טראגי בתוך שמונה שעות. ווקר שטופת הצער העלתה את התמונות של בנה המת לפייסבוק, מישהו התלונן עליהן, ופייסבוק מחקה את התמונות בטענה שהן פוגעניות. ווקר העצבנית העלתה אותן מחדש, ופייסבוק חסמה אותה ליממה. כפי שקורה במקרים כאלה, התקשורת התערבה – ופייסבוק התנצלה.

 

למשטרת שיקאגו יש מוניטין מבוסס למדי של אלימות כלפי מפגינים. ההתנהלות שלה במהלך הוועידה של המפלגה הדמוקרטית ב-1968 העניקה לנו את הביטוי Police Riot, "מהומות משטרתיות", תיאור למצב שבו כוח משטרתי יוצא משליטה ונכנס בכל מי שמעצבן אותו. ובכן, בסוף השבוע התרחש אירוע נוסף של אלימות מצד שוטרי שיקאגו כלפי מפגינים. ארגון הטרור המקוון אנונימוס החליט, כמנהגו, למנוע מהמפגינים מלהחזיק ביתרון מוסרי, והפיל את האתר של משטרת שיקאגו. ספק אם זה יפריע לבריונים במדים, אבל מעתה הם יוכלו לטעון שהנה, המפגינים האלה לא שלווים, הם הפילו לנו את האתר. עבודה מצוינת אנונימוס, המשיכו ככה.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x