דו"ח טכנולוגי: 100 מיליארד דולר? לא הגזמתם?
כדי להצדיק את הערכת השווי המסתמנת, פייסבוק צריכה להגדיל באופן דרסטי את הכנסותיה השנה - וזו לא בשורה טובה מבחינת המשתמשים. וגם: בעיות האבטחה של המק וגבולות הכוח של תאגידי התוכן
בועה בקפוצ'ון
פייסבוק תונפק ביום שישי בקליפורניה, ומארק צוקרברג כנראה יפגין שוב את הבוז שלו לבנקאים בכך שילבש את הקפוצ'ון המפורסם שלו בזמן שיצלצל בפעמון הנאסד"ק. כמו שזה נראה כרגע, החברה תוערך בשווי של יותר מ-100 מיליארד דולר. יש רק בעיה אחת בכל סיפור הברווזון המכוער מהגיהנום הזה, שבו נער שאפתן וחסר מעצורים מטפס לתפקיד מפתח בעולם הטכנולוגיה: פייסבוק פשוט לא שווה 100 מיליארד דולר. ספק אם תהיה שווה סכום כזה בשנים הקרובות, או בכלל.
כן, לפייסבוק יש יכולת להצמיד את המשתמשים שלה למסך לתקופות ארוכות. כן, היא מסוגלת לגרום להם לתת לה הררים של פרטים עליהם – שרובם, יש לציין, לא שימושיים. אבל לא, בכלל לא בטוח שהיא מסוגלת שהיא מסוגלת ליצור את התהליך האלכימאי שיהפוך את הזמן והמידע הזה מעופרת רעילה לזהב. האנליסטים כבר שמו לב לכך, כמו גם לעובדה שההכנסות של פייסבוק מפרסום החלו להאט ברבעון האחרון.
יש לפייסבוק שתי בעיות גדולות: כדי להשיג עוד מידע על המשתמשים, היא צריכה לפגוע עוד יותר בפרטיות שלהם, וזה עשוי ליצור בעיות רגולטוריות ואולי גם להרגיז קצת את הגולשים. הבעיה השנייה היא שהחברה מתקרבת לרוויה. לשביעית מהמין האנושי יש חשבון בפייסבוק, ונראה שלא נשארו הרבה אנשים שיכולים להצטרף לרשת החברתית, רוצים ויכולים לעשות זאת - אבל עוד לא לחצו על כפתור ההרשמה.
בנוסף, מספר גדל והולך של אנשים יוצרים פרופילים מזויפים של משתמשים, שמוּכרים לחברים שלהם אבל לא לאף אחד אחר. המטרה היא ליהנות ממה שפייסבוק מציעה מבלי לוותר על הפרטיות, ליצור דמות פיקטיבית או לעשות משהו מפוקפק מעט יותר. פייסבוק הודתה לאחרונה שמספר הפרופילים המזויפים מגיע ל-5%-6% מכלל המשתמשים.
לכן עושה פייסבוק מאמצים גדולים לשכנע את המשקיעים שיש לה עתיד. פתאום היא יוצאת ביוזמה שתמיע למשתמשים לשלם עבור קידום סטטוסים. פתאום מארק צוקרברג ושריל סנדברג יוצאים ביוזמה לקידום תרומות איברים. פתאום היא מודיעה שהיא תמכור מידע של המשתמשים כך שישמש להתאמת פרסומות גם מחוץ לפייסבוק. פתאום היא פותחת חנות אפליקציות. פתאום...
הכלל הישן אמר שהערכת השווי של חברה צריכה להיות פי עשרה מההכנסות השנתיות שלה – בהנחה השמרנית שהיא תשרוד עשור נוסף. עכשיו נראה אם פייסבוק תהיה מסוגלת להביא הכנסות של 10 מיליארד דולר בשנה הקרובה, לעומת 3.7 מיליארד ב-2011. ההימור שלי: לא, והמניה תרד באופן חד.
אבל לפני שזה יקרה, פייסבוק תנסה לשפר את המודל הכלכלי שלה על גבם של המשתמשים. זה אומר הרבה יותר פרסומות – אבל זה גם אומר שיותר משתמשים יתעצבנו ויעזבו. מצד שני, לפייסבוק אין ברירה: עוד רגע היא תהיה חברה ציבורית, שצריכה לרצות את בעלי המניות.
המערכת הבטוחה ביותר בעולם?
במשך שנים פרסמה אפל את המחשב האישי שלה, המק, ככזה שאיננו פגיע לווירוסים, סוסים טרויאנים, תולעים ושאר מרעין בישין שהיו מנת חלקם של משתמשי ה-PC. בעקבות פרשת פלאשבק כבר ברור שזה פשוט לא נכון, וצריך לתהות האם באפל ידעו שזה לא נכון.
חברת האבטחה קספרסקי טוענת כעת שהמק פגיע מאוד ל-Malware, דופקה בעברית. צריך לקחת את הטענה הזו בזהירות הנדרשת – חברות אבטחה מתקיימות מפרצות אבטחה, ויש להם עניין בניפוח התופעה - אבל בהתחשב בהתפשטות הזריזה של פלאשבק, נראה שלטענה הזו יש בסיס.
לקספרסקי יש טענה חמורה יותר: אפל לא מגיבה מספיק מהר על פרצות אבטחה. מהמחקר הראשוני שלה עולה שאורקל זיהתה את הפרצה שאפשרה את פלאשבק לפני חודשים, וסתמה אותה. אפל, בתגובה, חסמה את העדכון של אורקל במק, והודיעה שהיא תשחרר עדכונים בעצמה. העדכון שלהם הגיע באיחור רב מאוד מבחינת המשתמשים שלה.
ואם כבר דיברנו על מקרים שבהם אפל פוגעת במשתמשים...
האיש שרצה שתקראו ביוקר
סטיב ג'ובס אמר פעם, כשרצה להביע זלזול בקינדל של אזון, ש"אף אחד כבר לא קורא ספרים". אז אמר. הוא גם אמר פעם שאפל לא יודעת לייצר מחשבים שעולים פחות מ-500 דולר, ושזה "לא ב-DNA שלה", בזמן שאפל כבר התה עסוקה בתכנון האייפד. ואחרי שהקינדל הפך להצלחה גדולה, החליט ג'ובס שהוא רוצה לרכוב עליה.
כדי לעשות זאת זה עם מוצר מתאים פחות לקריאה – השימוש בטאבלט שאיננו כולל מסך e-Ink לצורך כך הוא חוויה לא סימפטית – היה ג'ובס צריך להקשות על אמזון למכור את הספרים שלה. הפתרון שנמצא היה כזה: הוא פנה אל ההוצאות לאור הגדולות, שגם כך היו ממורמרים מכך שאמזון אילצה אותם למכור ספרים במחיר נמוך, והציע להם (לכאורה, לכאורה) לקשור נגד הציבור. באמצעות המנוף של אפל, הם יאלצו את אמזון למכור ספרים במחיר גבוה יותר. זה ידפוק את המשתמשים – אבל זה, כאמור, לא בדיוק מצב חדש מבחינת אפל.
רק שיש עדיין רגולטורים, ותרגילים מסריחים כאלה נגד הציבור הם מה שהם אמורים לבלום. 17 מדינות נוספות בארה"ב הצטרפו בסוף השבוע לתביעה הייצוגית נגד אפל והמוציאים לאור, והעלו את מספר המדינות התובעות ללא פחות מ-31.
התביעה חושפת כמה מיילים מרשיעים, בהם אחד של ג'ובס. כאשר הושלמה העסקה המפוקפקת בין אפל וחמישה מהמו"לים, הם התחילו להפעיל לחץ על המו"ל השישי, רנדום האוס, כדי שגם הוא יצטרף לחגיגה. בין השאר איימו על רנדום האוס שרשת הספרים המובילה בארנס אנד נובל לא תמכור את ספרי ההוצאה הופעל תוך הפעלת לחץ על רשת הספרים המובילה בארנס אנד נובל להפסיק למכור את ספרי רנדום האוס. הניסיון הזה לא הצליח.
ספק אם זה מה שיערער את מעמדו של ג'ובס כקדוש אחרי מותו, אבל אולי הפרשה תסדוק קצת את התדמית הזאת.
יש גבול לזכויות היוצרים
אחת הטענות של לוחמי זכויות היוצרים היא שאם אתה משתמש ברשת WiFi בלתי מאובטחת, אתה זה שאחראי לכל הורדה שמתבצעת באמצעותה. כך שאם אורח, שכן שלך או אפילו סתם נודניק שיושב מתחת לחלון מוריד איזה סרט, צפה לדפיקות לא סימפטיות בדלת.
בית משפט פיני זרק את הטענה הזו מכל המדרגות. במקרה שהובא לפניו נכחו מאות אנשים במסיבה שנערכה בביתה של הנתבעת, ואחד מהם כנראה הוריד שם תוכן מוגן בזכויות יוצרים. הרשת בבית היתה בלתי מאובטחת. בית המשפט מצא שזו לא סיבה מספיק טובה לקבוע שדווקא הבעלים היא זו שהיתה אחראית להורדת התוכן, ודרש מהתובעים הוכחה שזהו אכן המצב. כזו לא היתה.
מדובר בנצחון על הדרישות של בעלי זכויות יוצרים להתייחס אליהן כאילו הן מעל לחוק. במשפט רגיל, העובדה שמישהו הוא בעליו של רכוש שבאמצעותו בוצע פשע לא הופכת אותו – ברוב המקרים – למבצע הפשע. חברות התוכן מעדיפות לדלג על המשוכה הזו. טוב שיש מי שעדיין מעמיד אותן במקומן.
קצרצרים
הבלאגן ששמו הנפקת פייסבוק יגיע לשיאו בסוף השבועהמניות מיועדות בעיקר לחתולים שמנים, בנקי השקעות ושאר שונאי המין האנושי. אם אתם רוצים לקנות מניה בודדת של פייסבוק, לצרכים סנטימנטליים בעיקר, אפשר לעשות את זה – אבל החברות שיבצעו עבורכם את השירות יגבו עמלות שיעלו בערך כמו המניה עצמה. וערך המניה, כפי שציינו למעלה, צפוי לצלול בחדות. עשו משהו יותר טוב עם שבעים הדולרים האלה.
ליפן יש היסטוריה ארוכה וכאובה של רעידות אדמה, והצונאמי שלעתים קרובות מגיע בעקבותיהן. בעקבות האסון האחרון, בפוקושימה, החליטו ביפן ששום דבר לא ישבש יותר את הקליטה הסלולרית באזורים המוכים. הפתרון: צפלינים שיחוברו לאדמה, ימטירו פס רחב על האוכלוסיה מהאוויר הבטוח, ובתקווה גם יצילו לא מעט חיים. מרשים. זכרו את זה כשתבוא רעידת האדמה המאסיבית שמגיעה לכאן כל 80 שנה בערך (האחרונה היתה, הממ, לפני 80 שנה בערך) ותצטרכו לתקשר באמצעות כוסות קלקר מחוברות בחוט.
בכיר באנונימוס בשם כריסטופר דויון – די כבר עם השקר הזה שמדובר בקבוצ ללא מנהיגים, אין דבר כזה – נתפס לאחרונה כשהוא תוקף איזה אתר מסכן. על כן, בהפגינו את האומץ האזרחי שאנונימוס התפרסמה בו, הוא ברח לקנדה מאימת החוק. משם הוא משפריץ הזיות על כך שאנונימוס היא הגוף החזק ביותר בעולם, ושיש לה גישה לכל מאגר מידע סודי של ממשלת ארה"ב, כמו גם על כך שגיקים חסרי יכולות חברתיות ישלטו בעולם. אנונימוס היא כה אימתנית עד שלא הצליחה לשמור על חיסיון זהותו של דויון, כמו גם להגן עליו מהרשויות, והוא נאלץ להפוך מסתם פושע לפושע נמלט.
דיווחנו שלשום (א') על כך שסירי, המראה שעל קיר האייפון 4S, מדווחת שדווקא הלומיה 900 של נוקיה ומיקרוסופט. הוא הסמארטפון הטוב בעיר. על פי דיווחים שלא אושרו, אפל לקחה את סירי לשיחה צפופה, וכעת היא עונה לה בצייתנות מביכה: "המכשיר שאתה מחזיק", "אתה מתלוצץ, נכון?", ו"אתה מתכוון לומר שיש אחרים?". סירי מקבלת את המידע שלה ממנוע החיפוש וולפראם אלפא, שעדיין טוען שהלומיה הוא המכשיר הטוב ביותר בסביבה. במקרה הזה, אפל הורתה לסירי להתעלם ממנו.
הקץ לסייסטאר: החברה הקטנה והאמיצה שמכרה מחשבים עם Mac Os, מערכת ההפעלה של אפל, הפסידה סופית. ב-2009 קבע שופט שאכן, לאפל יש זכות לדרוש שלא יימכרו מחשבים עם מערכת ההפעלה שלה, אלא אם היא זו שמוכרת אותם. כעת דחה בית המשפט העליון את בקשתה של סייסטאר לדון שוב בנושא. עוד חברה קטנה, שסיפקה ללקוחות את מה שרצו, נדרסה על ידי תאגיד שלא יודע שובע.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.