הכנסת אישרה: עשית אקזיט? שלם למדען הראשי עד פי 6 מהמענקים
התקנות המסדירות רכישה של חברות ישראליות מצד זרות אושרו בועדת הכספים. אם פעילות החברה הנרכשת תישאר בארץ - תקרת התשלום תהיה נמוכה יותר
ועדת הכספים של הכנסת שמה הבוקר (ב') קץ לאי הוודאות שבה היו נתונות חברות סטארט-אפ בצאתן לאקזיט, באשר להיקף ההחזר שהן נדרשו להעביר למדען הראשי. הוועדה קיבלה את התקנות שהציגו התמ"ת והאוצר, ולפיהן חברות שזכו למענקים מהמדען הראשי ישלמו עד פי 6 מגובהם כאשר תרכוש אותם חברה
אם החברה הרוכשת תתחייב להמשיך בהפעלת החברה הישראלית בארץ במשך שלוש שנים לפחות, התשלום יעמוד רק על פי 3 מגובה המענקים, כל עוד הקניין הרוחני שבסיס החברה יישאר רשום בישראל. התקנות באות כהשלמה לחוק לעידוד מחקר ופיתוח בתעשייה, שתוקן במסגרת חוק ההסדרים בתקציב שהועבר בשנה שעברה.
טרם ההחלטה חברות בינלאומיות רבות נמנעו מלקנות חברות שקיבלו מימון מן המדען הראשי, בגלל אי הוודאות שהיתה כרוכה בתשלום ההחזר לאחר הרכישה - שהגיע מכיסן של הקונות. הוועדה מטעם המדען שעסקה בנושא התקשתה לנסח כללים קבועים, דבר שגרר החלטות שרירותיות: באחדים מהמקרים הוחלט כי ישולמו למדען הראשי סכומים גבוהים במיוחד, מה שהפך את האקזיט לכדאי פחות.
את ההחלטה יזם פורום החממות הטכנולוגיות בשיתוף עם שדולת ההייטק בכנסת ואיגוד תעשיות ההייטק, בתמיכת המדען הראשי אבי חסון. איל ליפשיץ, יו"ר פורום החממות, הביע שביעות רצון מהמהלך ואמר כי "נוסחת חוק המו"פ היוותה אבן נגף קשה לסגירת עסקאות. הצבת תקרה לנוסחה תציג שקיפות למשקיעים ולחברות הזרות, וצפויה להביא לישראל משקיעים אסטרטגיים נוספים - בעיקר חברות בינלאומיות קטנות ובינוניות, שנרתעו עד היום מהשקעות בחברות ישראליות".
בפורום החממות מעריכים כי בטווח הקצר יגבר הלחץ על תקציב המדען הראשי, ולכן צריך להיערך להגדלת התקציב לתמיכה בחברות טכנולוגיה. לדברי ליפשיץ, "חלק ניכר מחברות ההייטק לא הגישו בקשות לסיוע מהמדען בשל הבעיות שהיו קיימות בחוק המו"פ. עכשיו נצטרך להתמודד עם הצורך האמיתי הקיים בשוק".