$
התעשייה

מושכים את המשקיעים הזרים: האוצר מסדיר ההחזרים על הוצאת ידע מישראל

האוצר והמדען הראשי פועלים לקביעת רף מקסימלי לתמלוגים כדי לעודד השקעות בארץ

מאיר אורבך 10:3224.04.12

משרד האוצר והמדען הראשי של משרד התמ"ת הגישו הצעה לוועדת הכספים, ובה הם מבקשים לקבוע סכומי גג לתשלומים שמוטלים על משקיעים וחברות רוכשות.

 

בשנת 2010 ניסו משרד האוצר והתמ"ת להעביר תקנות דומות, אך נתקלו בהתנגדות עיקשת של שדולת ההייטק בכנסת. הסיבה היא שעד היום, התשלום של חברות שביקשו להוציא ידע מישראל היה נמוך יותר מהתשלום עבור השארת הידע ופעילות הפיתוח בישראל.

 

חוסר ודאות

 

בעבר הביעו משקיעים זרים תרעומת על חוסר הוודאות והקשיים בעבודה מול המדען הראשי בנושא התמלוגים והוצאת הידע. "התקנות החדשות יכולות ליצור מצב שבו חברות שירכשו ידע ישלמו סכומים נמוכים יותר מאשר נאלצו לשלם בעבר", אומר ל"כלכליסט" גורם בכיר. "אנחנו מצפים שעכשיו יהיה למשקיעים זרים קל יותר להשקיע בישראל עם ההסדרה המלאה של התשלום".

 

"אנחנו צריכים לאזן בין צורכי המדינה לצורכי התעשייה", אמר ל"כלכליסט" אבי חסון, המדען הראשי של משרד התמ"ת. "אנחנו צריכים לעודד השקעות זרות ופעילות של שחקנים בינלאומיים, ולכן חשובה לנו הוודאות שתהיה למשקיעים, והתקנות ייצרו ודאות".

 

 

המדען הראשי, אבי חסון: "עלינו לעודד השקעות זרות ופעילות של שחקנים בינלאומיים, ולכן חשובה לנו הוודאות שתהיה למשקיעים, והתקנות ייצרו ודאות" המדען הראשי, אבי חסון: "עלינו לעודד השקעות זרות ופעילות של שחקנים בינלאומיים, ולכן חשובה לנו הוודאות שתהיה למשקיעים, והתקנות ייצרו ודאות" צילום: טל שחר

 

יוסי ויניצקי, שותף בקרן הון סיכון אתגר, סבור ש"זו לא הדרך לקדם מו"פ בישראל ואין צורך להוסיף עוד מכשולים. המדען הראשי צריך להתמקד בסביבה תומכת ולא להקשות על המשקיעים". לעומתו אייל ליפשיץ, מנהל פורום החממות, תומך בצעד של המדען הראשי ורואה בו צעד חשוב לסדרת התחום.

 

עד היום חברות שנתמכו על ידי המדען וביקשו להעביר את הידע לחו"ל בעקבות השקעה או רכישה וכדומה נתקלו בבעיה, שכן סך התשלומים שהוטל עליהן לשלם למדינה לא הוגבל. עובדה זו יצרה חוסר ודאות והקשתה על חברות להגדיל את ההשקעה שלהן במו"פ ולגייס משקיעים.

 

על פי התקנות שהוגשו לאישור ועדת הכספים, יוצב רף עליון לסך התשלומים שחברה תידרש לשלם במקרים כאלה, אשר יורכב ממכפיל מגובה המענקים שקיבלה החברה מהמדען הראשי לתמיכה בפרויקט.

 

דיאלוג עם גורמי תעשייה

 

עכשיו, עם הגשת החוק, מנסים משרדי הממשלה לתקן את הבעיה, וליצור תשלום קבוע עם הפרדה ברורה בין השארת פעילות מחקר ופיתוח בישראל לבין מקרים שבהם גם הידע וגם פעילות המו"פ יוצאים מהארץ.

 

במקרה של השארת פעילות מו"פ בארץ, סך התגמולים יגיע עד פי שלושה מסך המענקים שקיבלה החברה. במקרים שבהם גם הידע וגם הפעילות יוצאו אל מחוץ לישראל, תשלם החברה, על פי הקריטריונים החדשים, עד פי שישה מסך המענקים שקיבלה.

 

התקנות נוסחו בחודשים האחרונים בשיתוף עם אגף התקציבים באוצר, וכן תוך דיאלוג עם גורמים שונים בתעשייה כדי לוודא שהתקנות עונות בצורה האופטימלית על צורכי התעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x