$
אינטרנט

גוגל סטריט ויו הושק רשמית בארץ: "להכיר את ישראל ממבט אחר"

חולדאי על שירות צילום הרחובות: "מקווה שימצא חנייה פנויה בת"א"; גוגל נמנעה מלצלם אתרים ביטחוניים רגישים, אך הסינון אינו מושלם; אזרחים שהתמונות פוגעות בפרטיותם יכולים לדווח על כך לגוגל, וכן להתלונן למשרד המשפטים

עומר כביר 13:0222.04.12

שלושה ימים אחרי שעלה לאוויר, גוגל השיקה היום (א') רשמית את שירות צילום הרחובות שלה בישראל. סטריט ויו, שנגיש דרך שירות המפות של גוגל בכתובת maps.google.com, מאפשר לצאת לסיור וירטואלי ברחובות ישראל, מנקודת מבטו של הולך הרגל.

 

בשלב הראשון הושק השירות עם תמונות הערים ירושלים, תל אביב וחיפה, וכן אתרים מיוחדים כמו הספארי ברמת-גן או אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בחודשים הקרובים יועלו לשירות ערים נוספות, כאשר השאיפה היא לצרף את כל הרחובות והדרכים בישראל. הידיעה על כניסת סטריט ויו לישראל נחשפה ב"כלכליסט" באוקטובר 2010.

 

  • ירושלים המזרחית, צילום מסך: Google
    ירושלים המזרחית
    |
    צילום מסך: Google
  • דרום תל אביב, צילום מסך: Google
    דרום תל אביב
    |
    צילום מסך: Google
  • שוק בעיר העתיקה בירושלים, צילום מסך: Google
    שוק בעיר העתיקה בירושלים
    |
    צילום מסך: Google
  • רחוב ברמת אביב, צילום מסך: Google
    רחוב ברמת אביב
    |
    צילום מסך: Google
  • הדרך לגנים הבהאיים בחיפה, צילום מסך: Google
    הדרך לגנים הבהאיים בחיפה
    |
    צילום מסך: Google

לתמונות נוספות מהשירות היכנסו לאלבום סטריט ויו בדף הפייסבוק של "כלכליסט"

 

חולדאי מחפש חנייה

 

"לפני כחצי שנה התחלנו את פעילות רכבי הצילום בישראל, והיום אנחנו שמחים שהעבודה המאומצת נותנת פירות ראשונים", אמר מנכ"ל גוגל ישראל, מאיר ברנד, במסיבת עיתונאים שנערכה במרכז דניאל לחתירה בתל-אביב.

 

"השירות מאפשר לאנשים בעולם כולו להכיר את ישראל ממבט אחר. הוא פותח הזדמנויות חדשות. אוסף כה מרתק של תמונות מאתרים קדושים והיסטוריים הוא ייחודי לנו. אלו פניה היפות של ישראל. אני נרגש מכך שאתרים אלו נגישים עתה לעולם כולו ושמח שגוגל יכולה לקחת חלק במשימה חשובה זו".

 


 

ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, אמר באירוע: "מתי אתה יודע שהפכת למותג? כשהשם שלך הופך לפועל. כשתל אביב הפכה לפני שנים למרכז בילויים וקניות, נוצר הביטוי להזדנגף. לגוגל יש לגגל, ומהיום אפשר להזדנגף דרך להתגגל. והבית שממנו מגגלים יכול להיות גם בטהרן". חולדאי גם פנה לברנד ואמר: "אם יום אחד סטריט ויו יצליח להראות איפה יש חנייה פנויה בתל אביב, אתה מוזמן לעזוב את גוגל ולהצטרף אלינו".

 

על מנת להגן על פרטיות המצולמים, השירות מטשטש אוטומטית את פניהם. חולדאי הביע צער על כך. "אחרי שדירגו את הגברים והנשים בארץ כיפים כל כך, חבל שאתם מטשטשים להם את הפנים", אמר.

 

ראש העיר חיפה, יונה יהב, הצטרף אליו: "קיוויתי שגוגל סטריט ויו יעזור לי בבליינד דייטים, ושדרכו אוכל לעשות זום ולראות אם יש טעם להגיע. שלא תעזו לספר לאשתי שאמרתי את זה". בנימה רצינית יותר אמר יהב: "בסטריט ויו רואים שירושלים היא העיר הכי יפה בעולם, אבל שחיפה היא העיר הכי יפה בארץ. סטריט ויו הופך אותה לנחלת הכלל לא רק בארץ, אלא בעולם כולו".

 

יהב, ברנד וחולדאי באירוע ההשקה יהב, ברנד וחולדאי באירוע ההשקה צילום: עמית שעל

 

שומרים על הביטחון?

 

כבר מהרגע שבו נחשפה העובדה כי חברת גוגל צפויה להביא את שירות סטריט ויו לישראל, התעוררו דאגות מפני פגיעה אפשרית בביטחון המדינה. כמו כן עלו חששות שבמסגרת השירות יצולמו וייחשפו לעין כל אתרים רגישים. חששות אלה לא נעלמו גם מהממשלה, וזו הקימה צוות שרים לבדיקת העניין.

 

הצוות, שבראשו עמד השר דן מרידור, בחן את ההשלכות הביטחוניות השונות של השירות החדש של גוגל. בפברואר 2011 פורסם כי צוות השרים נתן אישור עקרוני להפעלת השירות, בעקבות סיכום בין גוגל לבין הממשלה ומשרד הביטחון. לפי הסיכום, לא יצולמו אתרים רגישים מבחינה ביטחונית.

 

ואכן, אזורים רבים שבקרבתם מצויים אתרים רגישים, למשל הרחובות סביב הקריה בתל אביב או סביב שדה התעופה דב בצפון תל אביב, לא צולמו. עם זאת, הסינון אינו מושלם: בתל אביב, למשל, צולם הצומת של דרך מנחם בגין ודרך השלום, שבו ניצבים מגדלי עזריאלי, ובצילום זה ניתן לראות גם את בניין המשרדים ואת המגדל בקריה.

 

נוסף על כך, עצם העובדה שרחובות מסוימים לא צולמו לשירות הסטריט ויו יכולה ללמד על הימצאותם של מתקנים ביטחוניים רגישים ברחובות אלה. במקרים רבים לא מדובר בבעייתיות מסוימת, שכן אותם מתקנים כגון אלה שבקריה כבר מופיעים במפות באינטרנט.

 

בנייני הקריה בתל אביב, המופיעים בצילומי הצומת בגין-דרך השלום בנייני הקריה בתל אביב, המופיעים בצילומי הצומת בגין-דרך השלום צילום מסך: Google

 

אם קיים סיכון כלשהו, הוא קיים כאשר מדובר במתקנים רגישים וסודיים במיוחד, שאינם מופיעים בשום מפה. איתור רחוב שלא צולם ואשר במפות לא מצוינת הימצאותו של מתקן ביטחוני בו, יכול ללמוד גורם עוין שברחוב זה מצוי מתקן בעל חשיבות ביטחונית עליונה.

 

מלשכת השר מרידור נמסר: "הצוות אישר את הפעלת גוגל סטריט ויו, לאחר שחברת גוגל התחייבה לעמוד בכל הדרישות שקבע. השר מרידור אינו רואה כל סיכון ביטחוני וחשיפת מקומות רגישים בהפעלת גוגל סטריט ויו במתכונת הנוכחית, כפי שסוכם בין החברה ובין הרשויות המוסמכות".

 

איך מסירים תמונה?

 

הפעלת שירותי סטריט ויו בישראל עוררה חששות רבים מפגיעה אפשרית בפרטיות האזרחים, מפני שיצולמו ותמונותיהם יועלו לרשות הציבור בעל כורחם. כדי לטפל בחששות אלה קבע משרד המשפטים כללים נוקשים לגבי אופן צילום התמונות ופרסומן. כך למשל, לפני תחילת הצילום נדרשה גוגל לפרסם הודעות בעיתונות המודפסת והמקוונת על נסיעת כלי הרכב המתוכננת.

 

לגבי פרסום התמונות עצמן, כפי שציינו חולדאי ויהב, חויבה גוגל בטשטוש אוטומטי של פני כל האזרחים שיילכדו בעדשת המצלמה, וכן של מספרי רישוי של כלי רכב. ואכן, כמעט בכל התמונות שעלו מופיעים המצולמים כשפניהם מטושטשות ולא ניתן לזהותם.

 

טשטוש בסטריט ויו טשטוש בסטריט ויו צילום מסך: Google

 

ואולם, לא מדובר במנגנון מושלם ועדיין ייתכנו פספוסים. אם זיהיתם תמונה הפוגעת בפרטיותכם או בפרטיות אדם אחר, אפשר לדווח עליה לגוגל. בתוך השירות, בצד הימני התחתון של התמונה, הקליקו על "Report a Problem" (אם אתם משתמשים בגרסה העברית של השירות, הקליקו על "דווח על בעיה" שנמצא בפינה השמאלית תחתונה). בחלון שייפתח תארו את הבעיה, הוסיפו את כתובת המייל שלכם, סמנו את החלק הבעייתי בתמונה - ושלחו לגוגל.

 

לא מרוצים מאופן הטיפול של גוגל בתלונתכם? אפשר להגיש תלונה לרשות למשפט, טכנולוגיה ומידע (רמו"ט) במשרד המשפטים, שתחקור את העניין ובמידת הצורך תפתח בהליכים מינהליים או פליליים. נוסף על כך, ניתן להגיש תביעה אזרחית נגד גוגל ישראל, שלצורך העניין הוסמכה על ידי גוגל העולמית לקבל כתבי דין בשמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x