דו"ח טכנולוגי: סופה של "נקמת הפורנו"
אתר שהציג תמונות עירום של בני זוג לשעבר נסגר, והעומד מאחוריו טוען שרק רצה להראות לגולשים שהם חשופים ברשת. וגם: פייסבוק נסוגה מכוונות צנזורה, האם משפט מגה-אפלוד לא ייצא לפועל?
אתר הפורנו מהגיהנום נסגר
בסוף השבוע נסגר אתר בריטי שהפך ידוע לשמצה תוך זמן קצר, והבעלים העביר את הדומיין שלו – IsAnyoneUp.com – לקבוצה שנאבקת בבריונות רשת. הוא גם טוען שהוא בכלל לא הובן, ושהוא בסך הכל סיפק שירות לציבור.
מה בדיוק עשה Is Anyone Up? ובכן, הוא עודד אנשים שסיימו מערכת יחסים בתחושה שלילית להעלות תמונות חושפניות ככל האפשר של בני/בנות הזוג הקודמים שלהם. ואם זה לא הספיק, אז הוא גם היה מספק קישור לחשבונות הפייסבוק של אותם בני זוג, והציג את שמם המלא. לכל סדרת תמונות של בן זוג צירף מפעיל האתר, האנטר מור, גם "תמונת אילוסטרציה" משפילה, ולעתים גם כמה משפטים באותה רוח.
התוצאה, כמתבקש, היתה לעג למסכנים שהתמונות שלהם פורסמו. רבים מהם נאלצו לסגור את החשבונות שלהם ברשתות חברתיות כדי שלא להמשיך ולספוג עלבונות - ובמקרים מסוימים כנראה גם טראומה. הקבוצה שהשתלטה על האתר נמנעה מלהסביר איך בדיוק היא עשתה את זה, אבל טענה שלא מדובר היה בהשתלטות עוינת.
בעת הפעלת האתר עודד מור את המשתמשים להעלות תמונות עירום, והתעלם בבוז מכל הנסיונות לשלוח לו מכתבי איום משפטיים. הקורבנות של מור מצאו את עצמם ללא כל יכולת תגובה חוקית. מור עצמו טוען כעת, במכתב שמופיע בפני מי שמנסה להיכנס ל-Is Anyone Up, שההוצאות כתוצאה מהניסיונות לתבוע אותו הפכו כבדות מנשוא. לדבריו, הוא בסך הכל ניסה לספק שירות: להראות לאנשים שהם חשופים ברשת, או, בלשונו, "לחנך אותם על טכנולוגיה".
יאללה, יאללה. האתר הכניס למור, שלקח ממייקל ארינגטון את התואר "האדם השנוא ביותר ברשת", משהו כמו 20 אלף ליש"ט מדי חודש. הוא לא מורה עם שיטות חדשניות, הוא סחטן שניצל את הנטייה של אנשים להפיץ בתמימות תמונות מביכות של עצמם. שלא ישחק עכשיו את הקדוש, ושלא ידגמן חזרה בתשובה.
משפט? איזה משפט?
הרשויות בארה"ב השקיעו המון אנרגיה במאבק המשפטי נגד מגה-אפלוד, ולפי אתר שיתוף הקבצים חלק ניכר מהאנרגיה הזו נועדה למאמצים למנוע ממנו להתגונן. אבל כעת נראה שהמשפט עשוי לקרוס עוד קודם לתחילתו.
שופט מחוזי בארה"ב, ליאם או'גריידי, אמר במהלך דיונים על נסיונותיה של הממשלה למחוק את מאגרי המידע של מגה-אפלוד כי "בכנות, אינני יודע אם אי פעם נערוך משפט בנושא הזה". הסיבה לכך היא כשלון פרוצדורלי: כדי לזמן אדם למשפט בארה"ב, יש צורך למסור לו כתב אישום פלילי. כל זמן שמדובר באדם, אין בעיה – אפשר להגיש לו את האישום איפה שלא יהיה. אבל עורכי הדין של מגה-אפלוד טוענים שבהתאם לחוק האמריקאי, אי אפשר להעמיד לדין תאגיד שלא נמצא בארה"ב – כמו, אהם, מגה-אפלוד.
השופט אמר שכתוצאה מכך "מגה-אפלוד מתנדנדת שם בחוץ". ספק אם אפשר להעמיד אותה לדין בארה"ב. אם זה יהיה המצב, זו כנראה תהיה הפאדיחה המשפטית של השנה.
להערה הזו מתלווה העובדה שבית משפט בניו זילנד ביטל את הצו שאיפשר להחרים את רכוש מגה-אפלוד ומייסדה, קים דוטקום, וקבע כי הוא חסר כל תוקף. יותר ויותר, הפשיטה על מגה-אפלוד נראית כפעולה קפריזית של רשויות הפועלות למען תאגידי הסרטים והמוזיקה.
היי, לאן השרת שלנו נעלם?
הבולשת האמריקאית, ה-FBI, לא הצליחה למצוא את הטרוריסט שבמשך חודשיים פרסם איומים על פצצה באוניברסיטת פיטסבורג. הם גם לא מצאו חומרי נפץ, מה שאומר שזה היה איום סרק. אבל אף פעם אי אפשר לדעת מתי הלוזר שמאחורי האיומים יתעצבן מזה שלא מתייחסים אליו ברצינות, ויסלים את מאמציו.
אז במקום להשקיע זמן בחקירות, לראיין כל אדם שיכול קשור ולו בעקיפין לנושא, או להציף את השטח בסוכנים ולחכות לאיום הבא כדי לבנות פרופיל של הלוזר, בבולשת החליטו לעשות את הצעד המתבקש. הם השתלטו על שרת שמשמש מספר גדול של קבוצות וארגונים כדי לשלוח מיילים באופן אנונימי.
השרת, שהוחרם בשבוע שעבר, הכיל את פרטי המייל והאתרים של קבוצות פמיניסטיות, ארגוני זכויות גאים, מרכזי קהילה, קבוצות הפועלות למען מיעוטים בדרום אמריקה ועוד, שלאף אחד מהם אין כנראה קשר לפצצות מסתוריות. הקבוצה שהפעילה את השרת גינתה את הפעולה, ואמרה שה-FBI משבש את שגרת החיים של אלפי אנשים חסרי כל קשר לטרור, ושהוא כנראה לא יצליח לקדם את החקירה בדרך הזו.
פייסבוק לא משתחווה בפני סין. בינתיים
צוקרברג. פייסבוק נערכת לאפשרות שתיכנס לסין, ומראה נכונות להתקפל צילום: בלומברג
מארק צוקרברג ביקר לפני מספר חודשים בסין, מה שעורר גל של שמועות. פייסבוק לא זמינה כרגע בסין – בייג'ינג צריכה את זה כמו חור בראש – אבל פייסבוק צריכה את סין: היא זקוקה לצמיחה, ויש מקום לחשוב שהיא כבר מיצתה את כל הצמיחה שהיא יכולה להשיג במערב. סין היא שוק בלתי מנוצל.
כמובן, כדי לפעול בסין פייסבוק תצטרך לכרוע ברך ולהשתחוות, כמו כולן, ולהסכים לצנזורה דרקונית על השירותים שלה. זו, כנראה, הסיבה שהיא ערכה לאחרונה ניסוי: היא שאלה מספר מצומצם של גולשים מה דעתם על הסעיף המתוכנן הבא בתנאי השימוש שלה, "חלק או כל השירותים של פייסבוק לא יהיו זמינים למשתמשים באזורים גיאוגרפיים מסוימים. אנחנו שומרים על הזכות להחריג אזורים מהשירותים או לספק אותם באופן מוגבל על פי שיקול דעתנו הבלעדי".
זה נשמע כמו "אם וכאשר נידרש על ידי ממשלת דיכוי כלשהי להשבית את השירותים שלנו כדי להקשות על המהפכה שזה עתה החלה, אנחנו שומרים לעצמנו את הזכות לעמוד לצד ארגוני האופל מול האוכלוסיה המתקוממת שלהם". המשתמשים הביעו את חוות דעתם השלילית מאוד, ופייסבוק גנזה את השינוי במדיניות. עד שסין תגיש הצעה טובה יותר מבחינה כספית, יש להניח.
קצרצרים
אינסטגרם, שעכשיו מגיעה גם לאנדרואיד ובקרוב תהיה חלק מפייסבוק, התחילה לקחת את עצמה ברצינות: בעקבות טאמבלר, היא אסרה בסוף השבוע על תוכן שמעודד פגיעה עצמית. מעתה, תוכן כזה – בעיקר שמעודד רזון קיצוני ואנורקסיה – לא יהיה זמין לחיפוש באינסטגרם, והשירות יזהיר משתמשים שלא להעלות אותו.
בנורווגיה נמשך משפטו של רוצח ההמונים אנדרס ברינג ברייביק, שטבח בנוער המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מתוך, אה, נסיון לשכנע את האוכלוסיה שהיא צריכה להיזהר ממוסלמים דווקא. למרבה אי הנוחות של יצרני המשחק Modern Warfare 2, ברייביק – שמקבל במה חופשית כמעט במהלך המשפט – תיאר אותו כעזר שבו השתמש כדי לתכנן את ההתקפה. במציאות, כמובן, אף אחד לא השיב אש לעבר ברייביק.
בניסיון נואש להרחיק את עצמה מפיראטים ויצורים דוחים אחרים, פרסמה רפידשר – שמפעילה את אחד מאתרי ההורדות הידועים ביותר – מניפססט אנטי פיראטי, שהיא קוראת לאתרי שיתוף אחרים לאמץ גם הם. רפידשר מעדיפה להגדיר את עצמה כחברה שנמצאת בעסקי הענן, כמו דרופבוקס, ולא רוצה שיזכרו את ימיה המוקדמים יותר. לפני כחודשיים, החברה נקטה בצעדי מנע ופגעה במהירות ההורדה של אנשים שנחשדים כפיראטים – בעיקר לקוחות לא משלמים.
ובאותו נושא: האינטלקטואלים בגרמניה מזמן לא נכנסו במפלגת שמאל, אבל מפלגת הפיראטים מצליחה להביא להם את הסעיף. אחד האינטלקטואלים הוותיקים במדינה, האנס מגנוס אנצנזברגר, אמר ש"זו בכלל לא תנועה פוליטית. ודאי לא תנועה מהפכנית. למעשה, מדובר בתנועה בורגנית עד מאוד". הוא תהה, בנוסף, האם הפיראטים מתכוונים לא לשלם גם עבור לחמניות. מרקס כבר כתב ש"ההוויה יוצרת את ההכרה", כלומר שמקומו של אדם בחברה הוא שמכתיב – במידה ניכרת, לפחות – את דעותיו. ואינטלקטואלים, אחרי הכל, הם קודם כל יוצרי תוכן – מה שהפיראטים גונבים ובו זמנית מורידים את ערכו.
באוסטרליה ממשיכה אפל להתעקש שמותר לה לשווק את האייפד כמכשיר שמתאים לדור הרביעי. החברה מודה שבעצם המכשיר שלה לא עומד בתקינה האוסטרלית לדור רביעי, ולא מסוגל להתחבר לשירות כזה שם. אבל היא טוענת בתקיפות שמהירות הדור השלישי באוסטרליה כל כך גבוהה, שמדובר בעצם ברשתות דור רביעי. יצירתי, יצירתי מאוד.
• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
• לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.