החגיגה נגמרה? אירופה שוקלת הטלת קנסות גדולים על פגיעה בפרטיות
האיחוד האירופי דן באפשרות לקנוס חברות האחראיות לדליפת מידע ב-2% מההכנסות השנתיות, אחרי שגוגל ספגה קנסות זניחים בפרשת סטריט ויו
נציבות האיחוד האירופי שוקלת בימים אלה צעדים שיקשו על חברות טכנולוגיה ואחרות לפגוע בפרטיות המשתמשים: על פי השינויים המוצעים, חברות שאחראיות לדליפת מידע חייבות להודיע על כך מיד – והן צפויות לקנס של עד 2% מהכנסותיהן השנתיות. השינוי יכול לפגוע בחברות שנחקרו ונחקרות בגין פגיעה בפרטיות משתמשיהן, כשגוגל היא הבולטת שבהן.
הידיעה מגיעה זמן קצר לאחר שהרגולטור האמריקאי FCC מסר, בהודעה חריגה בחריפותה, שגוגל עשתה כמיטב יכולתה כדי לשבש את החקירה שלו בפרשת
גוגל טענה בעקשנות שהפריצה הזו לא היתה מדיניות רשמית שלה, אלא יוזמה של מהנדס בודד – אבל היא ניסתה להוציא פטנט על ההליך, סירבה לזהות את המהנדס הזה בפני ה-FCC, ונמנעה מלענות על השאלה האם היא עדיין מעסיקה אותו. ה-FCC סגרה את החקירה נגד גוגל – החקירה באירופה עדיין נמשכת – וקנסה אותה בסכום של 25 אלף דולר, סכום זניח כשמדובר בהכנסותיה של גוגל. סטריט ויו יחל לפעול בשבוע הבא גם בישראל - בכפוף למגבלות שנועדו למנוע פגיעה בפרטיות.
האתר ארס טכניקה מדווח כי אם יתקבל שינוי החקיקה האירופי, מה שצפוי לארוך כמה שנים ויצריך את אישור הפרלמנט ביבשת, ייתכן שגוגל תשלם על מהלכים כאלה סכום גדול הרבה יותר – שני אחוזים מהכנסותיה ב-2011 היו כ-990 מיליון דולר.
גם באירופה גוגל ספגה בעבר קנסות מגוחכים במסגרת פרשת סטריט ויו: הרגולטור הצרפתי CNIL קנס אותה ב-100 אלף יורו, ובאיטליה היא נדרשה לפני כשנתיים לציית להנחיות הפרטיות של המדינה, או שתיקנס ב-1,800 יורו.
עם זאת, במדינות שבהן יש מדיניות פרטיות נוקשה, גוגל נוהגת בזהירות יתר. לפני כשנה היא הודיעה שלא תחדש את צילומי סטריט וויו בגרמניה, בשל ההתנגדות הציבורית לכך, ואף שבית המשפט פסק כי הצילומים חוקיים. עד להגעת סטריט ויו לישראל, גרמניה היתה המדינה היחידה שבה אולצה גוגל לטשטש לא רק את פניהם של אנשים המצולמים בשירות, אלא גם חזיתות של בנינים.