שנת מבחן להון סיכון
למרות ההערכות הפסימיות בנוגע לעתיד קרנות ההון סיכון הישראליות, גיוסי הון מממשלות זרות ומחברות טכנולוגיה גלובליות יכולים לשנות את התמונה. דעה
הידיעות מהשבועות האחרונים על השקעתה העתידית של ענקית המחשבים לנובו בקרן ורטקס ועל השלמת הגיוס הראשוני של קרן אגת בהשקעה משמעותית מקוריאה הפיחו מעט רוח חיים בקרב קהילת הון הסיכון בארץ. לאחרונה נשמעו יותר ויותר הערכות פסימיות על עתידן של הקרנות הישראליות שלוו בכמה עזיבות
ניתוח נתוני 2011, שזה עתה התפרסמו, מלמד שעל אף העלייה בסך ההון שגויס על ידי הקרנות ביחס לשנת 2010, 796 מיליון דולר, מעט קרנות ישראליות קיימות הצליחו לגייס קרנות המשך. נראה שהגיוס המסורתי ממשקיעים מוסדיים אמריקאיים ממשיך להיות קשה עד בלתי אפשרי למרבית הקרנות המקומיות שמספרן וחלקן בסך ההשקעות בארץ, כ־25% בלבד ב־2011, הולך וקטן. בשל הקושי בגיוסים גדולים, קמו מיקרו קרנות ישראליות בהיקפים של 5 עד 20 מיליון דולר, רובן בתחום האינטרנט. גברה גם פעילותם של האנג'לים.
במקביל, גוברת מעורבותן של הקרנות הזרות בארץ. מדובר בקרנות מובילות מארה"ב המסוגלות עדיין לגייס הון ללא קשיים מיוחדים ופועלות בהיקפים רחבים הן באמצעות צוותים מקומיים והן על ידי ביקורים מעת לעת. בעוד שבעבר נטו קרנות אלו לבצע השקעות בסינדיקציה עם הקרנות המקומיות ובהובלתן, בשנים האחרונות הן מובילות סבבי השקעות גם ללא משקיעים מקומיים. מנקודת מבטם של היזמים, קיים עדיין די הון פנוי להשקעות אם כי הוא מתועל יותר ויותר לכיוון השקעות קטנות בתחום האינטרנט.
על אף תמונת מצב אפרורית זו, הקרנות שישכילו לתור אחר מקורות הון נוספים ושונים, כפי שהודגם במקרה של אגת ווורטקס, עשויות להצליח במשימת הגיוס. הפנייה לגיוס הון מממשלות זרות המעוניינות לקדם את החדשנות בתחומן, תוך הסתייעות בניסיון הישראלי שנרכש בניהול פורטפוליו של חברות טכנולוגיות צעירות, נראית מבטיחה. בעבר היו התקשרויות דומות של קרנות ישראליות בסין (אינפיניטי), רוסיה (תמיר פישמן), פולין (גיזה) וקוריאה (פולאר). האתגרים בהתקשרויות אלו עבור הצוותים הישראליים הם היכולת לגייס את ההון הנוסף, המשלים, לחלק המובטח על ידי המדינה הזרה והותרת פעילות השקעות גם בישראל ולא רק בתחום המדינה המממנת.
הניסיון לגייס הון מח ברות טכנולוגיה גלובליות גם הוא הגיוני על רקע עודפי המזומנים הרבים שלהן והכרתן במובילות החדשנות הישראלית. עם זאת, רבות מחברות אלו מקיימות פעילות מו"פ מקומית ולחלקן אף קרנות תאגידיות המשקיעות בארץ ישירות כמו במקרה של אינטל ומוטורולה. נדרש אם כן, לאתר חברה גדולה מספיק ללא פעילות מו"פ בארץ וליצור קשרים ועניין בדרגים הבכירים בהשקעה בקרן מקומית.
ההשתתפות הצפויה של כלל בגיוס של קרן אגת המצטרפת להשקעות בקרן פונטיפקס ולמעורבות הראל ומגדל בקרנות כלל ביוטכנולוגיה מלמדת שהגופים המוסדיים המקומיים לא ויתרו לחלוטין על ההשקעות בתחום וכאשר מכלול התנאים יענה על צורכיהם הם ישקיעו. זאת, תוך ניצול תוכנית רשת הביטחון הייעודית שהשיק משרד האוצר. 2012 תהיה שנת מבחן נוספת למותגי ההון סיכון הישראליים. חלקם נמצאים ויימצאו השנה בתהליך גיוס הון שלהצלחתו תהיה השפעה מהותית להמשך קיומם.
הכותב הנו שותף בקרן ההון סיכון אתגר