דו"ח טכנולוגי: איך נלחמים בפיראטים בלי לשבור את הכלים
צרפת מוכיחה שאפשר להילחם בהורדות הקבצים הלא חוקיות גם בלי מעצרים דרמטיים וצעדים שעלולים לפגוע בכל הגולשים. וגם: חוק חדש ומדאיג בבריטניה
בלי דרמות
אחד החוקים שנשיא צרפת ניקולא סרקוזי נלחם עליו בכל הכוח היה חוק שלוש העבירות, שהוא דחף למרות התנגדות הפרלמנט. החוק מתחיל להגיע ליישום מלא בימים אלה, ולמרבה ההפתעה נראה שהוא עובד.
החוק, שעבר שורת ריכוכים לעומת הגרסה שקידם סרקוזי, קובע שרשות מיוחדת (בשם Hadopi) תשלח מכתבי איום לכל אדם שנחשד בשיתוף קבצים,. אם הוא לא ישנה את דרכיו - הרשות גם תיקח אותו לביקור קטן בבית המשפט.
שנתיים לאחר שהמערכת החלה לפעול, עד כה שלחה האדופי 822 אלף מכתבי אזהרה ראשוניים, 68 אלף מכתבי אזהרה שניים – ורק 165 מקרים הגיעו לבתי המשפט, שמוסמכים לקנוס את החשוד בעד 1,500 יורו ו/או למנוע ממנו חיבור לרשת במשך חודש.
הרשויות מאמינות שההבדל החד בין מספר מכתבי האזהרה השניים ובין התיקים שמגיעים לבית המשפט מעיד על כך שהגולשים מבינים שעלו עליהם, ושהם מפסיקים לבצע עבירות זכויות יוצרים. התפקיד של האדופי, אומר המזכ"ל שלה, הוא להסביר למורידי הקבצים מדוע פיראטיות היא דבר רע, ולשכנע אותם לשלם עבור תוכן. וזה מצליח. דו"חות של האדופי מעידים על ירידה ניכרת בפיראטיות, ודו"חות אחרים מעידים על עלייה משמעותית ברכישת תוכן חוקית – הרבה יותר מאשר בשאר אירופה.
אז אפשר לנצח את הפיראטים גם בלי להתייחס אליהם כאל טרוריסטים, בלי להכריז עליהם מראש כאשמים, בלי חוקים דרקוניים ואפילו בלי פשיטות ראוותניות סטייל מגה-אפלוד. אפשר פשוט להיעזר בכלים הישנים של התרבות המערבית: איסוף הוכחות והצגתן לבתי המשפט. זה לא סקסי, זה איטי, זה משעמם – וזה עובד, וגם צודק.
ואם הזכרנו את סרקוזי...
הנשיא לא מרוצה מטוויטר
סרקוזי נראה כרגע כמועמד להיות אחד הנשיאים הבודדים בתולדות הרפובליקה החמישית של צרפת שלא יצליח להיבחר לכהונה שנייה. מצבו בסקרים גרוע כמעט כמו זה של ד"ר איוול, והוא היסס זמן רב לפני שהכריז בסוף השבוע שהוא אכן יתמודד שנית.
אז מה שהוא לא היה צריך עכשיו הוא קבוצה של חשבונות טוויטר סאטיריים שיורדים עליו. לפני ארבעה ימים הקפיאה טוויטר את _nicolassarkozy, חשבון פייק של סרקוזי, שהופעל על ידי האתר הסאטירי Kaboul_fr. האתר מפעיל גם שורה של חשבונות סאטיריים אחרים - אחד מהם מוקדש לאשתו של סרקוזי, קרלה ברוני.
לטענת קאבול, כשהם שאלו את טוויטר מה לעזאזל קורה כאן – _nicolassarkozy פעיל כבר כמעט שנתיים – הם קיבלו תשובה שהחשבון הוקפא אחרי שטוויטר קיבלו עליו תלונות. על פי טוויטר, התלונה שהם קיבלו היא על חשבון שעוסק ב"התחזות שאיננה פארודית". ספק אם מי מקוראי החשבון היה מסכים עם ההגדרה הזו.
שלושה חשבונות טוויטר אחרים שאינם שייכים לקאבול, כולם עוינים לסרקוזי, הושעו גם הם. אתר רכילות שהפיץ ידיעה כלשהי על ברוני מצא את החשבונות שלו בטוויטר נחסמים בזה אחר זה, מבלי שהוא מסוגל לקבל תשובה מדויקת מה קרה שם. ניחוש אחד הוא שיש בוטים שמדווחים בעקביות על החשבונות הללו כפוגעניים או לא ראויים. תשובה רשמית עדיין אין.
זו מתחילה להיראות כמו מלחמה בכלים מלוכלכים מצד נשיא צרפת. נכון, שום דבר בהשוואה למה שמיטראן הרשה לעצמו (הוא הטביע את הספינה של גרינפיס כשהיא עיצבנה אותו יותר מדי), אבל התקשורת הצרפתית עוסקת בנושא במרץ.
מרגלים בריטים בפייסבוק שלכם
תוכנית חדשה שעומדת להתקבל בקרוב בבריטניה תעניק משמעות מחודשת לביטוי "הממלכה המנוטרת", האהוב על הטור: בנימוק של לוחמה בטרור, כמה שנים אחרי שגל הטרור הגדול דעך, רוצות כעת סוכנויות הבטחון של בריטניה שורה של כוחות חדשים ומדאיגים.
על פי התקנות החדשות, אם וכאשר יעברו, חברות סלולר וספקיות רשת יחויבו לשמור במשך שנה את המידע על שיחות טלפון, מסרים מיידיים ומיילים, ולהעביר אותם לפי דרישה לרשויות. התוכן של אותן הודעות לא יישמר, אבל הפרטים העוסקים ב"מי שוחח עם מי ומתי" – דווקא כן.
מדאיגה יותר היא הדרישה של שירותי הבטחון – ככל הנראה MI5, שיש לו דווקא היסטוריה של דרישות מינימליות וסירוב לקבל סמכויות נרחבות מדי – לקבל גישה להודעות שמעבירים זה לזה משתמשי פייסבוק וטוויטר, כמו גם שחקני משחקי וידיאו(!).
לא ברור עדיין אם התוכנית, שככל הנראה תוכרז רשמית במאי, תוגבל לתושבי בריטניה בלבד, או שהרשויות רוצות גישה למידע הזה גם לגבי אזרחים זרים. אם כן, זה הולך להיות בעייתי מאוד. וכמובן, עולה השאלה איך לעזאזל יאבטחו את כל הפרטים הרגישים האלה, בהתחשב בכך שבריטניה מחזיקה בשיא העולמי של אובדן מידע. מדובר, ככל הנראה, בשפצור של תכנית מ-2009, שזכתה אז לביקורת חריפה מאד וקרסה בלהבות. יש לקוות שהתסריט הזה יחזור.
קצרצרים
ועוד קצת בריטניה: החוק שם קובע כי אם אתם מוציאים שם רע לבוס שלכם, זו עילה לגיטימית לגמרי לפיטורים. ההגדרה של "השמצה" רחבה למדי, כמו גם השימוש בה: בתי המשפט שם פסקו שגם הודעה פוגעת בפייסבוק היא השמצה. מאחר שבוסים אוהבים בשנים האחרונות לבלוש אחרי העובדים שלהם ברשת, יותר ויותר מקרים כאלה מגיעים לכדי פיטורים ותביעות. גם לעובדים ישראלים מומלץ להיזהר: החוק הישראלי מושפע מהחוק הבריטי, ולא הייתי סומך בעיניים עצומות על בתי הדין לעבודה.
סערה בביצה: מיקרוסופט הוציאה לוגו חדש לווינדוס 8, והבלוגוספירה הטכנולוגית עסוקה בלהט בשאלה האם זה טוב, רע, או סתם מכוער. עכשיו, יש מקרים שבהם צריך להביע דעה על לוגו: המקרה הבולט ביותר הוא זה של האולימפיאדה בלונדון, שמתנגדיו טוענים שהוא מציג את ליסה סימפסון מבצעת אקט מיני (נראה אתכם רואים אותו אחרת עכשיו). אבל לעבדכם הנאמן אין דעה בוויכוח הזה, חוץ מזה שהוא מטופש עד אימה.
אוי, גוגל. הבוקר היא שברה שיא נוסף בשעבוד השירותים שלה לגוגל+, והציבה תיבת גוגל+ בעמוד הראשי שלה. זהו המשך "חברתי" עגום למגמה שהחלה בהתאמת התוצאות לגולש, שמאפיינת את גוגל בשנים האחרונות: אי אפשר לדעת מהן התוצאות ה"אמיתיות". והשאלה עד כמה מישהו פופולרי או חשוב משתנה בהתאם לגולש. מצבם של מנועי חיפוש אחרים לא טוב יותר, אגב, אבל הם לפחות לא מנסים לתחזק במקביל גם רשת חברתית כושלת.
ובינתיים גוגל ממשיכה במסעה להשתלט על העולם, תוך שבירת כל שירות אחר. הפעם המטרה היא פורסקוור: בעדכון האחרון של מפות גוגל לאנדרואיד, היא שיפצרה גם את השירות הנשכח-בצדק Latitude. מעתה אם עושים Check-In באמצעות השירות מקבלים נקודות – וגוגל משתפת פעולה עם עסקים כדי להעניק בונוסים לגולשים. במקום דניס קראולי, הייתי מתחיל לדאוג.
דיווחנו אתמול על התוכנית של ABC העוסקת במפעלי אפל בסין, שצפויה להיות משודרת בקרוב. מדוע, בעצם, העניקה אפל גישה למפעלים שלה דווקא ל-ABC? אולי בגלל הקשרים בין החברות. ABC נשלטת על ידי דיסני, ומנכ"ל דיסני, בוב איגר, הוא אחד הדירקטורים של אפל. משפחת ג'ובס היא אחת מבעלי המניות הגדולים של דיסני. אחרי כל זה, יהיה מפתיע ומשמח לראות ביקורת רצינית מצד התוכנית של ABC. נעדכן אחרי השידור.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"