מגלים את הענן
תעשיית מחשוב הענן הפכה כיום לנושא השיחה מספר אחת בין חברות המחשוב לארגונים ועסקים. כולם כבר מבינים שללא הענן וללא מעבר לעולם וירטואלי, המתחרים יזכו ליתרון ויפתחו פער שיהיה קשה מאוד לסגור
עד לשנים האחרונות מרבית המנהלים בחברות הגדולות בישראל לא ידעו הרבה על מערך המחשוב הארגוני שלהם, ובדרך כלל התחום הזה אפילו לא עניין אותם. אבל כיום אותם מנהלים הם כבר צרכני ידע מתקדמים. הסיבה לכך היא ההבנה שהמחשוב הארגוני הוא למעשה אחד הכלים היחידים שיכולים ליצור עבורם
הענן, ואיתו מודלים עסקיים חדשים שבהם תוכנה, תמיכה או אפילו תשתית שנרכשים בתור שירות יוצרים עבור אותם ארגונים הזדמנויות לחיסכון ולשיפור משמעותי בשורת הרווח. במקום לשלם מראש סכום גדול על תוכנה עסקית, אפשר לשלם בכל חודש סכום נמוך על גישה לשירות שמספק את אותן תכונות. כך, דרך סעיפי ההוצאות בדו"חות, המנהלים מגלים את עולם ה־IT.
תעשיית מחשוב הענן, שהחלה לפרוח עם עלייתן של חברות דוגמת אמזון, גוגל וסיילספורס, הפכה כיום לנושא השיחה מספר אחת בין חברות המחשוב לארגונים ועסקים. כולם כבר מבינים שללא הענן וללא מעבר לעולם וירטואלי, המתחרים יזכו ליתרון ויפתחו פער שיהיה קשה מאוד לסגור.
מאחורי העולם החדש של תעשיית המחשוב נמצאות חוות השרתים - בניינים רבי־קומות שכוללים אלפי שרתים אשר פזורים במרחבים עצומים, חלקם קבורים עמוק מתחת לאדמה ונמצאים תחת אבטחה כבדה. החוות האלה הן מרכז העצבים של חברות דוגמת פייסבוק, גוגל, אמזון ואחרות: שם הן שומרות את מאגרי המידע העצומים שלהם - התמונות שבחרתם לשתף עם חברים בפייסבוק, השירים שאמזון מציעה למכירה, כל האימיילים של כל משתמשי ג'ימייל ומספר עצום של סרטונים שמועלים ליוטיוב, שמקבל בכל דקה 60 שעות של תוכן מגולשים ברחבי העולם.
חוות השרתים הפכו להיות מוקד ההוצאות העיקרי של חברות אלו ומוקד הכנסות רב לחברות האחסון, האנרגיה ואחרות. כדי לרסן את ההוצאות האלה, החלו לאחרונה חברות הענק להקים חוות קרוב לחוג הקוטב. המטרה: לנצל את האוויר והמים הקרים שם כדי לקרר את חוות השרתים בעלות נמוכה וגם להשתמש בחשמל הזול שמציעות כמה מדינות.
העתיד המחשובי של הארגונים שייך לחיבור בין חוות השרתים הענקיות לבין מחשוב הענן, חיבור אשר ייצור הזדמנויות בלתי נגמרות: מענני מחשוב פרטיים ששומרים את המידע של כל חברה בנפרד, דרך עננים ציבוריים, לשירותים הפתוחים לציבור וללקוחות שאיתם הם עובדים ועד למעבר לענן ציבורי מאובטח.
לא פלא שחברות הסטארט־אפ הישראליות גילו את העתיד. בכל יום קמה כאן חברה חדשה, שמבקשת להתמודד עם האתגרים החדשים שמעמיד הענן בפני החברות הגדולות - אבטחת המידע שנשמר בענן, ניהול המידע שמאוחסן בעצם במקום מרוחק פיזית, התמודדות עם מכירות ממוחשבות ללא קול אנושי ועוד.
מגזין "כלכליסט" לטכנולוגיית המידע מנסה למפות את העתיד ולתת תמונה עדכנית של החברות, חוות השרתים והטרנדים החמים של עולם המחשוב.