דו"ח טכנולוגי: מי רוצה להרוס לכם את האינטרנט?
אחד ממייסדי הרשת מנסה לשכנע בית משפט בטקסס לדחות תביעת פטנטים, שמאיימת על חווית הגלישה כמו שאנחנו מכירים אותה. וגם: התשובות המוזרות של "סירי לאנדרואיד", ומה יש למיקרוסופט נגד גרסאות בטא
מייסד האינטרנט מנסה להציל אותו
גיבור העל החביב על המדור, סר טים ברנרז-לי – ממציא האינטרנט כפי שאנו מכירים אותו, בשבילכם – גרר את עצמו לבית המשפט הפדרלי במזרח טקסס, שם אוהבים בעלי פטנטים להגיש את התביעות שלהם, כדי לשכנע חבר מושבעים לדחות תביעת פטנטים.
מה כל כך חשוב בתביעה הזו, שסר טים נאלץ להתערב בה? ובכן, היא יכולה להרוס את הרשת. מישהו בשם מייקל דויל הוציא בשנת 1993 פטנט על הרשת, ספציפית על העברת תמונות בה: התוכנה שלו איפשרה לרופאים להעביר תמונות של עוברים. מהפטנט הזה, טוען כעת דויל, נובע שכל שימוש בדפדפן כדי לראות תמונות צריך להעשיר את חשבון הבנק שלו.
דויל תובע את כל חברות הרשת הגדולות, וב-1999 הוא ניהל משפט מול מיקרוסופט. הוא זכה, מיקרוספט זכתה בערעור, וזה נגמר מחוץ לבית המשפט. עכשיו, בשיא פריחת טרולי הפטנטים, הוא חוזר שוב.
אם דויל והחברה שלו, Eolas, יזכו במשפט, הלך על הרשת החופשית: הם יוכלו לתבוע תמלוגים מכל אתר שמציג תמונה, כפתור או וידיאו. סר טים ניסה להסביר לחבר המושבעים שהרשת שייכת לכולנו, שהיא היתה שם לפניו ובוודאי לפני דויל, ועורכי הדין של דויל עשו לו חיים קשים.
כל כך הרבה תלוי עכשיו בשכל הישר של חבר המושבעים, שמסורת החוק האנגלי מתירה לו – עובדה שמקפידים להסתיר מחבר המושבעים – לא רק לזכות אדם, אלא גם לקבוע שהחוק שעל פיו הועמד לדין איננו צודק.
רק אל תקראו לזה בטא
מיקרוסופט צפויה להוציא בסוף החודש גרסה חדשה של ווינדוס 8, שמכונה גרסת "בחינה ראשונית למשתמשים" (consumer preview). בגרסה המקורית של מפת הדרכים של ווינדוס 8, הגרסה הזו מכונה "בטא". הפעם מיקרוסופט נמנעת מהשם הזה כמו ממגיפה. למה?
בטא, במקור, היא גרסה לא יציבה. זו גרסה שכבר עברה את רוב השפצורים, עושה את מה שהיא צריכה לעשות, אבל עדיין לא נחשבת למספיק יציבה כדי לגבות עליה כסף. אתה רשאי להתקין את הגרסה כדי לבחון אותה, והחברה שמאחורי השירות אף מעודדת אותך לעשות את זה – אבל היא לא לוקחת עליה אחריות.
זה היה המונח הישן. בטא היה משהו שלא יוצא לשוק, בטח לא בתשלום. ואז, ב-2004, הוציאה גוגל את ג'ימייל. היא הודיעה בעליצות שמדובר בפרויקט בשלב הבטא שלו, ושהוא יהיה שם אולי אפילו חמש שנים. ומה אתם יודעים, רק חמש שנים אחר כך החליטה גוגל שג'ימייל כבר בוגר מספיק כדי לא להיחשב לבטא.
לפני כמה חודשים וידאה אפל את מותו של המושג בטא, כשהפכה את סירי – מוצר שרשמית נמצא בבטא, ובכל פעם שיש בו תקלה אפל ממהרת להזכיר את זה – למוצר הדגל של האייפון 4S. בטא שהיא גם מוצר דגל? זה היה קונספט חדשני.
אז עכשיו, המשמעות של "בטא" התפוררה לגמרי, וכשמיקרוסופט מגיעה עם גרסה כמעט-מוכנה למשתמשים, היא מעניקה לה שם אחר, מעודד יותר. זו עדיין בטא, במובן הישן: הגרסה שלפני-שחרור, שהחברה מעודדת אותך לנסות. רק בלי האזהרה שהוא יכול לקרוס בלהבות יחד עם המידע שלך. ייזהר המוריד.
הפסיכים שמאחורי IRIS
הצלחתה של סירי, אותה תוכנת בטא של אפל, משכה תוך זמן קצר מתחרים, במיוחד באנדרואיד. ההצלחה עד כה חלקית מאד – אני ממתין למהלך של מיקרוסופט, שרכשה לפני כמה שנים חברת שפה סמנטית מבטיחה – אבל הבולטת שבין המתחרות היתה IRIS, שזה Siri במהופך.
אלא שבדיקה מעמיקה יותר של IRIS מגלה שמדובר בנסיון להגניב פונדמנטליזם נוצרי פסיכוטי מהדלת האחורית. IRIS נותנת תשובות מטרידות לשורה של שאלות. לשאלה "האם הפלה אסורה?" איריס עונה "כן, הפלה היא עוול. האל אמר 'לא תרצח". החיים שגדלים בתוך אשה הם ילד, תינוק." לשאלה "האם בני אדם מגיעים מן הקופים?" איריס עונה בכך שהיא שוללת את תיאוריית האבולוציה. לשאלה "האם אלוהים יצר את האדם", איריס אומרת שהתנ"ך עונה על כך בחיוב. אה, והיא טוענת בתוקף שהשטן קיים.
ואם זה לא היה מספיק, אז לשאלה "האם לבנים עליונים על שחורים", התשובה של איריס היא "לבנים אינם עליונים על שחורים, רק שונים מהם. כפי שד"ר פרפורד והמדיניות המקורית והאמיתית של האפרטהייד אמרו תמיד." פרפורד הוא ראש ממשלת דרום אפריקה לשעבר, הנדריק פרנש פרפורד, שהיה ממתכנני האפרטהייד ועבר סיכול ממוקד ב-1966 על ידי אחד האנשים שאותם דן לחיי סבל.
וואו. תוכנה שמקדמת אפרטהייד ב-2012, 18 שנה אחרי שדרום אפריקה כבר התנערה ממנו - זה מרשים. התוכנה שמאחורי איריס מופעלת על ידי חברה בשם צ'אצ'א. ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון, ודאי יתאכזב לשמוע שזה מה שהיא עושה עם הכסף שהוא השקיע בה באמצעות קרן ההשקעות הפרטית שלו.
על שקרים ורשתות חברתיות
דיווחנו אתמול על פאת', שמתיימרת להיות האנטי-פייסבוק, ועל העובדה שהיא שתתה את פרטי ספר הטלפונים של משתמשי האייפון שלה. בינתיים, החברה הספיקה לפרסם התנצלות פומבית בבלוג שלה (עם הכותרת "אנחנו מצטערים"), והודיעה שהיא מחקה את כל המידע.
לא בטוח שזה מספיק. כי מפרסום של גוקר עולה שבניגוד למה שפאת' אומרת כעת, היא ידעה בדיוק מה היא עושה. בנובמבר, בעקבות דיווח מדאיג ראשוני על פאת', פנו בגוקר למייסד החברה, דייב מורין, בשאלה האם הרשת החברתית משתמשת במידע השמור באייפון. התשובה שלו היתה חד משמעית: "פאת' לא שומרת או אוגרת דבר מהמידע שלך, בשום צורה שהיא".
זה היה, כזכור, לפני שנה וחודשיים. עכשיו טוען מורין ששמירת המידע של משתמשי האייפון היתה טעות. על פניו, מקרה קלאסי של שקר בוטה, אבל התומכים של מורין מיהרו למצוא תירוץ: כשהוא אמר את זה, הם מסבירים, הוא התייחס למהדורה הראשונה של פאת'. עכשיו מדובר במהדורה השנייה, ששונה משמעותית מהראשונה.
שזה נחמד, וסביר להניח שיש שינויים טכניים בשירות, אבל איך זה לא שקר? לכל היותר מדובר ב"הוא לא ידע שהוא ישנה את דעתו ובכל זאת יקח את הנתונים של משתמשי האייפון". כשמדובר על רשת חברתית שמתיימרת לתת למשתמשים שליטה מלאה ולא לעשות תרגילים נוסח פייסבוק, זו נפילה קשה.
קצרצרים
ואחרי הבלגאן סביב פאת', צריך להזכיר שוב שהבעיה העיקרית היא לא הרשת האנטי-חברתית, אלא אפל: החברה שבונה מתחם מבוצר סביב חנות האפליקציות שלה מאפשרת לכל אפליקציה שרק מתחשק לה גישה לספר הטלפונים של המשתמש. מובן לגמרי למה המפתחים שמים יד על ספר הטלפונים של המשתמש: זה נכס, והם פועלים לפי הכלל הצבאי הוותיק של "נותנים – תיקח, מרביצים – תברח". למה אפל מאפשרת את זה? אולי כי פשוט לא אכפת לה יותר מדי מהלקוחות שלה.
בעוד גוגל מהדקת את אחיזתה במידע הגולשים, הגיש ארגון הפרטיות EPIC תביעה כנגד רשות הסחר הפדרלית, ה-FTC, ובה הוא דורש ממנה לנקוט צעדים נגד גוגל בנושא. עכשיו תצטרך הרשות להסביר לבית משפט למה היא לא עושה את זה, למרות העובדה שההסכם עם גוגל בנושא התרופות הלא-חוקיות קבע שהרשות תפקח על החברה במשך 20 שנה, וגוגל נדרשה בו לבחון היטב את המשמעות של פעולותיה העתידיות בתחום הפרטיות.
הפשיטה על מגה-אפלוד ועל הבעלים שלו, קים דוטקום, ממשיכה לעורר הדים. כעת מתברר שבין הפושטים על האחוזה בניו זילנד היו חברים ביחידת הלוחמה בטרור של ניו זילנד (כן, נחמה, יש לניו זילנד יחידה כזו, היא מכונה STG). היחידה היתה מעורבת למרות העובדה שלאף אחד באחוזה לא היתה היסטוריה של שימוש באלימות, והחשד העיקרי היה הפרת זכויות יוצרים. ככה זה: כשאתה מתייחס לחשודים בהפרת זכויות יוצרים כמו לטרוריסטים ושולל מהם את חזקת החפות, זו רק שאלה של זמן עד שהיחידה המשועממת המקומית למלחמה בטרור תדרוש להשתתף בהתקפה. הם צריכים לעשות משהו עם עצמם, אחרי הכל.
ולמקומות שלווים קצת פחות מניו זילנד: אם אתם מתכוונים לעשות Unfriend – מעטות המילים הדוחות יותר באנגלית – למישהו בפייסבוק, רצוי שתוודאו קודם כל שאתם חיים במדינה שבה נמנעת הגישה של פסיכים לנשק חם. שני תושבי טנסי נעצרו בחשד שרצחו זוג שהחליט להוציא את בתו של החשוד העיקרי מרשימת ה"חברים" שלהם. הבת, על פי החשד, הציקה לבני הזוג בשבוע שקדם לרצח, אז הם החליטו שמספיק. ואז בא אבא שלה, ולפי החשד רצח אותם.
מכירים את המצב הזה, שבו אתם משוכנעים שהסלולר רוטט בכיס שלכם, מוציאים אותו, ומגלים שהוא קפוא כמו פקיד ביטוח לאומי? אז מסתבר שתופעת רטט-הרפאים נפוצה למדי, ומעוררת ויכוחים בין מומחים בשאלה מה בעצם גורם לה. התופעה נפוצה במיוחד בקרב אנשים שנאלצים להיות צמודים לגרוטאות שלהם, כמו רופאים; 70% מהם מדווחים על רטט בלתי קיים. יש להניח שכאשר האבולוציה האנושית תתקדם ומכשירים סלולריים יהיו כבר חלק בלתי נפרד ממנה, התופעה תיעלם. הכל, כמובן, בהנחה שלא נוכחד מסרטן סלולרי לפני זה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"