דו"ח טכנולוגי: פייסבוק תיהנה מההנפקה, ומה עם הגולשים?
ה"ניו יורק טיימס" שואל את מארק צוקרברג מדוע האנשים שמייצרים עבורו את התוכן לא ירוויחו מיציאת הרשת החברתית לבורסה. וגם: אימייל מביך במיוחד של גוגל ייחשף ובלאגן זכויות היוצרים של סרטי הפורנו
היי, פייסבוק, מה איתנו?
ניק בולטון מה"ניו יורק טיימס" שואל את השאלה שאף אחד לא העז: כמה מההכנסות של פייסבוק מגיעות למשתמשים שלה?
מהנתונים שסיפקה פייסבוק לרשות לניירות ערך עולה שכחצי מיליארד משתמשים ניגשים אליה ממכשירים סלולריים, 91 מיליארד(!) תמונות מועלות אליה מדי שנה, מאות מיליונים(!!!) סופגים Poke, ומדי שנה המשתמשים מקליקים על לייק טריליון(!!!!1!!!) פעמים. כל התוכן הזה הוא מה שמבדיל בין פייסבוק ובין מדבר שממה, כלומר גוגל+.
וכמובן, הסיבה לכך שפייסבוק בכלל יכולה לדבר על הכנסות היא העובדה שהיא מציגה פרסומות בפני המשתמשים שלה. בלי התוכן שהם מייצרים כאילו אין מחר, ובלי השיתוף שהם עוסקים בו ללא הרף, לפייסבוק לא היה קיום כלכלי. אז איפה הנתח שלנו מההצלחה?
בולטון מעריך שהוא יצר ערך עבור פייסבוק בשווי של 50 דולר, והוא רוצה צ'ק: צוקרברג מתבקש ליצור איתו קשר והוא ימסור לו איפה הוא גר – אם כי, הוא מוסיף בעוקצנות, צוקרברג כבר כנראה יודע את המידע הזה. אני לא בטוח שמזומנים הם הפתרון הנכון: אולי מה שצוקרברג צריך לעשות הוא לחלק מניות לכל המשתמשים. אחרי הכל, הם חשובים להצלחתה של פייסבוק לא פחות מהעובדים והרבה יותר מצוקרברג עצמו, שכבר השלים את תפקידו ההיסטורי.
אופס, קיווינו שלא תראו את האימייל הזה
עדיין בענייני זכויות יוצרים: גוגל מנהלת מאבק כושל והולך מול תביעתה של אורקל נגד אנדרואיד, שבה טוענת האחרונה כי גוגל הפרה ביודעין ובמכוון את הפטנטים של סאן – שנמצאים עכשיו ברשותה. ויש לה על מה להסתמך.
בית משפט דחה את בקשתה של גוגל שלא לחשוף אימייל פנימי שלה כחלק מהמשפט. המייל המדובר נשלח על ידי מהנדס של גוגל, טים לינדהולם, לאנדי רובין, ראש החטיבה של אנדרואיד. באימייל אומר לינדהולם שהוא התבקש על ידי מייסדי החברה, לארי פייג' וסרגיי ברין, לבחון חלופות לג'אווה לאנדרואיד ולכרום. התשובה של לינדהולם היתה שיש חלופות, אבל הן כולן גרועות יותר, ואשר על כן הוא ממליץ לבכירי החברה להגיע לאיזשהו הסכם עם סאן כדי לקבל הסכם שימוש.
גוגל ניסתה לטעון שהאימייל היה חלק מתכתובת משפטית, טענה שבית המשפט דחה בבוז: הוא לא נשלח, כתב השופט, לפרקליטיה של החברה. הוא היה חלק מדיון על משא ומתן, לא על הליכים משפטיים.
הבעיה, כמובן, היא שהאימייל הזה חושף לכאורה את העובדה שמנכ"ל גוגל לארי פייג', הוא ולא שרף, היה מעורב בעוד הפרה של החוקים. כזכור, החקירה של ה-FTC בפרשת התרופות המזויפות של גוגל מצאה שפייג' ידע על כך שהחברה מוכרת פרסומות לתרופות שאין להן רשיון.
במקרה הנוכחי, יש סיבה טובה לחשוד שפייג' שיער שהוא יצליח להתעלם בחינניות מזכויות היוצרים של ג'אווה, שהיו ברשות סאן, משום שסאן לא רצתה ללכת לבתי משפט בגלל דברים כאלו. פייג' לא הביא בחשבון שסאן, שנוהלה על ידי אנשים רגועים וחייכניים, תימכר ללארי אליסון, שדווקא אוהב מאוד משפטים – כשהוא לא משמיד ראיות נגדו, זאת אומרת.
עכשיו חוזר האימייל התמים של לינדהולם ונושך את פייג'. גוגל שילמה לממשלה הפדרלית חצי מיליארד דולר כדי לסגור את התיק בפרשת התרופות. הפעם זה עשוי לעלות לה הרבה, הרבה יותר.
מלחמת הפורנו
מפיצה של סרטים פורנוגרפיים, בעלת השם הדו משמעי Hard Drive, כבר קנתה לעצמה שם כטרולית זכויות יוצרים מהסוג הישן והרע: היא שולחת מכתבי איום לאנשים שלכאורה הורידו את הסרטים שלה, ומאיימת עליהם שהיא תתבע אותם על איזה סכום מפלצתי. כדי להמנע מהצרה הזו, היא אומרת להם, הם רק צריכים להעביר לה כמה אלפי דולרים, שזה יותר זול מהטרחה של הליכה לבית משפט ושכירת עוכר דין. רבים נופלים בפח הזה.
לא ליוקיסה וונג. היא קיבלה את מכתב האיום הרגיל מהארד דרייב, שבו נטען שכתובת ה-IP שלה היתה מעורבת בהורדת סרט פורנו באופן לא חוקי, ושגם אם לא היא הורידה אותו - הרי שהיא אשמה משום שלא נעלה את הווייפיי שלה. בתגובה היא נחרה בבוז, שכרה עוכר דין משלה, וירתה בחזרה.
קודם כל, אומרת וונג, להד"ם. שנית, לרעיון שהיא אחראית למשהו שביצע מישהו אחר באמצעות הרשת שלה אין שום אחיזה בחוק. ושלישית, והכי חשוב: אין שום הגנת זכויות יוצרים על סרטי פורנו.
אמור שנית? ובכן, החוקה האמריקאית מורה לקונגרס להגן על זכויות היוצרים במטרה "לקדם את המדע והאמנויות המועילות," ופסיקת של בית המשפט לערעורים בקליפורניה – שם חיה וונג – מצאה מזמן שיצירות פורנוגרפיה אינן מקדמות את המדע או את האמנויות המועילות. אשר על כן, הסרטים של הארד דיסק אינם מוגנים כלל על ידי זכויות יוצרים.
ואז הגיעה יריית החסד: וונג דורשת מבית המשפט שיקבע שלא רק שאין, ולא יכולות להיות, זכויות יוצרים על הסרטים של הארד דיסק, אלא שעצם ייצורם הוא עבירה על החוק בשל "סרסור לזנות וקשירת קשר לזנות" במהלך ייצורם. בום. נעדכן על ההתפתחויות, לכשיהיו.
ח"ח, אנונימוס
לפעמים צריך, בצער רב וביגון קודר, להסיר את הכובע בפני הפושעים והטרוריסטים של אנונימוס. המקרה האחרון, של הפריצה למיילים של חברת עוכרי הדין Puckett Faraj, הוא דוגמא קלאסית.
פאקט פארג' ייצגו את חיילי המארינס שהואשמו בטבח בחדיתה, עיירה עיראקית. שמונה חיילי מארינס היו מעורבים ברציחתם של 24 אזרחים עיראקים לא חמושים, בהם קשישים, נשים וילדים. על פי הראיות בשטח, האזרחים נורו במכוון וכל אחד מהם ספג כמה קליעים. הרצח בוצע, על פי הטענות, כנקמה על התקפת ירי על שיירה של המארינס באזור.
כצפוי, מערכת הצדק הצבאית – שהקשר שלה לצדק, העיר פעם קלמנסו, היא כמו זה של מוזיקה צבאית למוזיקה – הצליחה לסגור את התיק נגד שישה מהם, זיכתה שביעי, והביאה להרשעתו של השמיני בטמטום בוטה מול מצלמות, או בלשון המשפטית רשלנות בעת מילוי תפקידו. הוא הורד בדרגה ונקנס.
כל העוול הזה התבצע בסיועה השקדני של פאקט פארג', שאנשיה העניקו גיבוי משפטי לחיילים. עכשיו חשפו אנונימוס את האימיילים הפנימיים של החברה מן המשפט הזה, כמו גם את האימיילים ההיסטריים של עובדי החברה אחרי ההתקפה על שרתי הדואר האלקטרוני שלה: אחת הבכירות בחברה אומרת שהמיילים "עלולים להשמיד את החברה עד היסוד". מי ייתן.
קצרצרים
לאפל נמאס מהמניפולציות שמבצעות חברות שונות בדירוגים של האפסטור שלה, ומסתבר שיש כאן כלכלה שלמה. יש חברה שגובה 5,000 דולר כדי לרכוש את האפליקציה שלך מספיק פעמים, כך שהיא תיכנס לרשימת היישומים המצליחים. הידיעות עליה, ככל הנראה, דרבנו את אפל להבהיר שמפתחים שינסו את התרגיל הזה יטופלו ביד חזקה.
קואליציה של 75 ארגונים, בהם מוזילה (יצרנית הפיירפוקס), ארגון זכויות הגולשיםה-EFF ו-Human Rights Watch, שלחו מכתב לקונגרס האמריקאי, ובו דרשו להקפיא את כל יוזמות החקיקה שלו בתחום זכויות היוצרים, על רקע הקריסה של חוקי SOPA ו-PIPA. החותמים קראו למחוקקים לקחת נשימה ארוכה, להסתכל על כל הנושא במבט חדש, ולהשתחרר מלפיתתן של קבוצות הלחץ של הוליווד ותעשיית ההקלטות. תגובת הקונגרס, על פי ההערכות, תהיה "פחחחחחח".
גוגל ופייסבוק הודיעו כי הן מצייתות להחלטת בית המשפט ההודי, שאיים עליהם כי ייחסמו "כמו בסין", והן מסירות חומר שנחשב פוגעני מבחינה דתית. גוגל הודיעה כי הגרסאות המקומיות של מנוע החיפוש שלה, של יוטיוב ושל בלוגר, הסירו את המידע הפוגעני. הליכים נמשכים כנגד עוד 19 חברות. פוליטיקאים וקבוצות זכויות אדם הודיעו כי יתנגדו לחוק בנושא, אבל עד כה הם זכו להצלחה מוגבלת מאד.
ממשלת בריטניה דוחה את נסיונותיהם של תושביה להביא להענקת חנינה למדען המחשבים המחונן, אלן טיורינג, שהורשע בשעתו בקיום יחסים הומוסקסואליים. הללו היו אז מחוץ לחוק, הסביר שר המשפטים הלורד מק'נולי, וההרשעה של טיורינג, האיש והמבחן, היתה על פי כל דקדוקי החוק. אשר על כן אין מקום לחנינה. מק'נולי אמר, ובצדק, כי "במקום לנסות לשנות את הרקע ההיסטורי ולתקן את אשר אין לו תקנה, עלינו לוודא כי לעולם לא נחזור לאותם הזמנים". יצוין כי ראש ממשלת בריטניה לשעבר, גורדון בראון, כבר התנצל רשמית על יחס הממסד לאדם שלא רק היה פורץ דרך בתחום המחשבים, אלא היה ככל הנראה האדם שתרם יותר מכל לתבוסתה של גרמניה הנאצית באמצעות פענוח שדרי האניגמה.
אחת הבעיות של איסלנד היא האוכלוסיה הקטנה שלה, שעומדת על כ-300 אלף איש בלבד. קבוצת אוכלוסיה קטנה כל כך בקלות עשויה לגלוש לגילוי עריות, כלומר קיום יחסי מין עם קרובי משפחה מבלי דעת. יש פתרון! מנוע חיפוש איסלנדי חדש מאפשר לתושבים לגלות, בטרם ייכנסו למיטה עם איסלנדי אחר, האם יש ביניהם קרבת משפחה מסוכנת.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"