$
מכשירים ומדריכים

מערכת ההפעלה החדשה לאנדרואיד: Restart בכיוון הנכון

קסטה, אנדרואיד 4.0 שהוצגה אתמול על ידי גוגל, היא השינוי המהותי והגדול ביותר שעברה אנדרואיד מעולם. אבל התחלה מחדש היא בדיוק מה שאנדרואיד הייתה זקוקה לו

שי ענבל 15:4120.10.11
נתחיל מהסוף: Ice Cream Sandwich (קסטה, בעברית), כוללת מגוון שדרוגים ושיפורים שאנדרואיד הייתה זקוקה להם זמן רב. מדובר בגרסת מערכת ההפעלה החשובה ביותר של אנדרואיד עד כה, ועיקרה הוא שינוי מהותי מאיך שאנדרואיד פועלת - שמהווה Restart של ממש. בגלל הפופולריות הקיימת (והגואה) של אנדרואיד בעולם הסמארטפונים והטאבלטים, לקסטה פוטנציאל לשנות אותו מהקצה אל הקצה.

 

 

 

הזרמת חמצן לטאבלטים

 

 

השינוי המהותי ביותר, ללא צל של ספק, שמביאה עמה קסטה הוא הממשק המשופר של אנדרואיד. למי שיצא להתנסות באופן ממושך עם הטאבלים של אנדרואיד יזהה לא מעט מהאלמנטים החדשים: הקו העיצובי, מסכי הבית, שינוי הגדרות מהיר (כיבוי WiFi ובלוטות' בקליק) וכפתורים חדשים שנמצאים על המסך בלבד. אולם בעוד שעבור גרסת Honeycomb (אנדרואיד 3.0) קסטה היא שיפור, עבור Gingerbread (אנדרואיד 2.3) קסטה היא קפיצה קדימה.

 

 

כל מי שהשתמש בטאבלט אנדרואיד לא יכל להשתחרר מהמחשבה שזהו אנדרואיד אחר, שהשימוש בו אינו דומה לסמארטפון. למעשה, גם למשתמש אנדרואיד "מנוסה" נדרש לימוד מחדש של Honeycomb. עכשיו החווייה היא זהה בסמארטפונים ובטאבלטים, גם בחוץ וגם בפנים - מה שהולך להקל משמעותית על מפתחים ליצור יישומים לטאבלטים של גוגל (תחום שמתקשה לתפוס תאוצה, כשגם לדברי אנדי רובין הכמות שנמכרה היא 6 מיליון מכשירים בלבד). לסיכום - קסטה היא הדבר הכי טוב שיכל לקרות לטאבלטי Honeycomb, בתנאי שאלה ישודרגו.

 

אנדרואיד Honeycomb לטאבלטים. מתקשה לתפוס תאוצה

 

שדרוג ממשק לסמארטפונים

 

 

מה בדבר סמארטפונים? כאן הסיפור אחר לגמרי. בגוגל לקחו מגוון פיצ'רים שהיו ב-Honeycomb והתאימו אותם למסך הקטן (שרק הולך וגדל. הגלקסי נקסוס הוא לא פחות מ-4.65 אינץ'!), והתוצאה נראית מלבבת. על אף שסמארטפוני אנדרואיד שמריצים Gingerbread היו פונקציונליים להחריד וכללו מגוון פיצ'רים עצום - החל מתמיכה בפלאש, דרך WiFi Hotspot וכלה באינספור יישומים ששינו את פעולת הטלפון - החיסרון היה אי-אחידות.

 

 

אפילו אם לא הייתה מותקנת על הטלפון אפליקציה אחת מהאנדרואיד מרקט קשה היה לא לשים לב שכל פינה במערכת ההפעלה נראית אחרת. לצד יישום הגלריה המודרני והנוח, ניצב לו יישום המוסיקה שנראה כאילו נלקח ישירות מ-1996. לצד מסכי בית עם אייקונים, ווידג'טים ומרכז התראת מתקדם שאיפשרו לעשות שלל פעולות בקליק, ניצב לו יישום ה-Settings הארכאי שדרש לנווט בין תפריטים טקסטואליים ומשעממים כדי להוסיף מקלדת.

 

 

התוצאה הייתה דרישה עצומה ליישומים שאיפשרו לשנות את אנדרואיד מקצה אל קצה: לאנצ'רים (כמו LauncherPro ו-ADW Launcher) וממשקים (כמו Sense
ו-TouchWiz). דברים אלה, שהפכו לדבר שבשגרה עבור כל מי שמחזיק ברשותו סמארטפון עם מערכת ההפעלה של גוגל - הפכו את פיתוח היישומים עבור אנדרואיד לסיוט. תשאלו כל מפתח שהתנסה בפיתוח לאנדרואיד את חווייתו בהשוואה לפיתוח לאייפון או ווינדוס פון ותראו שמדובר בבעיה אמיתית. בעיה, שבמקרה הטוב מביאה ליישומים שלא פועלים בצורה טובה, ובמקרה הרע ליישומים שלא זמינים לאנדרואיד כלל, אלא רק לאייפון (המקרה ההפוך נפוץ הרבה פחות).

 

 

בגרסת קסטה גוגל תקפו את הבעיה בצורה רצינית במיוחד ומעוררת השראה: ראשית, ניכר שיפור אדיר בממשק מערכת ההפעלה, וישנו קו קבוע ביישומים המובנים, שנראים ופועלים בצורה זהה. ברגע שהמשתמש יודע להשתמש באחד - הוא יודע להשתמש בכולם. שנית, מערכת ההפעלה כולה נראית מזמינה לשימוש, ופיצ'רים רבים שהיו קיימים עד כה רק במכשירי HTC או סמסונג הופכים כעת לסטנדרט. אפשרות להגיע ליישום המצלמה ממסך הבית, היכולת לענות לאדם שמתקשר באמצעות SMS מוכן מראש, מערכת Notifications משופרת ודברים כמו ווידג'טים ותיקיות משופרות נראים נהדר, וצפויים לשדרג את חוויית השימוש בלא מעט רמות.

 

גלקסי נקסוס. שיפור אדיר במערכת ההפעלה

 

 

לצד הקושי שבו ייתקלו יצרניות שירצו לשדרג את מכשיריהן לגרסת אנדרואיד החדשה (כמו HTC), או מפתחים שיצטרכו לשנות את אופן פעולת היישומים שלהם (כפתור ה"הגדרות" המובנה של אנדרואיד, למשל, נעלם כלא היה) - אין ספק שבטווח הרחוק מדובר בשינוי לטובה.

 

על התחרות

 

 

בהכרזה הקודמת על מערכת ההפעלה החדשה של אנדרואיד לסמארטפונים, Gingerbread, המצב בשוק היה שונה מאוד מהמצב כים. אנדרואיד מובילה ולא מגיעה מעמדת נחיתות מבחינת נתח השוק - מה שהופך את כל שאלת התחרות לפחות רלוונטית מבעבר. עם זאת, מבחינת מערכת ההפעה עצמה והאפליקציות -גם iOS וג ווינדוס פון מנצחות את אנדרואיד בנקודות. חוויית המשתמש בסמארטפונים ובטאבלטים של אפל טובה בהרבה מזו של אנדרואיד, מה שהופך את הענקית מקופרטינו לחברת הטכנולוגיה הרווחית והמשמעותית בעולם - ובוול סטריט יעידו על כך. מיקרוסופט עדיין רחוקה מלאיים על גוגל או על אפל עם ווינדוס פון, אבל מערכת ההפעלה שלה מוצלחת לא פחות וזוכה לשבחים רבים, עם טאבלטי חלונות 8 באופק ומעל הכל - כיסים עמוקים ונכונות לרוץ לטווח ארוך, נראה שממשק ה-Metro לא הולך לשום מקום.

 

 

כאמור, בגוגל הבינו שממשק האנדרואיד, שזכה לביקורות על היותו לא אסתטי בעליל, ובעיות הפרגמנטציה של הפלטפורמה מונעים ממנה לצמוח - ולכן הדגש הרב ביותר בגרסת הקסטה הוא על חוויית שימוש. פונט חדש (בשם Roboto), תפריטים נוחים והרבה פחות לחיצות וכפתורים הם מילת המפתח, ואין יישום מובנה באנדרואיד שלא עבר מתיחת פנים משמעותית ומתבקשת. גם דברים מינוריים יותר, כמו העתק-הדבק, זכו לשיפור ונראים אינטואיטיביים בהרבה, ופיצ'רים חדשים לחלוטין (כמו Beam, שמזכיר את האפליקציה Bump), תמונות פנורמות, מעקב אחר צריכה ה-Data ויישום +Google מובנה הופכים את אנדרואיד למערכת הפעלה חדשנית.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x