פרידה עולמית מג'ובס: המונים מול חנויות אפל, טוויטר קרסה תחת העומס
מתאבלים הצטופפו במטה אפל בקליפורניה ובמשרדי החברה בקופרטינו - וניסו להגיע גם לביתו הפרטי של מנכ"ל אפל המיתולוגי; נשיא רוסיה מדבדב, סלמן רושדי והזמר מובי ספדו בטוויטר, ויותר ממאה דפים חדשים הוקמו בפייסבוק; זינוק של עשרות אלפי אחוזים בהזמנת הביוגרפיות על ג'ובס
ההודעה על מותו של סטיב ג'ובס עוררה עצב, זעזוע וצער ברחבי העולם – ונראה שלא רק בקרב מעריציו המושבעים. רבים הזדרזו לחנויות אפל הפזורות בעולם, מארה"ב דרך סין ועד אוסטרליה, על מנת להתאבל על מייסד אפל שהלך לעולמו בגיל 56 ממחלת הסרטן. הדגלים במטה אפל בקליפורניה הורדו לחצי התורן, ומתאבלים הצטופפו במדשאה בכניסה לבניין המטה. "באופן שבו אין רואה את זה, אין הבדל בין סטיב ג'ובס ללואי פסטר", אמר עובד החברה לרשת CNBC.
עולם הטכנולוגיה נפרד מסטיב ג'ובס - סיקור מיוחד ב"כלכליסט - טכנולוגי":
- אובמה מספיד: "אחד הממציאים האמריקאים הגדולים ביותר"
- מקינטוש, אייפון וגם "צעצוע של סיפור": 56 שנים מרתקות
- הודעת אפל: "העולם הוא מקום טוב יותר בזכות סטיב"
- טים קוק: "מתכננים אירוע שיחגוג את חייו יוצאי הדופן של ג'ובס"
- 10 המהפכות הגדולות של סטיב
- לכל הכתבות בנושא
אלפי אנשים הדליקו נרות זכרון וציירו והדביקו הודעות על קירות הזכוכית המפורסמים של החנויות. בסנטה מוניקה אדם כתב על קיר הזכוכית: "תודה לך סטיב". בניו יורק הודבק הפתק: iThankyou. אחרים השאירו אייפדים ואייפונים עם תמונות מתחלפות של ג'ובס או סמלי החברה, וכן פרחים ופוסטרים.
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- שנחאי|צילום: רויטרס
- שנחאי|צילום: רויטרס
- טוקיו|צילום: רויטרס
- טוקיו|צילום: אי פי אי
- קופרטינו|צילום: איי אף פי
- קופרטינו|צילום: איי אף פי
- קופרטינו|צילום: רויטרס
- קופרטינו|צילום: איי אף פי
- קופרטינו|צילום: איי אף פי
- הונג קונג|צילום: רויטרס
- מנילה|צילום: איי פי
- קליפורניה|צילום: בלומברג
- סן פרנסיסקו|צילום: איי אף פי
- בנגקוק|צילום: איי פי
- סן פרנסיסקו|צילום: בלומברג
- פאלו אלטו|צילום: רויטרס
- פאלו אלטו|צילום: רויטרס
בחנות הדגל של אפל בשדרה החמישית בניו יורק אולתרה במהירות אשכבה לג'ובס, עם אנשים העומדים מסביב ומצלמים את האירוע במצלמות האייפון שלהם. "נתגעגע אליך סטיב, נוח על משכבך בשלום. תודה לך על חזונך", נכתב על אחד הפליירים באזור.
עובדי אפל הסתובבו ברחובות ניו יורק עם אייפדים המציגים תמונות של המנכ"ל המיתולוגי, ותושבים ישבו במשך שעות מחוץ לחנויות אפל ועבדו על המחשבים הניידים שלהם. ג'ארד רות קנה תפוח והשאיר אותו במפתן הדלת: "הלכתי על ברודווי כאשר קיבלתי ציוץ שאומר שסטיב ג'ובס נפטר. ראיתי את התפוחים בדוכן ברחוב וחשבתי שזה יהיה מתאים". הוא סיפר שהאנשים בחנות היו עם "דמעות בעיניהם".
המעריצים הגיעו - והרחוב שבו גר ג'ובס נסגר לתנועה
מול החנות המרכזית בסן פרנסיסקו נאספו מאות אנשים, ובפארק דולורס, לא הרחק מחנות הדגל בעיר, מאה אנשים התאספו ויצרו משמר זכרון: במקום הנרות המסורתיים, הם הדליקו ונופפו את האייפונים. כריסטופר סמית, שהשתתף במשמר, אמר: "באתי לכבד את העובדה שאדם אחד עם חזון ואומץ עדיין יכול לשנות את העולם. הדרך שבה אני מתקשר עם העולם הם דרך המוצרים שסטיב ג'ובס יצר".
המונים התכנסו מול משרדי החברה הראשיים בקופרטינו. אלפי אנשים, ביניהם גם עיתונאים ועובדי אפל, צבאו על הכניסה והשאירו פרחים. האומן המקומי ריצ'ארד צ'ארט הגיע לאתר עם חמת חלילים וניגן את השיר Amazing Grace במשך כשעה. המשטרה הוזעקה במקביל למקום על מנת לספק הגנה בסיסית לתושבים, בעקבות השמועות של הימים האחרונים שרוצח סדרתי חמוש מסתובב ברחבי העיירה.
הבלוגר המפורסם רוברט סקובל גם הגיע אל קופרטינו, ואחת המשתתפות אמרה לו: "אני רק רוצה להביע את צערי". סקובל עצמו אמר: "גדלתי רק כמה קילומטרים מכאן, ובעבר גנבתי משמשים מהעצים בפרדס כאן. סטיב ואפל היו חלק אינטגרלי מכל חיי".
אחרים בחרו לכבד דווקא את ביתו הפרטי של ג'ובס, והמשטרה נאלצה לסגור את הרחוב לתנועת מכוניות. ברוס ג'י, אחד מעובדי אפל לשעבר, אמר בהתכנסות: "הנה ביליונר שחי בשכונה רגילה, לא מאחורי שערים ושומרים. בליל כל הקדושים, ילדים היו נוקשים על הדלת ומבקשים סוכריות".
עשרות אלפי קילומטרים משם, בסין, התגובות היו דומות. "באתי לראות איך יעבדו פה יום אחרי שהם איבדו את סטיב ג'ובס", אמר ג'ין יי בן ה-27 בחנות הגדולה ביותר של אפל בשנחאי, שם הצטופפו רבים.
כמה חנויות, בהן גם החנות הראשית שרק נפתחה בהונג קונג, אף סגרו את האורות ואת התאורה מאחורי לוגו התפוח. בשנגחאי, העובדים פינו אזור של מספר מטרים ברחבה הצפופה כך שאנשים יוכלו להתכנס ולהשאיר פרחים. לוסי גאו, שביקרה בחנות, אמרה: "חשבתי שזאת בדיחה בהתחלה. אני בהלם, וכל כך עצובה". בסידני, סטפן ג'ריג'ורה אמר: "אני כה עצוב. מבחינתי כמו המוות של מייקל ג'קסון או הנסיכה דיאנה".
זינוק של עשרות אלפי אחוזים במכירת הביוגרפיות
בניו יורק וסן פרנסיסקו, ג'ובס הפך להיות הנושא המוביל בטוויטר – שאף קרסה למספר דקות בעקבות העומס האדיר על שרתיה. זהו אחד המקרים הבודדים שבהם הרשת החברתית נפלה מאז אירועי המונדיאל בשנה שעברה. כמה מהתגיות הפופולאריות ביותר היו iSad ו-ThankYouSteve.
הרשת החברתית הוצפה בציוצים ובתמונות, רבות מהן גרסאות שונות של לוגו אפל. נשיא רוסיה, דימיטרי מדבדב, שלח דרך האתר תנחומים למשפחתו של ג'ובס וכתב: "אנשים כמוהו משנים את העולם". אובמה, מצדו, נפרד באתר הבית הלבן וכינה את ג'ובס "אחד הממציאים האמריקאים הגדולים ביותר".
סלמן רושדי, הסופר המפורסם, גם הגיב ואמר: "הייתי מאוהב בעולם שסטיב ג'ובס יצר עוד מימי המק הראשון שלי. הוא היה אחד מהארכיטקטים המובילים של העולם האמיתי". הזמר מובי צייץ: "אני מאוד, מאוד, מאוד עצוב שסטיב ג'ובס מת. זה אובדן עצום".
גם בבוליווד, שבהודו הרחוקה, הביעו צער: אקשב קומר, אחד מהשחקנים ההודים הידועים ביותר, גם בעולם המערבי, ספד. "האיש, היוצר, בעל החזון, הגאון שנתן לעולם את טכנולוגיית אפל. פתחת כל כך הרבה דלתות ונתת לכולנו כה הרבה עם המומחיות שלך".
בפייסבוק, מאות אלפי גולשים – ממעריצי ג'ובס, דרך מומחי טכנולוגיה, סלבריטאים ועד אנשים מהשורה – שינו את תמונות הפרופיל שלהם כאות הזדהות עם מייסד אפל. עד כה נספרו למעלה ממאה דפים חדשים העוסקים בזכרו של ג'ובס, ואחד מהם – R.I.P Steve Jobs – אסף למעלה מ-70 אלף לייקים, נכון לכתיבת שורות אלה.
אמזון, מצדה, רשמה זינוק מדהים של עשרות אלפי אחוזים בהיקף ההזמנות לשתי הביוגרפיות שנכתבו לאחרונה על סטיב ג'ובס, וצפויות לצאת בנובמבר. הביוגרפיה המובילה, הקרויה פשוט Steve Jobs, ראתה זינוק של 42 אלף אחוז. היא נכתבת על ידי העיתונאי הנחשב וולטר אייזקסון, עורך בכיר לשעבר ב"ניו יורק טיימס" ו-CNN. הביוגרפיות נמצאות כעת בראש טבלת המוצרים הנמכרים ביותר בקמעונאית הגדולה בעולם – במקום השני והשלישי.