$
המדריך

בדיקת "כלכליסט": הצצה ראשונה למערכת ההפעלה החדשה של האייפון

חיבור מובנה לטוויטר, שירות SMS ללא תשלום ותוכנת עריכה בסיסית לתמונות. "כלכליסט" בדק בחודשים האחרונים את iOS 5, מערכת ההפעלה של האייפון הבא שיושק מחר, ומצא שינויים משמעותיים שיגרמו לגוגל לחשוש

שי ענבל 15:1003.10.11

מחר, החל מהשעה 19:00, נעביר דיווחים שוטפים על הצגת הדגם הבא של האייפון. הדיווחים יועברו באתר, וכן באמצעות דפי ערוץ "טכנולוגי" בפייסבוק ובטוויטר. אתם מוזמנים לעקוב.

 

אפל תציג את דגם האייפון החדש מחר בערב, ועל פי השמועות אולי יוצגו אפילו שני מכשירים חדשים. הרשת מלאה, כרגיל, בהערכות, ניחושים והכרזות חד-משמעיות לגבי השינויים במכשירים, אבל את השינויים העיקריים במערכת ההפעלה כבר ראינו לפני כמה חודשים.

 

ביוני השנה עלו מנכ"ל אפל דאז סטיב ג'ובס וסמנכ"לי החברה והכריזו על החידושים הגדולים עבור מערכת ההפעלה iOS, שרצה על האייפון, האייפד והאייפוד טאץ', וכן על שירות הענן iCloud. השבוע, כשלושה חודשים לאחר מכן, שני השירותים צפויים להפוך לזמינים לקהל הרחב.

 

הרושם הראשוני לאחר ההשקה היה שאפל לא מחדשת, אלא בעיקר סוגרת פערים מול המתחרות ומכניסה אל תוך מערכת ההפעלה תכונות שזמינות ביישומים חיצוניים.

לקראת ההשקה אנו מפרסמים את רשמינו על החידושים, לאחר שימוש יום-יומי במהלך החודשים האחרונים. מחר בערב, כמובן, צפויות עוד הפתעות.

 


 

iCloud: המכשירים מתחברים לענן

 

עם כל השיפורים, השדרוגים והחידושים ב-iOS 5, הפיצ'ר הגדול והמשמעותי מכולם הוא ללא ספק iCloud - שירות הענן של אפל שמיועד למכשירים השונים שלה.

בבסיסו זהו שירות MobileMe הבעייתי, שכלל תיבת אימייל, לוח שנה ואנשי קשר, ועלה בעבר עשרות דולרים לשנה.

 

לעומתו, שירות iCloud הוא חינמי לחלוטין עבור כל בעל מכשיר iOS, שיכול ליצור חשבון דרך מסך ההגדרות במכשיר או בעת ההגדרה הראשונית שלו. בדומה לשירותי גוגל, גם כאן תקבלו תיבת אימייל חינמית מבית אפל (עם הסיומת me.com@) וגישה ליישומי רשת דרך האתר icloud.com.

 

יישומי לוח השנה, האימייל ואנשי הקשר ברשת נראים ממש כמו באייפד, והם טובים ונוחים לשימוש. יצירת איש קשר, הגדרת אירוע, סימון אימייל בדגל או כל פעולה אחרת מסתנכרנים אוטומטית לכל מכשירי ה-iOS שלכם - ואפילו למק ולחלונות. במק, האינטגרציה מובנית במערכת ההפעלה Lion, ובחלונות תצטרכו להוריד תוכנה קטנה שתסנכרן הכל למחשב.

 

בנוסף, ב-iCloud ברשת קיימת גם אפשרות לגשת ליישומי ה-iWork שמכילים את המסמכים שלכם במק וב-iOS. אלה לא תומכים בעברית בצורה טובה ולכן לא ממש שימושיים לישראלים. ויש גם את השירות הוותיק Find my iPhone, שלא מציג מפות בישראל אלא רק תמונות לוויין, אך מאפשר לשלוח הודעה לבעל האייפון האבוד וכן למחוק את תוכן המכשיר או לנעול אותו.

 

ממשק iCloud ממשק iCloud

 

גם ב-iOS 5 עצמה תמצאו את iCloud, שדרכו תוכלו לגבות את תוכן המכשיר ולסנכרן את האפליקציות, האימייל ושאר הנתונים שלכם אל השירות באופן אוטומטי. גיבוי המכשיר מתבצע כאשר הוא מחובר לחשמל, מקושר ל-WiFi, נעול ולא נעשה בו שימוש במשך כמה שעות. עם זאת, תוכלו גם לבצע גיבוי ידני יזום, אפילו באמצעות חיבור 3G.

 

לבעלי חשבון ג'ימייל לא מדובר בבשורה: הם כבר יכולים לסנכרן את ההודעות, אנשי הקשר והיומן. ועדיין, היכולת לסנכרן סימניות בדפדפן, משימות מיישום Reminders וכן להעלות תמונות לענן (למשך 30 יום) כך שיהיו זמינות מיד במחשב, פירושה פיצ'רים שיהיו שימושיים עבור כל משתמש iOS. דרך יישום ההגדרות במכשיר תוכלו גם להחליט אילו אפליקציות יסונכרנו על כל תוכנן ואילו לא, וכך להתנהל נכון עם השטח שמקצה אפל לאחסון: החברה מספקת לכל משתמש 5 גיגה-בייט ללא תשלום (אפשר לשדרג בתשלום). שטח האחסון אינו כולל את ה-iTunes, האפסטור והתמונות, אבל כן כולל את תיבת האימייל ואת הגיבויים.

 

מי שציפה ליכולת לסנכרן תמונות בין מכשירים במעין שירות דמוי פיקאסה או פליקר לאנדרואיד (שחלקו אפשרי באמצעות אפליקציות חיצוניות) צפוי לאכזבה קלה מ-Photo Stream: מרגע שצילמתם תמונה באייפון ועד שהיא מופיעה באלבום מחשב (או באייפד) עוברים אמנם רגעים בודדים, אבל התמונות עצמן לא נשארות לנצח. Photo Stream שומר רק את 1,000 התמונות האחרונות, וכל תמונה רק ל-30 יום.

 

במהלך הזמן הזה תוכלו כמובן לשמור את התמונה במחשב או באייפון עצמו, אבל מי שציפה לגיבוי אוטומטי לתמונות לא יקבל כזה. גם האפשרות לצפות במאגר התמונות ב-iCloud דרך יישומי הרשת לא קיימת. בקצרה, פשוט מדובר בדרך נוחה לסנכרן תמונות בין מכשירים, ולא מעבר לכך.

 

סוגרת פערים מול אנדרואיד: ההתראות מקבלות מקום בולט

 

ומלבד הענן, מה חדש ב-iOS עצמה? די הרבה. השינוי הבולט בממשק הוא "אזור ההתראות" (Notification Center). מדובר בתיקון רב-חשיבות לחיסרון משמעותי ב-iOS לעומת אנדרואיד. מיומה הראשון של מערכת ההפעלה מבית גוגל, ניתן לראות בה את כל ההודעות של האפליקציות השונות על ידי גלילת חלקו העליון של המסך - משיחות שלא נענו, דרך SMS ועד ל-Mentions בטוויטר. ה-Notification Center החדש מציג מנגנון כמעט זהה, מעין "וילון" שמופיע לאחר משיכת אזור השעון במסך כלפי מטה. למרבה השמחה, הוא עבד עם כל האפליקציות שלנו מהרגע הראשון, בלי צורך לחכות לגרסאות מעודכנות שלהן.

 

באזור ההתראות תוכלו לראות את ההודעות של כל יישום, ובלחיצה על ה-X שלידו לנקות את ההודעות. בנוסף, הודעות ה-Push שופרו, ובניגוד לחלון מעצבן שצץ באמצע המסך, ב-iOS 5 ברירת המחדל היא מעין הודעה קטנה שצצה בחלקו העליון ונעלמת אחרי שנייה. כך תוכלו לדעת שקיבלתם אימייל חדש מבלי שייעצר לכם המשחק באמצע, למשל. בנוסף, תוכלו לראות את כל ההתראות על מסך הנעילה - בניגוד למצב באנדרואיד.

 

התראות על מסך הנעילה. לא יפריעו באמצע המשחק התראות על מסך הנעילה. לא יפריעו באמצע המשחק צילום: אי פי אי

 

אף על פי שמדובר על סגירת פער מול אנדרואיד, אפל עושה זאת טוב יותר. האפשרות לנקות חלק מההודעות בחלון, ההתראות העדינות באמצע העבודה והממשק האחיד נזקפים בהחלט לזכותה של אפל. מנגד, לא ראינו אפשרות להתאמה אישית ולא ברור אם מפתחים יוכלו סוף סוף לשלב ווידג'טים משלהם ב-Notification Center, מה שיהפוך את iOS למערכת הפעלה מלהיבה בהרבה. כך למשל, מי שרוצה דרך קלה ומהירה לכבות את ה-GPS או את הבלוטות' ייאלץ לפרוץ את המכשיר או לעבור לאנדרואיד - זאת משום שכיום אין דרך טובה לעשות זאת ב־iOS, מלבד לנווט בין תפריטים בכל פעם מחדש.

 

מחסלת אפליקציות חיצוניות: טוויטר כבר בפנים

 

בניגוד להרגלה, אפל הכניסה ל-iOS 5 לא מעט יישומים מובנים חדשים, שלרובם המכריע יש כבר אלטרנטיבה באפסטור עצמו. המשמעותי ביותר הוא iMessage, מערכת מסרים מיידיים שמאפשרת שליחת הודעות חינם לבעלי אייפון, אייפד ואייפוד טאץ', בדומה לאפליקציות כמו WhatsApp.

 

באייפד ובאייפוד טאץ' מדובר ביישום חדש לגמרי: מכיוון שלא מדובר במכשירי טלפון, אין להם כיום יישום SMS, ובאייפון היישום החדש מוטמע בתוך מסך ה-SMS הקיים. הרעיון הוא שברגע שתקלידו מספר או כתובת אימייל של מי שברשותו מכשיר עם iOS 5, תישלח אליו הודעה מוצפנת ללא תשלום, בדומה לשירות ההודעות של בלקברי.

 

אף על פי שמדובר בפיצ'ר שזמין רק לבעלי מכשיר של אפל, בדומה לשיחות הווידיאו ב-Facetime, אנחנו צופים לו הצלחה, בעיקר לאחר יציאת האייפון 5, שיגיע עם iOS 5 באופן מובנה. עם זאת, החיסרון של iMessage ברור לעומת WhatsApp למשל, שעובדת על מגוון פלטפורמות - כולל אייפון.

 

 

יישום חדש נוסף הוא Reminders, מעין רשימת מטלות פשוטה שיתרונה הגדול הוא בכך שהיא יכולה להסתנכרן בין המחשב לאייפון, בין האייפון לאייפד וכן הלאה. בנוסף קיים בה הפיצ'ר של תזכורות מבוססות מיקום, אולם הדבר לא עובד באופן מושלם בישראל. כמו כן, באמצעות Reminders ניתן לקבוע תזכורות שיעבדו כמו אלה בלוח השנה ויופיעו גם ב-Notification Center.

 

חידוש אחר הוא אינטגרציה מובנית עם טוויטר: מדובר באפשרות להתחבר עם שם המשתמש והסיסמה של הרשת החברתית ביישום ההגדרות של המכשיר, ולאחר מכן קיימת האפשרות לצייץ ישירות מיישום תמונות, ספארי ויוטיוב. בנוסף ניתן לסנכרן את אנשי הקשר עם תמונותיהם וכינוייהם בטוויטר.

 

תמונות משודרגות: עריכה מהירה לתמונה

 

יישום התמונות עבר מקצה שיפורים, וניתן כעת ליצור אלבומי תמונות ולסדר את התמונות ישירות מהמכשיר. בנוסף ניתן גם לערוך תמונות עם כלים בסיסיים כמו Crop, סיבוב ועיניים אדומות. האפשרויות מוצגות על ידי בחירה בתמונה ולחיצה על Edit. אמנם לא מדובר בכלי שיכול להחליף אפליקציות מתוחכמות ועשירות כמו PhtoGene, אבל הוא יספיק למי שמחפש עורך תמונות בסיסי לפני פרסום שלה או שליחה אל חברים, ללא צורך בהורדה של אפליקציה נוספת.

 

גם הדפדפן ספארי זוכה לכמה שיפורים: החל מטאבים (באייפד בלבד), דרך פונקציית Reading List שמאפשרת להוסיף דפים לקריאה מאוחר יותר ולסנכרן אותם אוטומטית בין מכשירי iOS ומק (לא ניתן לקרוא טקסטים ללא חיבור לרשת, כמו Read it Later ו-Instapaper) ועד למצב Reader, שמסלק את הפרסומות ומאפשר לקרוא את הטקסט בנוחות ואפילו להגדיל את הפונט, בדומה לסימניית Readability.

 

יישום עריכת התמונות החדש באייפד יישום עריכת התמונות החדש באייפד צילום: בלומברג

 

השורה התחתונה

 

במהלך החודשים שבהם השתמשנו ב-iOS 5 וב-iCloud, התרשמנו לטובה לא רק מהפיצ'רים המרכזיים במערכת ההפעלה ובשירות הענן, אלא גם מהתכונות הקטנות והשימושיות, כמו דגלים באימייל (שמסתנכרנים עם הכוכבים בג'ימייל), מחוות Multitasking באייפד למעבר בין יישומים וסגירה שלהם למשל, רשימת קריאה (Reading List) שמסתנכרת עם כל מכשירי ה-iOS וכן ספארי במק ובחלונות, המלצות על משחקים וחברים ב-Game Center, מקלדת אייקונים (Emoji) ועוד פיצ'רים רבים וטובים.

 

לדעתנו, iOS 5 והתגבורת של iCloud יוצרים פלטפורמה בשלה וקרובה לשלמות לא רק עבור המשתמשים, אלא גם עבור המפתחים, שיוכלו להשתמש בכלי הפיתוח (API) של iCloud, טוויטר וה-Notification Center ליצירת אפליקציות חדשניות בקלות.

 

מפתחים שרוצים ליצור באנדרואיד סינכרון בין מכשירים צריכים להקים הכל בעצמם, וב-iCloud הם מקבלים הכל מוכן. בנוסף, הכלים הרבים יוכלו ליצור יישומים שאפילו לא חשבנו עליהם, ממש כמו משחקי הפעולה שמשתמשים בגיירוסקופ של האייפון 4 או אפליקציות המציאות המועשרת (Augmented Reality).

 

לא נראה שנעבור בעתיד הקרוב מג'ימייל לכתובת של me.com בשירות iCloud, אבל הכניסה (המאוחרת) של אפל לעולם שירותי הרשת היא ללא ספק מבורכת, והשילוב שלה עם ה-Ecosystem של iOS מעורר הערכה. הפעם, לגוגל יש ממה לחשוש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x