$
חדשות טכנולוגיה

רשות ניירות הערך האמריקאית משיקה חקירה כנגד 25 חברות סיניות בחשד למרמה

מבצע של משרד המשפטים האמריקאי ורשות ניירות הערך בודקת אי סדרים בכמה מחברות האינטרנט הגדולות בסין; המשק מגיב בבהלה ובירידות חדות

הראל עילם 16:1130.09.11

רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) הודיעה אתמול (ה') על השקת חקירה רשמית כנגד מספר חברות אינטרנט סיניות מובילות בחשד למרמה. ראש מחלקת האכיפה ברשות, רוברט קאזמי, אישר את הדברים ואמר שמדובר בחקירה "פעילה", בה מעורבים גורמים ממשרד המשפטים האמריקאי וחוקרים פדרליים. "אתם תראו

יותר מעורבות מצד משרד המשפטים בחודשים הקרובים", הוסיף קאזמי.

 

לפי החשד, החברות - שכולן נסחרות בנאסד"ק - אשמות בהצגה שקרית של רווחים והכנסות. החקירה עלולה להוביל לתביעות פליליות ואזרחיות כאחד. בסך הכל, לא פחות מ-25 חברות סיניות נבדקות. קאזמי סירב לציין אילו חברות נמצאות כעת תחת חקירה.

 

בחודש הבא, נציגים אמריקאיים יפגשו עם ראשי לשכת הסחר הסינית על מנת להגיע להסכמה משותפת על תהליך ביקורת ספרים לחברות סיניות הנסחרות בארצות הברית. בשנה האחרונה, SEC הגישה תביעות כנגד 12 חברות סיניות בחשד לאי-סדרים בדיווחים הפיננסיים שלהן. הרשות גם בודקת את המנהג הסיני לבצע הנפקה דרך "מיזוג הפוך", בו חברה סינית גדולה רוכשת חברה אמריקאית קטנה ומבצעת את ההנפקה דרכה בלי שתאלץ לדווח על כל הפרטים הפיננסיים שלה.

 

בלי פאניקה

 

כתוצאה מהחקירה, משקיעים החלו להדיר רגליהם מכל חברות הטכנולוגיה הסיניות, גם אלו שאינן נחקרות ברגע זה. בין השאר, אתר הוידאו המקוון טודו איבד 18% משוויו, חברת Sina, מפתחת וויבו - "טוויטר הסינית" - נפלה ב-10% ואילו סוהו, אתר וידאו מקוון פופולרי המתחרה בטודו, איבד כ-5%. מספר חברות נוספות, ביניהן ענקית החיפוש הסינית באיידו, גם רשמה ירידות חדות.

 

אנליסט בכיר בג'י.פי מורגן, דיי ויי, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" ש"השוק מתייחס לכך כמקרה האפשרי הגרוע ביותר". סינטיה מנג, אנליסטית בג'פריס, אמרה: "אם התחושה בשוק היא שלילית, אז משקיעים יבהלו וימכרו את כל המניות שלהן, גם כאלו שאין להן בעיות. אנחנו לא חושבים שהחברות המובילות בסין סובלות מבעיות בדיווח". דוברי RenRen, באיידו וטודו מסרו שרשות ניירות הערך האמריקאית לא פנתה אליהם בימים האחרונים.

 

מספר אנליסטים מעריכים שהחקירה היא רק המסמר האחרון בארון הקבורה של חברות הטכנולוגיה הסיניות, שצונחות בצורה קבועה מתחילת השנה. בעבר, סדרה של הנפקות ראשוניות מוצלחות, כמו של הרשת החברתית הסינית RenRen וטודו, זכו לשבחים רבים מצד משקיעים ועוררו עניין רב בשוק הסיני המתחדש. אבל מאז טודו איבדה 55% משוויה ואילו RenRen איבדה 68%. חברות ותיקות יותר, כמו באידיו, שצמחה ב-170% במהלך 2010, לא רשמה כל עליה מתחילת 2011.

 

בנוסף, חברות סיניות גדולות סבלו בחודשים האחרונים מביקורת נוקבת ומשברי אמון. חברת הסחר המקוון הגדולה במדינה, עלי באבא, פיטרה את המנכ"ל של אתר הסחר טאובאו ורוב העובדים לאחר שהתגלה כי חלק מאנשי המכירות היו עסוקים בקנוניה לקידום סוחרים באתר. לפני מספר שבועות, מנכ"ל חברת התוכנה לונגטופ התפטר לאחר שהתגלו סדרה של זיופי הכנסות ואי סדרים בדוחות הפיננסיים.

 

מארק פאבר, מומחה פיננסי לשווקי אסיה, פרסם לפני מספר חודשים מאמר בו הוא צופה האטה משמעותית בשוק הקומוניסטי: "אחד מהאינדיקטורים החזקים ביותר לבועה היא הופעתם של מקרי מרמה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x