המופע של מייקל ארינגטון
מייסד טק-קראנץ' ממיין את המתמודדות בתחרות הסטארט-אפים של הבלוג, משקיע בהן ויושב בחבר השופטים. יש לכם בעיה עם זה?
"גילוי נאות: מייסד טק-קראנץ' מייקל ארינגטון השקיע בפריזם סקיילאבס, ועומד להשקיע בשייקר". המשפט הקצר הזה, בהודעה הרשמית שפורסמה בטק-קראנץ' על סיום תחרות Disrupt וזהות הזוכה, מציג רק חלק מהבעיות של התחרות וחלק קטן מניגודי העניינים.
מייקל ארינגטון, שכבר אפשר לכנות העורך בדימוס של בלוג הטכנולוגיה המפורסם בעולם, לא מתכחש לעובדה שהוא משקיע בזוכה הישראלית בתחרות ובאחת מהעולות לגמר. בחברת Bitcasa, פיינליסטית נוספת, השקיעה CrunchFund, קרן ההשקעות החדשה שהקים לאחרונה ארינגטון. הידיעה על הקמת הקרן עוררה בימים האחרונים סערה ב-AOL, טק-קראנץ' ועמק הסיליקון, ובסופו של דבר הביאה ושהובילה להדחתו של ארינגטון מהאתר שהוא עצמו ייסד.
למרות ההשקעות, ארינגטון לא חשב שיש כאן בעיה כלשהי וישב בחבר השופטים שהחליטו על חלוקת הפרס. הוא גם צייץ בטוויטר שביטקאסה היא חברה ש"תשנה את חוקי המשחק, אם היא לא תפשל". איך אני יודע? כתבת של טק-קראנץ', כלומר מישהי שעבדה אצל ארינגטון עד לפני שתי דקות וחצי, דיווחה על הציוץ במסגרת סיקור גמר התחרות.
על שייקר אמר ארינגטון בשלב הגמר: "אני מעריץ גדול, וגם משקיע... אם הייתי מאריסה מאייר (סגנית נשיא גוגל ושופטת בגמר דיסראפט - א"ש) הייתי מודיע - אנחנו קונים את החברה היום ומשלבים אותה מיד בגוגל+". אז הנה, יש גילוי נאות שלא פותר כלום. איזה כובע חבש ארינגטון באותו רגע - של משקיע בחברה שמעוניין למכור, או של שופט אוביקטיבי שראה כבר כמה סטארט-אפים בחייו ומייעץ לגוגל ללא שום אינטרס משלו?
יכול להיות שארינגטון הוא אדם טוב יותר מרובנו (ואם לשפוט לפי ההיסטוריה - הוא לא). יכול גם להיות שבראשו עוברת חומה סינית שחוצצת בנחרצות בין ההשקעות והאינטרסים שלו לבין השיפוט בתחרות. אבל העסק הזה מפזר ריח לא טוב במיוחד: הרי גם סינון החברות שמועמדות לתחרות, שנחשבת ליוקרתית בגלל הבמה והחשיפה הנרחבת של טק-קראנץ', מבוצע בידי ארינגטון והצוות שלו.
איפה החדשנות?
ההגדרה שלפיה רק חברות חדשניות במיוחד משתתפות בתחרות היא בעיה נוספת. המועמדות מחדשות, אין ספק, וברור שהן השקיעו הרבה כסף ושעות בפיתוחים. אבל כמה מהן באמת "מזעזעות" את התעשייה, כפי שקובע שם התחרות? מעט, אם בכלל. דווקא על הבמה של דיסראפט התייחסו לנושא הזה שתי דמויות משמעותיות בעמק הסיליקון - פיטר ת'יל, ממייסדי PayPal ומנהל קרן ההון סיכון Founders Fund, ומקס לווצ'ין, גם הוא ממייסדי PayPal ועד לאחרונה סגן נשיא גוגל.
"החדשנות העולמית נמצאת בין מצב של מצוקה חמורה לבן מוות", הם הזהירו, והסבירו כי החברות מפחדות להסתכן ואין חברות שמייצגות התקדמות אמיתית, אלא בעיקר מעבר תזזיתי מאופנה אחת לאחרת. לפחות חלק מהמתמודדות בתחרות עונות על ההגדרה הזו. גם הזוכה בתחרות הקודמת, חברת Getaround, הציעה שירות שכבר קיים בשוק ומאפשר לבעלי רכב פרטיים להשכיר אותו כשהם לא משתמשים בו.
היעד השאפתני של טק-קראנץ' הוא בעייתי: להציג אחת לכמה חודשים עשרות חברות חדשניות, ולבחור מביניהן זוכה. זהו קצב כמעט בלתי אפשרי, אף אחד לא יכול להבטיח שבפרק זמן קצר כזה יצוצו כל כך הרבה חברות עם חדשנות אמיתית.
הזכייה של שייקר, מעבר לגאווה הישראלית, לא עוברת ללא ביקורת: יש כבר תהיות האם היא מוצדקת ומה בעצם היא מחדשת. אם הזעזוע שעובר היום על טק-קראנץ' ישנה את מעמד האתר באופן מהותי, לא בטוח שהזוכות העתידיות יזכו לחשיפה נרחבת בבלוגים ובאתרי טכנולוגיה, אבל יש סיכוי לא רע שהן יקבלו השקעה מהקרן של ארינגטון.