$
חדשות טכנולוגיה

היורש של ג'ובס: חזק מאוד בשיווק, אבל מה עם היצירתיות?

רק לפני שלוש שנים טים קוק טען ש"סטיב ג'ובס בלתי ניתן להחלפה", אך כעת תופס קוק את מקומו כמנכ"ל אפל. הוא אמנם יצר מערכת שיווק שהפיצה מאות מיליוני אייפונים ואייפדים, אך עדיין לא הוכיח שיש לו את החזון הדרוש

עומר כביר 11:4225.08.11

"בחייכם, להחליף את סטיב ג'ובס? לא, הוא בלתי ניתן להחלפה. סטיב ג'ובס יהיה באפל גם כששערו יאפיר והוא יהיה בשנות ה-70 לחייו, אחרי שאני אפרוש". מאחורי הציטוט הזה עומד לא אחר מטים קוק, סמנכ"ל התפעול של אפל, לפי כתבה שהתפרסמה במגזין "פורצ'ן" בסוף 2008. ג'ובס עצמו סימן אותו כיורש המיועד עם פרישתו מתפקיד מנכ"ל החברה, וכעת הוא יקבל לידיו את המושכות.

 

סוף עידן באפל: ג'ובס עוזב את תפקיד המנכ"ל

 

פרישתו של ג'ובס היכתה בתדהמה את עולם הטכנולוגיה, אבל ככל הנראה לא את הנהלת אפל או את קוק. במכתב ששלח ג'ובס לדירקטוריון ולקהילת אפל, הוא המליץ ליישם את תוכנית הירושה שנבנתה, ולמנות את קוק למנכ"ל. גם כשהוא פורש, יודע ג'ובס לחולל הפתעות קטנות: אחרי חודשים של תהיות והכחשות מסתבר שהוא תיכנן לפרטי פרטים את הרגע הזה.
טים קוק. הפך את אפל מחברה מגושמת למכונת השיווק שהיא היום טים קוק. הפך את אפל מחברה מגושמת למכונת השיווק שהיא היום צילום: בלומברג

 

קוק נכנס לנעליים גדולות מאוד, אבל ג'ובס בטוח שיש לו את כל הכלים על מנת למלא אותן בבטחה, אחרת לא היה בוחר בו. קוק מכיר מקרוב את החזון של אפל ושל ג'ובס, והוא היה גורם מוביל בייעול שרשרת האספקה של אפל ובהגדלת שולי הרווח שלה. ג'ובס הכיר היטב ביכולתו, ובכל שלוש הפעמים שנאלץ לקחת חופשת מחלה מינה אותו למחליפו. אבל האם יש לקוק את החזון הדרוש על מנת להמשיך את דרכו המהפכנית של ג'ובס?

 

סגר מחסנים, שם את השיווק במרכז

 

טים קוק (50), יליד אלבמה, הוא בן לעובד מספנה ולעקרת בית. הוא מחזיק בתואר ראשון בהנדסה תעשייתית מאוניברסיטת אובורן, ובתואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת דיוק היוקרתית. טרם הצטרפותו לאפל כיהן כסגן נשיא ביצרנית המחשבים קומפאק, עד שגויס לחברה על-ידי סטיב ג'ובס.

 

קוק שיחק תפקיד מכריע בהפיכתה של אפל מחברה גדולה ומגושמת למכונת ייצור ושיווק משומנת. הוא היה זה שהוציא את אפל מתחום הייצור, שאותו העביר לידי קבלני משנה, וסגר מחסנים ומפעלים של החברה ברחבי העולם. קוק הצליח ליצור שרשרת אספקה משומנת ויעילה להחריד, להפחית משמעותית את המלאי שמחזיקה החברה במחסנים, ולהזניק דרמטית את שולי הרווח שלה.

 

שרשרת אספקה זו היא שאיפשרה לאפל לשווק כמות חסרת תקדים של מוצרי צריכה – מקים, אייפודים, אייפון ואייפדים – בכל העולם. ג'ובס אולי הביא את החזון, אנשים כמו מעצב הבית ג'ונתן איב אולי הפכו את המוצרים לסקסיים ונחשקים, אבל היה זה התכנון הקפדני של קוק שאפשר לאפל להביא את מוצרים האלו לידיהם של מאות מיליוני צרכנים.

 

בעיית הטכנאי
ג'ובס משיק את האייפד 2. האם קוק יכול ליצור את המהפכה הבאה? ג'ובס משיק את האייפד 2. האם קוק יכול ליצור את המהפכה הבאה? צילום: איי אף פי

 

קוק נחשב למנהל מוכשר מאוד, שיודע איך לגרום לעסק לפעול. אפל תמיד תפקדה כמו שעון שוויצרי, והוא היה הטכנאי שידע להמשיך ולגרום לה לתפקד. אבל לג'ובס יש שני יתרונות, שקוק עוד לא הוכיח שהוא מחזיק בהם: חזון ויצירתיות. חלקו של קוק בכל המהפכות שחוללה אפל בעשור וחצי האחרון היה בעיקר בהוצאה לפועל ובביצוע, לא בשלב ההגייה והתכנון.

 

וזו השאלה שמטרידה יותר מכל ביום שאחרי ג'ובס: האם לקוק יש את מה שדרוש על מנת לגרום להמשיך את מהפכת החדשנות שהובילה אפל בעשור האחרון? על פניו, אין סיבה להאמין שכן, ולקוק היה חלק שולי בלבד בתכנון המוצרים המהפכניים של החברה. אבל לא צריך לדאוג לאפל יותר מדי – ג'ובס משאיר אחריו אינספור עובדים מוכשרים ויצירתיים, בעלי יכולת להמשיך וליצור אייפונים ואייפדים מוצלחים.

 

ובכל זאת, עולה השאלה: האם טים קוק יכול להיות האדם שייצר את המהפכה הבאה מבית אפל? את המכשיר הבא שייצור שוק חדש לחלוטין, כפי שעשה האייפד? המהפכות שאפל הביאה לחיינו בעשור האחרון אמנם בוצעו על ידי העובדים המוכשרים שלה, ועל ידי צוות ניהולי מיומן, אבל התחילו כולן במוחו של ג'ובס. ומוח חלופי טרם נמצא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x