המחשב החושב: יבמ פיתחה שבבים קוגניטיביים
שבבי מחשב נסיוניים שחשפה יבמ משלבים סינאפסות דיגיטאליות, המחקות את יכולות למידה והתודעה של המוח האנושי
יבמ הודיעה היום (א') כי חשפה דור חדש של שבבי מחשב ניסיוניים, המחקים את יכולות התפיסה של המוח האנושי, דרכי הפעולה שלו ותהליכי התודעה. הטכנולוגיה החדשה עשויה לאפשר בניית מערכות מחשב שיצרכו חשמל ומקום בסדרי גודל נמוכים עשרות מונים בהשוואה למחשבים רגילים.
שבבי המחשוב
מחשבים קוגניטיביים, שייבנו סביב השבבים החדשים של יבמ, צפויים ללמוד מהניסיון, לזהות הקשרים ומיתאמים (קורלציות), להציג השערות, לזכור ללמוד ולהפיק לקחים מהתוצאות. התהליך מחכה את אופן העבודה של המוח האנושי ואת תהליכי הלמידה המוכרים לנו.
על מנת לעמוד במשימות האלה, משלבים החוקרים והמפתחים של יבמ עקרונות מעולם הנאנו-טכנולוגיה, חקר המוח ומחשוב-על. הפרוייקט ממומן בחלקו גם ממענק של DARPA – גוף המחקר של מערכת הביטחון האמריקאית.
למרות שהשבבים החדשים של יבמ אינם משלבים רכיבים ביולוגיים, משתמשים אבות הטיפוס של המעבדים הקוגניטיביים במעגלי סיליקון השואבים השראה מעולם חקר המוח. כך, אפשר לבנות מה שמכונה ביבמ "ליבה נוירו-סינאפטית". ליבה זאת כוללת זיכרון משולב המקביל לזה שבסינאפסות במוח האנושי, יחד עם כושר עיבוד המקביל לזה של הנוירונים.
שני אבות-הטיפוס שיצרה יבמ כוללים ליבות עיבוד המיוצרות בטכנולוגיית סיליקון על גבי מבודד, בהפרדה של 0.45 מיקרון, ומכילות כל אחת 256 נוירונים. אחת הליבות מציעה 262,144 סינאפסות ניתנות לתכנות, והשניה 65,536 סינאפסות בעלות כושר לימוד. צוות הפיתוח של יבמ כבר הדגים יישומים פשוטים הפועלים על גבי הליבות האלה דוגמת ניווט, זיהוי דפוסים אחידים, זיכרון אסוציאטיבי ומיון לקבוצות.
המטרה ארוכת הטווח אליה חותרת יבמ היא לבנות מערכת שבבים שתכלול עשרה מיליארד נוירונים ומאות מיליוני סינאפסות – ותצרוך רק קילו-ואט בודד של חשמל ונפח כולל של פחות משני ליטר.