איך עושה בועה?
ההשקעות בתחום הרשת מזנקות, אבל מנהלי ההון סיכון חושבים ששווי החברות מתנפח. המתכנתים נהנים מהשכר הגבוה, ומפחדים מרגע הפיצוץ
הנפקות האינטרנט המוצלחות של לינקדאין, שכבר שווה כיום 10 מיליארד דולר; של פנדורה, שנסחרת בשווי של 2.8 מיליארד דולר; והערכים הצומחים של פייסבוק וזינגה מוסיפים בהחלט צבע ללחיים של משקיעי האינטרנט בעולם ובישראל.
אבל, מה לעשות, פייסבוק יש רק אחת, וגם חברות כמו זינגה אין יותר מדי. למרות זאת, המשקיעים הישראלים נוהרים אל חברות האינטרנט, וביניהם אפשר למצוא לא רק משקיעי הון סיכון ממולחים, שמכירים בעל פה כל שורת קוד, אלא גם משקיעים מהשוליים: אנשי נדל"ן ותעשייה או סתם אופורטוניסטים שחושבים שאינטרנט זה תחום מגניב. לכל אלה אנחנו מצרפים - לראשונה בישראל - את כל התסמינים שמעידים שמתחת לאף שלנו, כאן ממש, צומחת בועה.
בסקר של פירמת דלויט, שנערך בתחילת החודש, אמרו 33% ממנהלי ההון סיכון כי הם סבורים שהולכת ונוצרת בועת אינטרנט שנייה. 66% אמנם חולקים עליהם, אבל 61% מהמשתתפים בסקר סבורים כי שווייה המוערך של גרופון, שלפי הפרסומים מעוניינת לצאת להנפקה של 30 מיליארד דולר, מנופח. 85% ציינו כי היקף ההשקעות שלהם בחברות אינטרנט רק ילך ויעלה, ואיש מהם לא צפה שהוא יירד.
ההשקעה בחברות הייטק בתחום האינטרנט בישראל במהלך הרבעון השני, בסך 109 מיליון דולר, נמצאת ברמתה הגבוהה ביותר מאז 2001, לפי דו"ח ה"מאני טרי" שפרסמה בשבוע שעבר פירמת PwC. ברבעון המקביל אשתקד גייס ענף האינטרנט הישראלי 27 מיליון דולר בלבד - כלומר זינוק של 300% בתוך שנה.
על פי אותו סקר, מי שחשב שהשקעה בחברת אינטרנט נחשבת לזולה יותר משאר הסגמנטים, התבדה: רמת ההשקעה הממוצעת בחברת סטארט-אפ בתחום האינטרנט קפצה ל-8.4 מיליון דולר, לעומת קרוב ל־4 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
מתי זה יתפוצץ?
איור: מורן ברק
לפני שבועיים הגיעו גם חברת המחקר IVC ופירמת סומך חייקין KPMG לאותה המסקנה, כאשר לראשונה זה שלוש שנים עקפו השקעות האינטרנט את ההשקעות בתחום מדעי החיים והרפואה והגיעו להיקף שיא של 169 מיליון דולר, או 30% מכלל ההשקעות בחברות הייטק ישראליות ברבעון השני של השנה.
החוליה האחרונה בשרשרת הערך ביצירתה של כל בועה הוא הביקוש לעובדים והשכר הנובע ממנו. חברת ההשמה אתוסיה דיווחה על עלייה של 28% בביקוש למתכנתים בתחום האינטרנט מתחילת השנה, ועל עלייה של 5% במשכורות העובדים בתחום.
מכר אישי שלי, מתכנת אינטרנט, עזב מקום עבודה וחתם במקום חדש. בתפקיד הקודם הוא שימש כראש צוות בסטארט-אפ קטן, אבל הוא מחל על כבודו וחזר להיות מתכנת פשוט. המהלך השתלם: השכר שלו קפץ ב-180% ביחס למשכורת הקודמת שלו. תוך כדי החתימה על חוזה ההעסקה החדש, הוא מספר לי, הוא רעד מפחד - פחד מהבועה הבאה שתתפוצץ עלינו, ללא התראה מוקדמת.