מהירה ומצונזרת: כך תיראה הרשת שתנתק את איראן מהאינטרנט
משטר האייתולות מתכוון להשיק עד סוף אוגוסט רשת נפרדת, עם מנוע חיפוש בשם "לקרוא לאלוהים" ובלי תכנים הקשורים לסקס, סמים או הימורים. המטרה, לפי שר התקשורת בטהרן: לנתק תוך שנתיים את הרפובליקה האיסלאמית מ"רשת האינטרנט המערבית"
איראן תשיק את הרשת העצמאית והנפרדת שלה, שאמורה להחליף את האינטרנט ה"פתוח", עד סוף אוגוסט - כך אמר שר התקשורת האיראני, רזה טקיפור, לאתרי החדשות המקומיים. הממשל החל לבחון את הרשת במתכונת מצומצמת לפני ימים ספורים.
טקיפור גם חשף את הפרטים הראשונים על הרשת: לדבריו, איראן תפתח מנוע חיפוש פנימי משלה בשם Ya Haq ("לקרוא לאלוהים"), שיהפוך להיות פעיל ב-2012. מהירות הרשת תעמוד בשלב הראשוני על 8 מגה-ביט: לשם השוואה, מהירות הגלישה הממועצת בישראל מוערכת בכ-6 מגה-ביט. בהמשך, לדברי שר התקשורת בטהרן, תשודרג הרשת לסטנדרט האירופי - 20 מגה-ביט. כיום נחשבת איראן למדינה הסובלת ממהירות החיבור הנמוכה בעולם.
באפריל האחרון החלו להופיע הדיווחים הראשונים על כך שאיראן מעוניינת להקים רשת נפרדת, העומדת בדרישות ההלכה המוסלמית, וחפה מתכנים כגון פורנוגרפיה, אלכוהול, כפירה, סמים, הימורים ועוד.
סגן נשיא איראן, עלי אגא מחמדי, אמר שבשלב הראשון האזרחים יוכלו להתחבר במקביל לרשת המקומית ולאינטרנט, אך בתוך כשנתיים הממשל מתכוונת לפרוס את הרשת בכל המדינה ולסגור את הגישה ל"רשת האינטרנט המערבית". בהמשך, איראן גם מתכוונת להציע את "הרשת הנקייה" למדינות מוסלמיות אחרות ברחבי העולם.
הצנזורה האיראנית ברשת - פחות אפקטיבית מאשר בסין
רבים ממתנגדי המשטר ברפובליקה האיסלאמית הם צעירים משכילים, שגדלו באזורים המפותחים של הבירה טהרן, ועושים שימוש נרחב באינטרנט וברשתות חברתיות. על רקע זה חוסם שלטון האייתולות גישה לרשתות חברתיות, אתרי אופוזיציה ואתרי חדשות מערביים, ועוקב אחר מתנגדיו באמצעות מכשירי הסלולר. גם דיקטטורות אחרות, כמו קובה, קוריאה הצפונית ומיאנמר, מציעות כיום אינטרנט מקומי ומפוקח על ידי הממשל.
ב-2009, על רקע מהומות הבחירות במדינה, הקים המשטר האיראני גוף משטרתי מיוחד האמור לפעול נגד "פשעי אינטרנט", ומשמרות המהפכה רכשו את גרעין השליטה ב-DCI, חברת התקשורת הלאומית.
לאחרונה משרד הביון האיראני ציין שיש לו "אמצעים טכנולוגיים" להתמודד מול התוכנית של ארצות הברית להקמת "אינטרנט במזוודה" - טכנולוגיה שתאפשר לאזרחים להתחבר לרשת הבינלאומית גם אם השלטונות המקומיים ינתקו את הגישה. שר הביון היידר מושלה אמר: "אנו ציפינו לפעולות הללו, ופיתחנו דרכים להלחם בהן".
למרות כל זאת, הצנזורה באיראן אינה נחשבת לאפקטיבית כמו "חומת האש הסינית", וצעירים איראנים רבים מוצאים את דרכם לאתרי היכרויות וחדרי צ'אט מערביים.