בלעדי ל"כלכליסט": מה חיפשו אנשי תעשיית ההון סיכון הרוסית בכנס הייטק בי-ם?
נציג תוכנית ההון סיכון הממשלתית הרוסית: "מאמינים שנוכל למצוא כאן מנהלים טובים שמתאימים למנטליות ברוסיה, יש לנו הרבה כסף שצריך לנהל"
מנהלי תעשיית ההון סיכון הרוסית כנראה שמעו על התקופה הקשה שעוברת על הקרנות בישראל, ולכן הגיעו לארץ כדי להציע למנהלי קרנות ישראלים לעבור לרוסיה ולנהל את שפע הכסף הקיים.
בשיחה עם "כלכליסט" במהלך כנס ההייטק בירושלים ציין יאן ריאזנצב, מנהל בכיר ב-RVC (תוכנית ההון סיכון הממשלתית הרוסית), כי ארצו השיקה לאחרונה תוכנית חדשה להקמה של 10 קרנות הון סיכון, שיתמקדו בהשקעה בשלבים מוקדמים, כאשר כל קרן תנהל לפחות 100 מיליון דולר.
"אנחנו מאמינים שבישראל נוכל למצוא מנהלים טובים אשר מתאימים למנטליות ברוסיה, מאחר שיש אצלכם במדינה מהגרים מרוסיה", אומר יאן ריאזנצב. "אנחנו נקצה כספים לקרנות השונות על פי היכולות והתרומה שהם יציעו למשק הרוסי. לקרן שתהיה מעוניינת להביא לכאן ידע טכנולוגי ולסייע בפיתוח של התעשייה נוכל לתת כמה כסף שתרצה".
היוזמה החדשה מהווה מהפכה בגישה של מוסקבה, אשר הפעם אינה מתנה את קבלת הזיכיון לניהול הקרן בגיוס כסף או בהשקעה ישירה בחברות ברוסיה, אלא רק בתרומה למשק הרוסי. "יש לנו הרבה כסף, כך שאין לנו צורך שמשקיעים או יזמים יביאו עוד. חשוב לנו שיבואו משקיעים ויזמים אשר יודעים לנהל כספי הון סיכון וירצו לעשות זאת עבור חברות רוסיות. אנחנו מתכוונים לעבוד כאן במודל של הון סיכון מלא - כלומר דמי ניהול, והשתתפות בהצלחות ובאקזיטים".
RVC היתה בין המשקיעות הגדולות בחברת ברייטסורס תעשיות הישראלית. לדברי יאן, ההשקעה בחברה נועדה לאפשר לחברות רבות ברוסיה לספק לברייטסורס טכנולוגיות שונות הדרושות להפעלת הפעילות הסולארית שלה.
לארץ הגיע ריאזנצב עם ואסילי קוסטיאנובסקי מרוסננו, קרן ההשקעות הממשלתית של מוסקבה להשקעה בננו טכנולוגיה. הקרן מנהלת 10 מיליארד דולר ובוחנת השקעות נוספות בישראל. השניים הגיעו כאורחו של דניאל גימפל מקרן ההון סיכון הרוסית של תמיר פישמן.
אקזיט הודי בדרך?
בכך לא הסתכמה הפעילות הבינלאומית בכנס בירושלים: אהרון מנקובסקי, יו"ר איגוד תעשיית ההייטק הישראלית HTIA, וד"ר נוושאד פורבס ,סגן יו"ר איגוד התעשיינים של הודו (CII), חתמו באירוע על הסכם שיתוף פעולה.
ההסכם יכלול מסגרת של מיזוגים ורכישות בין חברות ישראליות והודיות, מפגש שנתי ברמת חברי דירקטוריון של שני הצדדים, ושיתופי פעולה עסקיים נוספים בין חברים בשני האיגודים. ארגון ה-CII נחשב לחזק מסוגו בהודו, עם למעלה מ-30 אלף חברים מכל הסקטורים של התעשייה ההודית. בכנס בלטו בנוכחותם אורחים מהודו, כשהבכיר בהם הוא שר התקשורת שרי פילוט.
חיים שני: "התוכנית שלנו בהתקדמות - לא רק ברמת המצגת"
מנכ"ל האוצר, חיים שני, הציג בכנס את תוכנית "יתרון יחסי" של משרד האוצר, שסגרה לאחרונה שנת בכורה. "כל אחד מהסעיפים נמצא כיום בהתקדמות ולא רק ברמת המצגת. התחלנו לתמוך בתוכניות אקדמאיות, וסיימנו את תוכנית המרכזים הטכנולוגים לתעשיה הפיננסית. ברקליס קפיטל הכריזה על התוכנית שלהם להקמת מרכז פיתוח שיעסיק 200 עובדם בשנתיים הקרובות, ואני מצפה לעוד מספר מרכזים שיקומו בישראל בזמן הקרוב. הממשלה תומכת כיום במספר קרנות שיוציאו כסף לפיתוח תעשיית מדעי החיים. אורבימד יצאה לדרך עם קרן של 200 מיליון דולר, ותמיכה ממשלתית של 25% מהקרן".
"אנו מתכוונים לתמוך במימון עובדים מהמגזר הערבי בתעשיית ההייטק. בנוגע להוראה, מספר רב של מורים בתחום המתמטיקה והפיזיקה מזדקנים, ולעומת זאת יש רבים בתעשיית ההייטק שרוצים קריירה שניה. בנינו פיילוט ו-800 נרשמו לתוכניות. יש כבר כיתות בבאר שבע וזה מאוד מחמם את הלב. זה פיילוט מהפכני שעוד נצטרך לעבוד עליו. כמו כן, אנחנו מנסים לסייע לעודד את המוסדיים להשקיע בתעשיית קרנות הון הסיכון. שיפרנו את החוק לעידוד השקעות הון, בעיקר מבחינת מיסוי".