משבר הבלקברי: משקיעים ב-RIM דורשים להדיח את ההנהלה
על רקע הכנס השנתי של יצרנית הסלולר, טוענים משקיעים ואנליסטים שהירידה בערך המניה והתחרות מצד אנדרואיד והאייפון מצריכות צעדים חריפים. עם זאת, תידרש השקעה של יותר ממיליארד דולר כדי לאלץ את שני מנכ"לי החברה להעלות להצבעה את האפשרות שיודחו
משקיעים ב-RIM, יצרנית הבלקברי, טענו בכנס העולמי שלה כי הירידה בכוחה של החברה מצריכה את חילופי ההנהלה - כך דיווחה אתמול (ב') סוכנות הידיעות רויטרס. מהלך מסוג זה יושם בנוקיה, שבה בין היתר הוחלף המנכ"ל.
RIM היתה חלוצה בתחום הסמארטפונים כשהשיקה את הבלקברי בשנת 1999, ושלטה בשוק במשך רוב העשור הקודם. הופעתו של האייפון, ולאחר מכן של טלפוני האנדרואיד, שינתה את התמונה.
החברה הקנדית מתקשה להתמודד עם ירידת נתח השוק שלה, שמלווה גם בירידה בערך המניה, אם כי RIM עדיין רווחית מאוד. אנליסטים אמרו כי צמד המנכ"לים של החברה, מייק לזרידיס וג'ים בולזילי, אינם מסוגלים להתמודד עם השינויים המהירים בתחום, ואינם מסוגלים ליצור מתחרה ראוי לאייפון ולמכשירי האנדרואיד המובילים.
עוד קודם לכנס פרסם האנליסט סאמיט קַנַדֵה מכתב פתוח, שבו קרא לחברה להחליף את ההנהלה, ובין השאר להדיח את בולזילי. עם זאת, בולזילי ולזרידיס מחזיקים ברוב מניות RIM, וכדי לאלץ אותם להעלות את הנושא להצבעה, יש צורך בחמישה אחוזים ממניות החברה. בהתחשב בכך ששווי השוק של יצרנית הבלקברי עומד על כ-23 מיליארד דולר, יהיה צורך בהשקעה של יותר ממיליארד דולר לשם כך.
המשקיעים הזכירו בחשש את שמו של המיליארדר קרל אייקן, שיצא לו שם של "פושט תאגידי" המזהה חברות במצוקה, קונה את המניות שלהן בזול ומשתלט עליהן. הם רמזו כי תסריט כזה יכול להתרחש גם ב-RIM.
עם זאת מעבר להשתלטות על חברות, ההצלחה של אייקן בניהול נחשבת לבינונית בלבד: בשנים 2009-2008 הוא ניהל קרב מתוקשר על יאהו, לאחר שזו דחתה את הצעת הרכישה של מיקרוסופט, והצליח להכניס את עצמו וכמה מתומכיו לחבר המנהלים שלה. למרות זאת, ביצועי המניה של יאהו ממשיכים לאכזב.
אנליסטים מעריכים שגם אם יתחוללו שינויי הנהגה ב-RIM, הסיכוי שהחברה תצליח ליצור סמארטפון מוביל אינם גבוהים. בינג גורדון, משקיע מקבוצת Kleiner Perkins, שבשעתו השקיעה בגוגל קודם להנפקתה, אמר ש"אני צופה שהמייפל ליף יזכו בגביע סטנלי לפני ש-RIM תבנה מכשיר מהשורה הראשונה". המייפל ליף, קבוצת הוקי מטורונטו, לא זכו בגביע זה 40 שנה.