$
מכשירים ומדריכים

בדיקת "כלכליסט": הפלייבוק - טאבלט עסקי מבטיח, אבל עדיין לא בשל

לקחנו לסיבוב את הטאבלט של יצרנית הבלקברי, שצפוי להגיע לארץ בחודשים הקרובים. העיצוב ומערכת ההפעלה ראויים לשבחים, אבל מחסור באפליקציות בסיסיות ובאגים מקשים עליו להפוך לסוס עבודה אמיתי

שי ענבל 14:4219.05.11

בחודש שעבר הושק בארה"ב הפלייבוק, הטאבלט של RIM יצרנית הבלקברי - ולפי הערכות זכה כבר לעקוף את ה-Xoom של מוטורולה, עם מכירות של 250 אלף יחידות. הוא נועד להיות טאבלט עסקי, מאובטח, בעל מחיר תחרותי (499 דולר בארה"ב, כמו האייפד) ומערכת הפעלה מוצלחת. ב"כלכליסט" לקחנו לסקירה ראשונית את המכשיר, שצפוי להגיע לישראל בהמשך השנה, כדי לראות מה יש לו להציע.

 


מערכת הפעלה מעוצבת, אבל לא יציבה

 

הדגם שהגיע לידינו אינו מריץ גרסה נסיונית, אלא כזו שכבר נמכרת בחנויות. מערכת ההפעלה QNX, המבוססת על UNIX, אמנם מציגה ממשק מלוטש ומבטיח - אבל חוויית המשתמש אינה מושלמת. קריסות, יישומים בסיסיים שחסרים וחנות אפליקציות דלה הן מילות המפתח. בהתחשב בעובדה שלקח ל-RIM חצי שנה מאז שהוכרז המוצר (בסוף ספטמבר האחרון) ועד שהגיע למדפים - היה אפשר לצפות ליותר.

 

אלה ליקויים שאפשר לתקן עם עדכוני תוכנה, ונראה שזו האסטרטגיה של החברה הקנדית. אז אמנם העדכונים מגיעים Over the Air, ללא צורך לחבר את המכשיר למחשב או לחכות לצד שלישי (כמו באנדרואיד), אבל חבל שצריך אותם נואשות. העובדה ש-RIM נאלצה לבצע החזרה (Recall) מאסיבית של כ-900 מכשירים מהמדפים בארה"ב בשבוע שעבר בגלל בעיות במערכת ההפעלה מעידה שהיה מקום לעשות עוד בדיקות ולהביא לצרכנים מוצר מוגמר, יציב וחף מבאגים.

 

אבל למרות הכל, QNX היא קפיצת מדרגה אמיתית עבור יצרנית הבלקברי, במיוחד בהשוואה ל-BlackBerry OS 6. מערכת ההפעלה, שעתידה להגיע בעתיד גם לסמארטפוני החברה, תומכת בממשק המגע בצורה מצוינת, שאינה נופלת מזו של אנדרואיד, iOS והאחרים. ריבוי המשימות והניווט בין האפליקציות מתבצע בנוחות, עם מחוות מגע בלבד, ומסיבה זו הפלייבוק עצמו אינו כולל כפתורים בחלקו הקדמי.

 

היישומים במכשיר כוללים, בנוסף לאלה שניתנים להורדה מחנות האפליקציות (אליה נגיע בהמשך), גם יישומים מובנים שונים. הדפדפן תומך ב-HTML5 ובפלאש באופן מלא - וברוב המקרים מציג סרטוני וידיאו ללא בעיה. יישום המפות הוא Bing Maps, שאינו תומך במדינת ישראל, בניגוד ל-Google Maps באייפד או ב-Xoom. יישומי המצלמה מאפשרים לקחת תמונות, לצלם וידיאו באיכות HD ולנהל שיחות וידיאו (רק בין שני מכשירי פלייבוק, משום מה). ליישום התמונות אין לנו תלונות - חוץ מהעובדה שלא מצאנו דרך קלה לשיתוף ברשתות חברתיות, בלוטות' או אפילו אימייל.

 

אתר "כלכליסט" בפלייבוק. ברוב המקרים מציג סרטוני וידיאו ללא בעיה אתר "כלכליסט" בפלייבוק. ברוב המקרים מציג סרטוני וידיאו ללא בעיה צילום: תומי הרפז

 

היעלמותו של הדואר האלקטרוני

 

הבעיה העיקרית של הפלייבוק כיום, שיש לקוות שתיפתר עד ייבואו הרשמי לארץ, הוא לא הבאגים במערכת ההפעלה - אלא המחסור בתכונות שהעלו את הבלקברי לגדולה. הפלייבוק הוא מכשיר הבלקברי הראשון של RIM שלא כולל אפליקציות לאימייל, BlackBerry Messenger, מערכת התראות וספר כתובות.

 

מי שמחזיק בסמארטפון בלקברי (מערכת הפעלה OS 5 ומעלה) יוכל לייבא את היישומים בעזרת Blackberry Bridge, שמאפשר לקשר בין מכשיר הבלקברי לפלייבוק בעזרת בלוטות'. לאחר החיבור תוכלו לצפות בכל האימיילים ואנשי הקשר שבבלקברי, ולאחר שתנתקו בין המכשירים הם ייעלמו. בנוסף, ניתן גם לגלוש באינטרנט תוך שימוש בחבילת המידע של הבלקברי.

 

ה-Bridge הוא פיצ'ר שצפוי לקנות את ליבו של כל משתמש בלקברי. אבל העובדה שאין אלטרנטיבה, שהפלייבוק הוא טאבלט עסקי שחסר יישום אימייל מובנה, היא דבר תמוה. כך הפלייבוק הופך ללא רלוונטי עבור נתח שוק עצום - אתם יודעים, האנשים האלה שאין להם סמארטפון בלקברי.

 

אפליקציות טובות - רק חבל שאין הרבה

 

ואם כבר מדברים על אפליקציות, שווה להרחיב את הדיבור על היצע היישומים. ה-App World, שלאחרונה נפתחה במלואה גם בישראל, זמינה גם לפלייבוק, אך התכנים המוצעים בה אינם אותם תכנים שקיימים לסמארטפונים. אפליקציות פורסקוור, WhatsApp, שאזאם ו-Google Talk, בין היתר, אינן קיימות עבורו.

 

התוצאה היא שבמקום למעלה מ-30 אלף יישומים שהיו יכולים להיות זמינים לפלייבוק, ולתת לו את הדחיפה הראשונית המבורכת כדי להתחרות באייפד, ישנם אלפי יישומים בודדים בלבד. חלק גדול מהם ראויים לשבח - מאפליקציית פייסבוק מצוינת ועד לשלל משחקים כמו Need for Speed ובעתיד גם Angry Birds, כמובן.

 

בקיץ צפויה להגיע לפלייבוק גם תמיכה באפליקציות אנדרואיד, ולמרבה המזל - גם באפליקציות ג'אווה של BlackBerry OS. אבל גם כאשר זה יקרה, המפתחים יידרשו "לארוז" את האפליקציות מחדש ולשלוח אותן ל-RIM לאישור. במילים אחרות - לא מדובר בתהליך אוטומטי, וחובבי אנדרואיד שציפו לגישה לאנדרואיד מרקט לא יקבלו את מבוקשם. מבחינת RIM, זה עלול להתגלות כמכשול גדול במיוחד בדרך לכניסה לשוק הצפוף של הטאבלטים.

 

השקת הפלייבוק בניו יורק. המחסור ביישום אימייל מובנה מעיק במיוחד השקת הפלייבוק בניו יורק. המחסור ביישום אימייל מובנה מעיק במיוחד צילום: בלומברג

 

מפרט

 

ממדים: גובה - 130 מ"מ, רוחב - 194 מ"מ, עובי - 10 מ"מ

משקל: 425 גרם

מערכת הפעלה: BlackBerry Tablet OS - QNX

מעבד וזיכרון: 1 ג'יגה-הרץ מעבד כפול ליבה מסוג Cortex-A9. זיכרון RAM בנפח 1 גיגה-בייט

שטח איחסון: 16, 32 או 64 גיגה-בייט

מסך: גודל - 7 אינץ'. רזולוציה - 1024 על 600 פיקסלים (WSVGA)

מצלמות: אחורי - 5 מגה-פיקסל. קדמי - 3 מגה-פיקסל. שתי המצלמות תומכות בצילום וידיאו באיכות HD של 1080p ושיחות וידיאו (בין שני מכשירי פלייבוק בלבד)

קישוריות וחיבורים: WiFi בלבד כרגע, בעתיד גם 3G, דור רביעי ועוד. חריץ USB ו-HDMI

רכיבים פנימיים: GPS , מד תאוצה, גירוסקופ

 

סקירות מכשירים נוספות:

 

בדיקת "כלכליסט": Motorola Xoom - שם את ה"מחשב" ב"מחשב לוח"

 

אייפד 2 - עוקף את המתחרים, לא הכרחי לשדרג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x