$
חדר מחשבים

מפת הדרכים של ה-PaaS

עידן הפיתוח בסביבת ענן יסחוף בעיקר את החברות הקטנות שאינן נדרשות למערך IT תוך ארגוני

שלומית הרט 12:0223.03.11

שוק ה-Platform as a Service (סביבת פיתוח בענן - PaaS), נמצא בימים אלה בשלב התפתחותי על רקע ציפייה רבה לפתרונות הקשורים לעבודה במודל מיחשוב ענן. שוק זה עובר כיום ממצב של פירוד וקיטוע, למצב של שוק מגובש ומאוחד, שמסוגל להציע פתרונות שימושיים.

 

על פי מחקר שערכו לאחרונה
עמיתיי בגרטנר, ספקיות התוכנה הגדולות, ביניהן IBM, אורקל, מיקרוסופט, SAP, Red Hat, סיילספורס, גוגל ו-VMware, יחלו כבר השנה להציע טכנולוגיות חדשות להתייחסות השוק, ובכך יהפכו את 2011 ל"שנת ה-PaaS". עם זאת, מכיוון שעידן המיחשוב בענן רק מתחיל, ותקני הנדסת תוכנות הענן עדיין אינם מגובשים, קיימת הזדמנות לספקיות התוכנה קטנות לבנות נוכחות בשוק פתרונות התוכנה. עבור ספקיות התוכנה הגדולות, לעומתן, מדובר באתגר להתרחב בתחום השירותים החדש, אולם ללא פגיעה במעמדן בשוק ציודי המיחשוב.

 

מהמחקר עולה כי במהלך השנתיים הקרובות יחל שוק ה-PaaS במגמת מיזוג, ושילוב פתרונות לכדי חבילות שירותים. שימוש בחבילות כאלה יהווה אפשרות אטרקטיבית עבור ארגונים, יותר מאשר חיבור פנים-ארגוני מסורבל בין מספר תוכנות ביניים לשם תמיכה בפרויקטים.

 

בשוק הישראלי נכנסות ספקיות שירותי תקשורת ומחשוב, כמו בזק בינלאומי, 013 או טריפל סי לתחום ה-PaaS, עקב התגברות הביקוש בשוק העסקי, אשר אינדיקציה לכך ניתן לראות במכרז משרד החינוך לשירותי ענן בו זכו בזק בינלאומי לאחרונה. בשנים הקרובות נוכל לראות בישראל גם חברות אינטגרציה שיתחילו לספק PaaS כשירות מנוהל בפורמטים שונים על גבי פלטפורמות צד שלישי. בנוסף, ספקיות התוכנה, השרתים והאחסון הבינלאומיות, כמו מיקרוסופט, גוגל ו-IBM - שלא ששו על המגמה בראשיתה, כבר מציעות שירותי PaaS בארץ.

 

חדירת שירותי ה-PaaS בישראל נמצאת בגל הראשון, כאשר החלוצות לאמץ את העבודה באופן זה הן חברות שוק ה-SMB, להן אין הצדקה להחזיק מערך IT תוך ארגוני, או לחילופין גופים שבהם רמת הפיתוח נמוכה ורוב הפעילות היא תפעולית שוטפת. מצד שני, קיימים סקטורים שיאחרו לאמץ את המעבר ל-PaaS, כמו ביטוח, בטחון, פיננסים ובריאות, וזאת עקב סיווג גבוה של אבטחת המידע שלא מכוסה על ידי מוצרי אבטחה בענן, או לחילופין עקב דרישת רגולציה כי המידע המנוהל על ידי חברות אלה יישאר בתחומי מדינת ישראל – דבר שלא מאפשר לאחסנו במתקני דאטה סנטר מחוץ לארץ, או לקבל שירותי תשתית מגופים זרים.

 

על פי גרטנר, עד שנת 2015, צפויים הפתרונות מבוססי הענן בעולם להפגין צמיחה מהירה יותר מהפתרונות הפנים-ארגוניים, כאשר 50% מכל יישום של ספקית תוכנה יבוסס על תוכנה כשירות (SaaS). מרבית הארגונים יריצו לפחות חלק מתוכנות הניהול העסקי באמצעות טכנולוגיות או שירותי PaaS, באופן ישיר או עקיף. בנוסף, רוב הארגונים שישתמשו ב-PaaS יחזיקו גם בסביבות עבודה היברידיות, עליהן ישולבו שירותים פנימיים עם חיצוניים.

 

עקב כך, מומלץ למשתמשים להתחיל להתכונן למעבר הדרגתי מארכיטקטורות IT תוך ארגוניות, למודל היברידי במסגרתו משולבות ארכיטקטורות אלו בכפיפה אחת עם ארכיטקטורות מבוססות ענן פרטי, ופועלות יחדיו. מבחינת העבודה בענן ציבורי, עבור מרבית הארגונים בגודל בינוני עד גדול, המעבר לאסטרטגיה זו לא יתרחש במהלך חמש השנים הקרובות.

 

* הכותבת היא מנהלת בכירה לתחום ההייטק בחברת גרטנר המזה"ת

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x