$
התעשייה

שותפי סקויה בישראל: "זו תקופה מצוינת להקמת חברות בארץ"

שמיל לוי וגילי רענן, שותפים בקרן ההון סיכון, חושפים בראיון ל"כלכליסט" את כוונתם להיכנס לתחום מדעי החיים, ומקווים להראות את הדרך לקרנות זרות נוספות

מאיר אורבך ואסף גלעד 15:1302.03.11

האקזיטים התוססים שהיו בישראל ב-2008 ו-2009 בתעשיית מדעי החיים, כמו אלה בשווי מאות המיליונים של ונטור ומדיגייד, קורצים גם לקרנות הזרות. קרן ההון הסיכון מעמק הסיליקון סקויה, שדחפה גם את גוגל, אפל, סיסקו ואחרות, החליטה להיכנס להשקעות בתחום המכשור הרפואי בישראל. שמיל לוי, אחד משותפי הקרן בישראל, מכריז בראיון ל"כלכליסט" על כניסת סקויה לתחום ועל כוונתה לגייס שותף חדש שיסייע לה בהשקעותיה בנושא.

 

ישראל אינה משופעת במשקיעים זרים לתעשיית מדעי החיים, בעיקר בשל העדפתם של אלה להשקיע בארה"ב. הסנונית הראשונה שבישרה את האביב היתה קרן מדעי החיים של המדען הראשי, שהצליחה להביא לארץ את אורבימד, גם בזכות מימון של 25% מהקרן. כעת היא עומדת להשלים גיוס של 180 מיליון דולר לקרן החדשה והיא כנראה היחידה שתקום בתחום על בסיס קרנות המדען.

 

"ב-2001 הובלנו את הכניסה לארץ של הקרנות הזרות", אומר ל"כלכליסט" שמיל לוי. "אני מקווה שכיום נהיה מובילי הדרך לכל הקרנות הזרות האחרות להשקעות במדעי החיים. עוד לא הגדרנו בכמה חברות בתחום הזה נשקיע, אבל אם יבואו עכשיו עשר חברות ראויות אני מוכן להשקיע בהן באופן מיידי. כבר נפגשנו עם כמה חברות ואנחנו נפגוש עוד".

 

מה לסקויה ולמכשור רפואי?

"לאחרונה הבנו שזה תחום שיש בו מחסור עצום בהשקעות בישראל" אומר לוי. "אנחנו בוחנים גיוס של שותף נוסף לתחום אשר ייתן לנו את הידע הנדרש בתחום. כבר כיום יש לסקויה שותפים בכירים בתעשיית מדעי החיים בהודו, סין וארה"ב.

 

"כשסקויה העולמית הכריזה שהיא מתכוונת להשקיע בחברות מכשור רפואי היא התחילה בסדרת פגישות עם כל החברות המובילות בתחום: מדטרוניק, ג'ונסון אנד ג'ונסון ואחרות. כל החברות האלו מבינות את הכוח של סקויה, ולכן רצו מאוד בפגישה איתנו, וגם הכוח של סקויה בישראל נגזר רבות מהכוח של הקרן בכל העולם".

 

לדברי לוי, הקרן שהוא שותף בה יכולה לסייע לחברות ישראלית למכור מכשור רפואי, בשווקים אטרקטיביים כמו הודו וסין. "בנושא זה יש לנו יתרון מאוד לא הוגן על פני רוב הקרנות. אנחנו מחזיקים משרדים עם שותפים בכירים בבגנלור, בניו דלהי ובמומבאי, ושותפים בכירים של הקרן בשנחגאי ובהונג קונג".

 

אקזיטים מפוארים בשנה האחרונה

לוי. "אין לנו בעיה לגייס מהמשקיעים כל סכום שנבקש" לוי. "אין לנו בעיה לגייס מהמשקיעים כל סכום שנבקש" צילום: אוראל כהן

 

האם זו תקופה טובה להקים חברות בישראל?

"זו תקופה מצוינת להקמת חברות בישראל. הקרן שהוקמה ב-2001 כבר השקיעה ב-19 חברות. על עשר מהן כבר עשינו אקזיט, ויש לנו עדיין כמה חברות שיכולות לספק לנו החזרים נפלאים. בין החברות שאנחנו עדיין מחזיקים מהקרן הראשונה אני יכול לצין את פרוביג'נט, אמובי וקונטרה".

 

לוי אינו יכול להתייחס לתוכניות של שלוש החברות האלו, אבל על פי הערכות, פרוביג'נט, שמוכרת בעשרות מיליוני דולרים בשנה, תצא להנפקה ב-2011, קונטרה תצא להנפקה בנאסד"ק על פי הערכות ב-2012. אמובי נחשבת כבר כיום לאחת החברות המובילות בעולם בפרסום בסלולר, וביצעה רק לאחרונה כמה רכישות מהותיות.

 

רק בשנה האחרונה רשמה הקרן הישראלית של סקויה שורת אקזיטים מפוארים ביותר, שנעו על טווח שונה מאוד של השקעות. כך לדוגמה, חברת אטנטי הישראלית שנמכרה לחברת 3M באוגוסט 2010 בכ־230 מיליון דולר. סקויה ישראל החלה להשקיע באטנטי בשלב מאוחר מאוד, השקעה שהיתה למעשה השקעת פרייבט אקוויטי במהותה.

 

חברת ויז'ואל טאו, שבה השקיעה סקויה ישראל כשמנתה שני עובדים וטכנולוגיה בשלביה הראשונים, נמכרה לענקית התכנון אוטודסק בכ-25 מיליון דולר. במקרה של חברת ויז'ואל טאו, שמיל לוי אומר: "אוטודסק ראתה את החברה ואמרה לנו שנמכור להם אותה, או שיתחרו בה. הבנו מהר מאוד שאנחנו צריכים לדון איתם על המחיר הראוי".

 

 

"אני מחויב להשאר כאן עוד עשר שנים לפחות"

 

העשור האחרון לא היה עשור קל לתעשיית ההון סיכון בישראל ובעולם. איך אתם רואים את התעשייה הזו?

"את הקרן הראשונה שלנו לישראל גייסנו בלב המשבר של 2001 ואת הקרן האחרונה שלנו גייסנו בסוף 2008, שכזכור היתה פריצת המשבר הגדול. אין לנו כיום בעיה לגייס כל סכום שאנחנו מבקשים מהמשקיעים שלנו, וגם הקרן הבאה שאותה נגייס בתחילת 2012 תעמוד על 200 מיליון דולר. אנחנו יודעים לעשות כסף בישראל מהון סיכון, ולכן אנחנו מרחיבים עכשיו את הפעילות בארץ".

 

"אף אחד ממשקיעי סקויה לא היה משקיע בנו אם לא היינו מחזירים לו החזרים ראויים. אני אישית מאמין בתעשייה הזו בישראל וחושב שחשוב שתהיה כאן תעשיית הון סיכון מקומית פורחת. גייסתי את הקרן האחרונה ב-2008, ולכן אני מחויב להישאר כאן עוד עשר שנים לפחות".

 

לדברי גילי רענן, השותף שהצטרף לסקויה לפני כשנתיים, נכון שהשקעות רבות של הקרן הן של חברות שקשורות לאינטרנט, אבל זה בהחלט לא תחום ההשקעה היחיד שלה. "בקרן החדשה אנחנו נכנסים לתחום של מדעי החיים, וכבר השקענו בחברה שעוסקת בתחום הדפוס שאני מאמין שהולכת לעשות שם שינוי אמיתי. יש לנו גם את חברת אקוסטיק איי, שעוסקת בתחום של מחליפי חום בתעשייה שגם הוא אינו קשור לתעשיית האינטרנט".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x