דו"ח טכנולוגי: עובד, המחשב לא מרוצה כשאתה נכנס לפייסבוק
בוסים באוסטרליה מוותרים על הניסיון לחסום רשתות חברתיות, ומצאו פתרון חדש: תוכנה שעוקבת אחרי הרגלי הגלישה של העובדים ומזהירה אותם אם הם בודקים את פייסבוק או טוויטר יותר מדי. וגם: חוקרים בריטיים מאשרים שבעיית הקליטה של האייפון אמיתית לגמרי
הבוס, עינו פקוחה (הגרסה האוסטרלית)
בקרוב במקום העבודה שלכם? לאחר גלישה בטרשת חברתית כלשהי, תמצאו את עצמכם בוהים בהודעה שצצה על המסך שלכם, ושתנזוף בכם בעדינות על כך שחרגתם מממוצע השימוש בקרב חבריכם לעבודה. ההודעה לא תודיע לכם שבעתיד הקרוב אתם תצטרכו לארוז את חפציכם ולשפר מחדש את כישורי השקרים שלכם, עם כתיבת רזומה חדש. את זה היא תשאיר למוח שלכם.
יותר ויותר חברות הגיעו למסקנה שאין טעם לאסור על העובדים לגלוש ברשתות חברתיות בעת העבודה, משום שמדובר במאמץ עקר שהעובדים בדרך כלל מסוגלים לעקוף בקלות. על כן הם עוברים לאופציה השניה: לבייש אותם.
חברת תוכנה אוסטרלית, MailGuard, כבר עובדת על תוכנה שמטרתה לזהות את משך הזמן שעובדים מבלים ברשתות חברתיות, לחשב את הממוצע ולהודיע על כך לעובדים שחורגים ממנו. שימוש בתוכנה חוסך מן המנהלים את הצורך בשיחה מעיקה עם העובד, ומעביר את המועקה כולה ישירות אליו. בין השאר, מחפשת התוכנה - שרבות מקרב 100 החברות הגדולות באוסטרליה הביעו בה עניין - עובדים חריגים, שמשתמשים ברשתות חברתיות 30% יותר מהשאר. האנשים הללו, אומר מנכ"ל מיילגארד, הם בדרך כלל עובדים זמניים, שאינם מושקעים רגשית בעבודתם.
חברות אחרות מנסות להקים רשתות חברתיות פנימיות, במה שנראה כמו נסיון עלוב במיוחד לשכנע את העובדים שעיקר החיים שלהם נמצא במקום העבודה. המשך יבוא.
לא משתפים תוכן? תשכחו מאינדוקס
עד החודשים האחרונים, גוגל ניסתה להעמיד פנים - ולגרום לנו להעמיד פנים - שהעובדה שהיא תאגיד ענק ועשיר לא אומרת שיש לה כוח, או שהיא מתנהגת בצורה כוחנית. בחודשים האחרונים, היא מסירה את כסיית המשי מאגרוף הפלדה שלה.
בהתחלה זו היתה פייסבוק. אריק שמידט, המנכ"ל היוצא, אמר ש"אנחנו נשיג את המידע של פייסבוק, בטוב או ברע". אחר כך התחיל קרב התרנגולות בין שתי החברות, כשגוגל מנטרלת את היכולת של פייסבוק לשאוב את מידע המשתמשים שלה, פייסבוק עוקפת את ההגבלה וחוזר חלילה. התרגיל האחרון היה כשגוגל מנעה מאפליקציית פייסבוק בנקסוס S לייבא את רשימת אנשי הקשר של המכשיר.
עכשיו, האגרופים של גוגל מופנים כלפי יריב שבניגוד לפייסבוק, אי אפשר לטעון שהוא שווה לה בכוחו או במעמדו: אתר סקירת העסקים Yelp. כאילו לחברה לא היו מספיק צרות עם הטענות שהאתר משמש בעצם ככלי סחיטה במהדורת ווב 2.0, היא מוצאת את עצמה נדרסת על ידי גוגל.
גוגל החלה בשנה האחרונה להעביר את המוקד שלה לשירותים מקומיים. כחלק מהעסק, היא השיקה את Places, והבעיה שלה היא שהיא שמאד מאחרת בתחום הזה – כמו בתחום ה"חברתי". אי לכך ובהתאם לזאת, היא מצאה דרך נוחה וזולה להשיג לעצמה תוכן: לקחת את זה של Yelp.
היא העמידה בפני החברה ברירה: או שהתוכן של Yelp יופיע כחלק מ-Places, בלי תמורה, או שגוגל תוציא את Yelp מכלל האינדקס שלה. ב-Yelp אומרים שמדובר באולטימטום בלתי הוגן: חלק ניכר מהתעבורה של יעלפ מגיע דרך מנוע החיפוש של גוגל. אם היא לא שם, היא לא קיימת. גוגל אמרה בתגובה ש-Yelp נהנית מהתעבורה שמגיעה אליה דרך גוגל, אז שלא תיילל. זוכרים איך פעם אמרה גוגל שהיא לא מתערבת בתוצאות האלגוריתם שלה, ושהוא טבעי כמו פאי תפוחים? זה היה פעם.
אבל Yelp מייללת, ועוד איך – תוך שהיא אומרת שאין לה ברירה אלא לציית. אחרי הכל, היא כבר ראתה מה קרה לאתרים שבאמת הביאו לגוגל את הסעיף. מה שמביא אותנו ל...
היתה חוות תוכן ואיננה עוד
גוגל אמרה שאין דבר כזה, שהמנוע שלה מכויל הרבה יותר טוב משהיה לפני עשור, אבל בכל זאת, תוך כמה ימים הציגה שדרוג לאלגוריתם שלה שדחף את חוות התוכן למצולות. אחת היותר ידועות לשמצה מביניהן היא Mahalo של ג'ייסון קלקאניס, יזם רשת מפוקפק שהתפרסם בהצהרות מגלומניות, בחרחור מריבות, והסתבך לא פעם בגניבת תוכן של אחרים. קלקאניס זכה בשעתו לתואר הלא מחמיא של האדם הכמעט-שנוא ביותר ברשת.
מסתבר שהטורפדו של גוגל רשם פגיעה ישירה במטרה: לאחר השינוי, הודיעה מאהלו לעובדיה שהיא מפטרת עשרה אחוזים מהם, ושהיא מקפיאה את פעילות הפרילאנס שלה, קרי פעילות חוות התוכן שלה, עד שתחליט איך להתמודד עם התנאים החדשים.
מאהלו מקפיאה שורה של יוזמות אחרות, שגם עתידן לא ברור. בעבר נהג קלקאניס לטעון שהוא יהפוך את מאהלו לפורטל של תוכן, שאנשים יגיעו אליו עצמאית ולא רק גוגל; הוא נהג לומר שלא אכפת לו מדירוג הגוגל שלו. ובכן, כנראה שגם זה היה אוויר חם.
מגע המוות לא הלך לשום מקום
הדבר המבורך ביותר באירוע שמתעתדת אפל לערוך הערב, ובו היא צפויה - אלא אם תקרה הפתעה חריגה - להציג את הדגם השני של האייפד, הוא הירידה העצומה ברמות הבאזז. לפני שנה לא יכולת לפתוח אתר חדשות טכנולוגי בלי מגפי בוץ, כדי לא לשקוע בשלוליות מיץ התפוחים שניתזו מהמקלדת שלך. הפעם יש פחות רעש, שייחלש עוד יותר כשהשמועות יפסיקו לזרום.
החדשות שאפל לא רצתה לקרוא ביום ההצגה הגדול שלה הן שמדענים בריטיים הגיעו למסקנה שתופעת מגע המוות באייפון 4 - אל דאגה, הוא יוחלף עוד ארבעה חודשים –- אמיתית לגמרי, והיא לא הולכת לשום מקום. כזכור, כאשר נחשפה בעיית הקליטה, טענה אפל בעקשנות שאין דבר כזה, לא יכול להיות, הנה, קחו כיסוי בחינם ואל תשאלו מה פתאום אנחנו מייצרים כיסויים.
חוקרים מאוניברסיטת בריסטול מצאו - מה שלא היה צריך להפתיע אף בן אדם שחי מחוץ לשדה עיוות המציאות של אפל - שמגע בין יד אדם ובין האנטנה החיצונית של האייפון פוגע באיכות השידור של האנטנה. יתר על כן, כיסויים שעשויים מפלסטיק, לדברי החוקרים, אינם מועילים יותר מדי.
האייפון הרביעי שהוציאה אפל לוורייזון סבל גם הוא מהבעיה הזו. עכשיו נותר לראות אם ההיבריס של אפל ימנע ממנה לתקן את הבעיה באייפון החמישי, שצפוי כאמור להגיע ביוני.
קצרצרים
ג'וליאן אסאנג', המנהיג לכל החיים של ויקיליקס, מוצא את עצמו מעורב בשערוריה שממנה הוא כבר לא ייחלץ: האשמה באנטישמיות. למה ויקיליקס עדיין ממשיכים לתת לו לנהל אותם, כשכבר התברר מזמן שהנזק של האיש עולה משמעותית על תועלתו, לא ברור; אבל זו הדרך לחסל את הארגון.
סוף סוף חדשות טובות: חבר הקונגרס ראש הולט, דמוקרט מניו ג'רזי, הוא הגיבור החדש של המין האנושי. הולט הצליח אמש (ג') במה שאלופי העולם בטריוויה נכשלו בו: הוא הביס את המחשב האימתני ווטסון במשחק Jeopardy. קודם למשחק, אמר הולט - שניצח ב-Jeopardy לפני שנים רבות והוא מדען טילים במקצועו האזרחי - שהוא שמח שהמשחק לא הוקלט בווידאו, כדי שהשפלתו לא תונצח. החשש היה מוקדם מדי.
המתקוממים בלוב כבר יכולים לרשום הישג חשוב לזכותם. באזורים הנשלטים על ידיהם משתפרת הגישה לרשת. משטר קדאפי ניתק חלקים ניכרים של לוב מהרשת, אבל יותר ויותר מהם מתחברים מחדש. עכשיו, אם זה יישאר ככה תחת השלטון החדש, המצב יתחיל להיראות חיובי. הפעם האחרונה שבה משהו נראה חיובי בלוב היתה תחת השלטון הקרתגני, וזה היה מזמן. אגב, הגיע הזמן להפסיק לקרוא למתקוממים "מורדים". מורדים הם אנשים שמתקוממים נגד שלטון לגיטימי, ואין שום דבר לגיטימי בשלטון של קדאפי.
סערה בבריטניה: האם גורדון בראון, ראש הממשלה לשעבר, מנע הענקת תואר אבירות לסטיב ג'ובס מסיבות פוליטיות? חבר פרלמנט בכיר בדימוס מהלייבור טוען שכן: לדבריו, ג'ובס סירב לנאום בפני ועידה של מפלגת הלייבור, מפלגתו של בראון, ובשל כך מנע בראון את הענקת תואר האבירות. בראון מכחיש מכל וכל. יריבו הגדול של ג'ובס, האיש שהפך את המחשב האישי לנחלת כלל האנושות - ביל גייטס - דווקא קיבל כבר תואר אבירות, ב-2005. התואר של גייטס הוענק לו בשל תרומתו לאנושות, קרי מאבקו במגיפות ולמען קידום העולם השלישי. ג'ובס, שמסרב באדיקות לתרום כסף לצדקה, לא יכול להצביע על כל תרומה כזו.
ונעבור לנתוני הדפדפנים החודשיים, באדיבות ה-CIA (מוטו: מפשלים בענייני ריגול ובטחון מאז 1949). הסוכנות עוקבת (בררררר!) אחר היקף הגולשים בכל אזור בעולם, ו-Net Applications מסתייעת בנתונים כדי לתרגם אותם לנתחי שוק. כל העסק לא נשמע נחמד במיוחד, אבל על כל פנים: אינטרנט אקספלורר רושם, כביכול, התאוששות מפתיעה (0.77%) אחרי שנים ארוכות של ירידה, ונתח השוק שלו עומד כעת על 56.77%. השינוי, כמסתבר, הוא תוצאה של שקלול נכון יותר של אחוזי השימוש בדפדפנים, ולא נראה שמדובר במגמה של עליה מצד IE. העליה באה ברובה על חשבון פיירפוקס, שרשם ירידה של 0.99% ונתח השוק שלו עומד כעת על 21.74%. אחריו, במרחק, נמצא גוגל כרום (עליה של 0.23%) עם נתח שוק של 10.93%. החדשה החיובית מבחינת מיקרוסופט היא המשך צמצום נתח השוק של IE6 המזדקן, שעומד כעת על 11.3% בלבד.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן
(ובחרו בתיבה השישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"