$
התעשייה

דיוויד בלאמברג ל"כלכליסט": "מנהלי החברות הישראליות צריכים להיות בניו יורק וסן פרנסיסקו"

משקיע האינטרנט המפורסם, שגנב השבוע את ההצגה בכנס לנדמרק, מדבר על החברות כחול-לבן שמלהיבות אותו ועל הקשר של מנכ"ל גוגל לישראל, וגם מחמיא למדיניות של נתניהו ושטייניץ: "הם מעודדים חדשנות. ארה"ב של היום הולכת בכיוון הלא נכון"

אסף גלעד 11:4424.02.11

דיוויד בלאמברג הוא הצגה של איש אחד. על הבמה בכנס המשקיעים של לנדמרק השבוע גנב בלאמברג חלק גדול מההצגה, עם הערותיו השנונות וחזותו האנרגטית. לאחר שירד ממנה, לבוש בחליפה אופנתית בצבע חלב, המשיך לרכז אחריו שובל של יזמים רעבים שמבקשים להשיג ממנו ולו דקה אחת של הקשבה ואישור לרעיונותיהם.

 

שמו של בלאמברג נקשר בעיקר עם השקעות אינטרנט: הוא מקושר עם אריק שמידט, מנכ"ל גוגל היוצא, ומסתובב בקרב חוגים של משקיעי צמרת בעמק הסיליקון, דוגמת פיטר ת'יל הנחשב למשקיע הראשון בפייסבוק. בנוסף, הוא אחראי על סדרה של השקעות בתחום הפרסום והמדיה בישראל.

 

אלא שמרבית היזמים הצעירים שעמדו לצידו לא ידעו, כנראה, שבלאמברג עצמו מעורב בהשקעות בישראל קרוב לעשרים שנה, והוא חתום על השקעות הון סיכון בכמה מהחברות הותיקות והבולטות בישראל, בהן טבע, צ'ק פוינט ו- DSPG. הוא אחד היחידים שגייס קרן הון סיכון הקרויה על שמו, מעשה נדיר בענף, ואחד מהמשקיעים היחידים שהצליחו להגדיל את הקרן שגייסו, ולא לצמצם אותה, כפי שקרה למרבית הקרנות בשנים האחרונות.

 

"היתה לנו קרן של 57 מיליון דולר שהיינו מאוד מרוצים איתה", הוא מספר ל"כלכליסט", "אבל מרבית המשקיעים שלנו הסתכלו על פורטפוליו החברות, ומצאו לנכון להגדיל את הקרן שלנו ל- 90 מיליון דולר. הם רצו שניקח חלק פעיל יותר בגידול של חברות הפורטפוליו".

 

"לאריק שמידט יש קשר חם לישראל"
שמידט. "אוהב את צורת החשיבה שלו" שמידט. "אוהב את צורת החשיבה שלו" צילום: בלומברג

 

כשליש מהשקעותיו של בלאמברג מרוכזות כיום בישראל. הוא אמנם מיעט להשקיע בארץ בשנים האחרונות, והסתפק בהשקעות בודדות בשנה, אך בלאמברג עדיין כאן, ובמלוא המרץ. בשנה האחרונה הוא מינה לנציג החדש של פעילותו בישראל את אלון ליפשיץ, והשקיע בחודשים האחרונים בשתי חברות: Any.Do, יחד עם קרן ג'נסיס ועם קרן אנדבר של אריק שמידט וחברת לגולאס שייסדו שלושה בכירים לשעבר באייבלאסטר, יחד עם קרן גריילוק.

 

"בלאמברג היא לא קרן ישראלית, ואין לנו שום מחויבות להשקיע כאן כחלק מהמדיניות של הקרן. אם אנחנו מוצאים השקעה מעניינת בעמק הסיליקון, נעשה זאת. אבל בכל זאת, אני משקיע בישראל כי אני רוצה. וכשאני עושה זאת, אני נוטה לעזור ליזמים לחצות את האוקיינוס ולגלות את ארה"ב. ניו יורק וסן פרנסיסקו הן כיום המקומות החשובים ביותר עבור החברות הישראליות, ושם צריכים המנהלים להיות. מארה"ב אפשר כמובן להתפתח למקומות נוספים".

 

מה פשר ההשקעות המשותפות שלך עם שמידט?

 

"אני מאוד אוהב את צורת החשיבה שלו, ואת זו של שתי הקרנות שהוא פעיל בהן (Endeavour ו- Tomorrow - א"ג). השקענו יחד בחברת Any.Do הישראלית, כי שנינו מעריצים את המודל שלפיו הלכה חברת Mint האמריקאית, שפיתחה תוכנה המפיקה תובנות לגבי ההתנהגות הכלכלית של המשתמש".

 

"אנידו תפתח מנוע שהוא בעצם 'מסייע אישי', מן תוכנה מתוחכמת שתמליץ לך על חבילות הטיול או הקניות שמתאימות רק לך, לפי לימוד ההעדפות האישיות שלך, לפי היומן שלך ורשימת המשימות שלך. אריק שמידט אמנם לא יהודי, אבל יש לו קשר חם לישראל מאז ששימש כסמנכ"ל טכנולוגיות בסאן מיקרוסיסטמס. כמי שניהל את הפיתוח של שפת Java, הוא התרשם מאוד מאיכות הטכנולוגיה שפותחה בישראל, בכלל זה טכנולגיות שנרכשו על ידי סאן. לא סתם הוא בחר חבר'ה ישראלים בכדי לנהל את הקרנות שלו"

 

"עלות ההשקעה ירדה, זאת תקופה מצוינת להיות יזם"

 

את עולם העסקים הישראלי מכיר דיוויד בלאמברג עוד מתקופתו בפירמת T.Rowe, כחניך של אבי ג'וזף כהן, כיום האנליסטית הבכירה של גולדמן-זאקס. "הפירמה לא ביצעה כלל השקעות בישראל, עד שניגשתי אליהם יום אחד וגרמתי להם לשנות את דעתם". מאוחר יותר היה בלאמברג מעורב בהשקעות הון סיכון באלרון, אלסינט, ובהמשך עבד עם פרד אדלר בעסקאות ההשקעה בסאיטקס, קריאו ודייזי. עבור צ'ארלס ברונפמן רכש נתח מטבע, ולאחר מכן השקיע גם באביק, גם היא נמכרה בסופו של דבר לענקית התרופות הגנריות.

 

בלאמברג מונה את חברות הפורטפוליו הקיימות בקרן שלו. אף אחת אמנם לא נשמעת כמו טבע או צ'ק פוינט, אך בלאמברג שבע רצון מהרשימה, ויש לו הסבר מדוע כל אחת מהן תהיה יום אחד חברה גדולה.

 

מלבד ההשקעה המשותפת עם שמידט ב-Any.do, מונה בלאמברג גם את חברת נוליוסופט, שפיתחה מערכת לאוטומציה במערכות מידע; את קורליקס, שמסייעת לבורסה בניו יורק להאיץ את רשת התקשורת שלה, ואת לגולאס, סטארט-אפ צעיר שהוקם על ידי שלושת יוצאי אייבלאסטר (כיום מדייהמינד), המפתח מערכת המסוגלת לבצע "מכרז בזמן אמת' לשטחי פרסום.

 

בלאמברג. "העולם של חברות גדולות שהתנהלו באיטיות הולך ונעלם" בלאמברג. "העולם של חברות גדולות שהתנהלו באיטיות הולך ונעלם" צילום: cc by ecommconf

 

אחת החברות שהכי מלהיבות את בלאמברג בפורטפוליו היא דאבל ווריפיי הישראלית. החברה, שפיתחה טכנולוגיה המאפשרת למפרסם לעקוב אחר התנהלות הבאנרים שלו ברשת, שילשה את גודלה בתוך כשנה, וכיום היא מונה 140 עובדים. גם הכנסותיה זינקו ב-90% באותה תקופה, כאשר שוויה הוכפל בתוך שנתיים וחצי.

 

"הסטטיסטיקה אומרת שיש לך אחוז טעות של כ-40-30% בכל קמפיין", אומר בלאמברג. "כלומר, המודעה שלך תמיד יכולה להגיע לקהל הלא נכון, או להיקרא באתרים שלא היית רוצה שתיקרא. לא היית רוצה, למשל, שהמותג שלך יופיע באתר ניאו-נאצי, או של הקו קלוקס קלאן, או פורנו. דאבל ווריפיי מונעת את זה ומשפרת את הסיכוי שקהל היעד ייחשף למודעה שלך. הטכנולוגיה שלה משפרת את אחוז הטעויות, ובכך מעלה את ההסתברות שמישהו ייענה למודעה".

 

מה ההבדל בין דור ההשקעות של שנות התשעים וזה של היום?

 

"עלות ההקמה של חברה ירדה בשלושים עד שמונים אחוז, ולכן זו תקופה מצוינת להיות יזם. נוסף על כך, המדיה החברתית והסלולרית מאפשרת לאדם אחד להגיע במהירות למאות אלפי משתמשים. המשותף בין ההשקעות של אז והיום, כולל אלה של טבע, הוא שאלו השקעות קטנות ביותר. אלה חברות שהבינו את השוק הבינלאומי ואת הכלכלה העולמית, וידעו כיצד לצאת לשוק, באיזה עיתוי ובאיזו אסטרטגיה".

 

"מצד שני, היה זה עולם של חברות גדולות שהתנהלו באיטיות, עולם שהולך ונעלם. מה שאני אוהב בכלכלה החדשה הוא את השתלטות מודל ה'ענן' וה'תוכנה כשירות' (SaaS), מודלים שמאפשרים שיווק פשוט וזול יחסית, באמצעות הרשת. אני אוהב גם את המודלים הוויראליים של עולם המדיה החברתית והגיימינג".

 

"פייסבוק משפיעה יותר מגוגל"

 

ואכן, אצל בלאמברג כבר לא תמצאו השקעות במכונות, תרופות או שבבים, אף על פי שהוא נחשב לאחד המשקיעים בראשונים ב DSPG ובאביק. "אני אשקיע במקומות שבהם אפשר לצאת במהירות לשוק, וזה לוקח אותי הרחק מתחום החומרה או הקלינטק. אשקיע בחברות גיימינג, מערכות מידע, או מדיה. פלטפורמות תוכנה עדיפות על אפליקציות". לדבריו, הוא בוחן 2,000 מיזמים בשנה, ומשקיע בכל העולם רק בחמישה עד עשרה מיזמים.

 

"תראה את פייסבוק", הוא אומר, "כל יום אני למד עד כמה היא חברה שמשנה סדרי עולם. היא משנה לא רק את הדרך בה אנו מתקשרים עם החברים שלנו, אלא גם את דרכי המסחר והבילויים. היא בעלת השפעה רבה יותר מיאהו או מגוגל. ישבתי לאחרונה בכנס העולמי בדאבוס עם כמה רוזנים ומלכים ששאלו אותי על מה כל המהומה. שאלתי אותם: 'למי הילדים שלכם יקשיבו יותר, לחברים שלהם או להורים שלהם?' את התשובה הם הבינו לבד".

 

כמו ידידו פיטר ת'יל, המשקיע הראשון בפייסבוק, גם בלאמברג מחזיק בדיעות ליברטרניות, הסולדות מהתערבות ממשלתית בכלכלה החופשית. "אני מאמין בדה-רגולציה", הוא אומר. "לדעתי, ארה"ב של היום הולכת בכיוון הלא נכון. דווקא המדיניות הממשלתית שלכם, זו שמאמצים נתניהו ושטייניץ, היא המדיניות הנכונה: הורדת מיסים, עידוד שוק חופשי ועידוד חדשנות. הממשלה היא ללא ספק אויב החדשנות, למעט יחידות הטכנולוגיה של חיל המודיעין אצלכם, שהיא תופעה בלתי ניתנת לשחזור בעולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x