מושל ניו יורק לשעבר ל"כלכליסט": "הקלינטק יעזור לביטחון הלאומי"
ג'ורג' פטאקי, ששוקל לרוץ לנשיאות בבחירות ב-2012, מתארח בכנס לנדמרק ונצ'רס שנערך היום בתל אביב: "ארה"ב תלויה יותר מדי במקורות לא אמינים של נפט"
"החדשנות והפטנטים שמגיעים מישראל, בשילוב השוק והכסף של ארה"ב, הם שידוך מוצלח מאוד", אומר ל"כלכליסט" ג'ורג' פטאקי, מושל מדינת ניו יורק לשעבר. פטאקי בא לישראל לכנס של חברת הייעוץ האסטרטגי ובנק ההשקעות לנדמרק ונצ'רס, שמתקיים היום (ב') בת"א.
זמן קצר אחרי הביקור אצלנו צפוי פטאקי, חבר במפלגה הרפובליקנית, להודיע אם יתמודד במירוץ לנשיאות ארה"ב בבחירות הבאות, ב-2012. "אני בהחלט שוקל זאת, ואקבל החלטה בשבועות הקרובים", הוא מאשר בראיון.
פטאקי כיהן כמושל ניו יורק במשך שלוש כהונות רצופות (2006-1995), ואחריהן הצטרף כיועץ למשרד עורכי הדין צ'דבורן ופארק - קונצרן בעל 13 משרדים ב-10 מדינות ויותר מ-400 עורכי דין. פטאקי משמש שם כיועץ לענייני סביבה, אנרגיה ותאגידים, והוא חבר בדירקטוריון של כמה חברות.
בשנה שעברה הגיע פטאקי לארץ כדי לקחת חלק בכנס אילת-אילות לאנרגיות מתחדשות. "ראיתי הכל, ממכוניות חשמליות, דרך תחנות כוח קטנות שמופעלות באמצעות אנרגיית הרוח, ועד תחנות כוח תרמו־סולאריות גדולות", הוא מספר. "מאוד מרשים לראות את כל החדשנות שמגיעה מישראל".
מושל ירוק
את העניין שלו באנרגיה ירוקה וענייני סביבה פיתח פטאקי בימי כהונתו כמושל. היוזמות שלו כללו אז תוכניות וחקיקה לעידוד ביו-דיזל, אתנול ופחם נקי, ויוזמה של פטור המס הראשון בארה"ב על בנייה ירוקה. הוא גם פעל כדי שהבנייה המחודשת בגראונד זירו בניו יורק, לאחר אסון התאומים, תיעשה על פי קווים מנחים ירוקים.
"תעשיות האנרגיה הירוקה הן חלק חשוב מהכלכלה הגלובלית וזה רק ילך ויגדל", מסביר פטאקי. "שנית, זה מאוד חשוב לסביבה שלנו; ושלישית, ביטחון לאומי - ארה"ב תלויה יותר מדי במקורות לא אמינים של נפט. מדינה גדולה לא צריכה לתת לאנשים כמו אחמדינג'אד להיות בעמדת כוח כלכלי עליה, הכלכלה שלנו יכולה להיות מושפעת בצורה קיצונית בגלל ההשפעה שלהם על שוק הנפט".
לדבריו, העתיד נמצא בתחרות שוק חופשי בין כל סוגי האנרגיה, כולל פחם. "התחרות הזו אומרת שאף אחד לא יכול לחזות מה יהיה הדלק של העתיד, אבל אנחנו כן יודעים שזה עתיד שבו יהיו לנו מקורות אנרגיה אמינים ונקיים יותר".
תמריץ מזויף
פטאקי ידוע כמבקר של הממשל הדמוקרטי בארה"ב. הוא הקים לאחרונה עמותה שהעלתה קמפיין נגד תוכנית הבריאות החדשה, המכונה "אובמה-קר". לאחרונה ביקר גם את חבילת התמריץ בסך 38 מיליארד דולר שהעניק אובמה לטכנולוגיה ירוקה, וכינה אותה "תמריץ מזויף".
"אני חושב שעסקת התמריץ פספסה בגדול", הוא אומר עכשיו. "מאות על מאות של מיליארדי דולרים הלכו לקבוצות אינטרסנטיות ופייבוריטים פוליטיים. חלק מהבעיה הוא שיש לך ממשלה שחושבת שהיא יכולה לבחור מנצחים ומפסידים בטכנולוגיה. זה הוכח כדרך הלא נכונה. כשממשלה בוחרת מנצחים ומפסידים, היא לרוב מוצאת את עצמה בצד המפסיד, ולרוב כך גם משלמי המסים".
פטאקי אומר כי אם הוא היה בתפקיד נשיא המעצמה הגדולה בעולם, הוא היה נותן "תמריצים רוחביים בתעשייה בצורה ניטרלית, לא הייתי בוחר בחברה או בטכנולוגיה מסוימות".