ברצלונה 2011: לא מזניחים גם את הטלפונים הפשוטים
אחת מיצרניות כרטיסי ה-SIM המובילות חושפת כרטיס שכולל חיבור לפייסבוק, סטארהום הישראלית מציעה גלישה זולה בחו"ל, ונייס מסבירה איך לאתר את בעלי המכשירים גם בתוך בניינים. דיווחים מכנס הסלולר
הטלפונים הסלולריים הולכים ומשתכללים עם תכונות מתקדמות וחיבור מהיר לאינטרנט, אבל הרכיב החשוב ביותר בטלפון הוא עדיין כרטיס ה-SIM, שמכיל את כל הגדרות המשתמש ובלעדיו אין אפשרות להתחבר לרשת הסלולרית. בשנים האחרונות הפך הכרטיס הפשוט הזה לפלטפורמה להיצע שירותים מתקדמים. גם אם הם עדיין מוגבלים בשטח האחסון של הכרטיס, יש כאן פתרון לבעיית הפצת התוכנות.
חברת Gemalto, אחת מיצרניות כרטיסי ה-SIM הגדולות בעולם, מציגה בתערוכה כרטיס שכולל בתוכו גרסה מוקטנת של אפליקציית פייסבוק. הרעיון מאחורי המוצר הוא לאפשר לבעלי טלפונים פחות מתקדמים, שאינם מצוידים בגישה לחנויות אפליקציות או בדפדפן, לגשת לשירותי פייסבוק מבלי שיידרשו להירשם לחבילת גלישה. השימוש באפליקציה יבוצע בממשק הדומה לתפריטי הטלפון שלהם ויאפשר לעדכן את סטטוס המשתמש, לצפות בתוכן מבוסס טקסט של חברים ברשת, ועוד.
פייסבוק הכריזה לאחרונה על שיתוף פעולה עם חברת סנאפטו הישראלית, שהתוכנה שלה, הניתנת להתקנה על גבי טלפונים פשוטים, מאפשרת גם היא גישה לשירותי הרשת החברתית. נראה שהמהלך של ג'מלטו נולד יותר כניסיון שלה להשיג מעט בידול ויחסי ציבור מול ספקי הסלולר בעולם, והלקוחות יוכלו ליהנות מהיכולות החדשות רק כאשר ספק הסלולר שלהם יחליף את הכרטיס שברשותם - בעת שירכשו טלפון חדש או ימסרו אותו לתיקון.
לחטוף את גולשי הסלולר בחו"ל
תיירים ישראלים יודעים כבר שנים רבות כי חברות הסלולר מציעות תעריפים לא זולים, בלשון המעטה, כדי לשמור על זמינות סלולרית בחו"ל. המצב חמור עוד יותר בתחום האינטרנט הסלולרי - גלישה תמימה ולעתים לא מכוונת באמצעות הטלפון הסלולרי עלולה להסתכם בחשבונות של מאות ואלפי שקלים.
בחברת סטארהום הישראלית, העוסקת כבר יותר מעשור בתחום הנדידה הסלולרית, מציגים בימים אלו מוצר חדש, שחלק מהלקוחות הישראלים עשויים להיתקל בו בחודשים הקרובים בחו"ל. Local Roaming Data הוא שירות שיופעל בידי ספקית הסלולר ה"קולטת" את הלקוח המתייר בעת שהוא מפעיל לראשונה את הטלפון שלו בארץ הביקור. לאחר שהתחבר אליה, היא תציע לו על גבי מסך הטלפון חבילות גלישה שבוודאי יהיו אטרקטיביות יותר מאלו שמציעה לו הספקית המקורית שלו.
מכיוון שאת שירות החיבור בפועל מעניקה לו חברת הסלולר במדינה שבה הוא נמצא באותו רגע, היא יכולה "לחטוף" את הלקוח (בהסכמתו, כמובן) מספקית הסלולר המקורית שלו, מבלי להחליף כרטיס SIM. כך, למשל, יחויב הלקוח בידי סלקום על שיחות הקול שיוציא ויקבל, אך הוא ישלם דרך כרטיס האשראי לוודאפון כאשר הוא גולש בבריטניה.
לכאורה, שירות זה עתיד לעצבן לא מעט ספקיות סלולר שלקוחותיהן ייחטפו בצורה כזו, אולם יש לזכור כי הפעולה יכולה להיות דו־כיוונית וסלקום, אם תבחר לעשות שימוש במוצר של סטארהום, תוכל להניב הכנסות ישירות מלקוחות וודאפון שיגלשו דרכה בעודם בישראל.
חברה ישראלית נוספת שמציגה בתערוכה היא Ceedo, שהחלה לפני כמה שנים לנסות לשווק את בשורת הווירטואליזציה במוצר שהיה מובן יותר לצרכן. המוצר המקורי של החברה היה מערכת הפעלה ששכנה על גבי דיסק און קי, שעליה ניתן היה להתקין כמה יישומים של ווינדוס ולהפעיל בכל מחשב ציבורי כמו קפה אינטרנט למשל.
בחודשים האחרונים החברה מנסה לשלב את המוצר גם בתחום הסלולר, כאשר המידע והיישומים מאוחסנים בכרטיס SD שמוחדר לסמארטפונים, או במודם סלולרי המכיל גם שטח אחסון. בקרוב מקווים בסידו להכריז על לקוח גדול שיעשה שימוש בפלטפורמה זו.
מעקב בשלושה ממדים
חברת Nice הישראלית, המציגה לראשונה בתערוכה, מנסה לעניין את המבקרים בדוכן שלה בפתרון האיכון התלת-ממדי שפיתחה. הטכנולוגיה של נייס מסוגלת להשתלב במערכות של חברות הסלולר ולאתר במדויק את מיקומו של טלפון סלולרי. בטלפונים המצוידים ברכיב GPS המסוגלים לשלוח את המידע לחברת הסלולר המשימה, כמובן, קלה במיוחד, אולם כאשר כ-90% מהטלפונים בעולם עדיין לא כוללים רכיב כזה, וגם אלה המשלבים GPS הופכים אותו לחסר תועלת בתוך בניינים, יש צורך בטכנולוגיה נוספת.
בנייס מפעילים אלגוריתמים חכמים שנעזרים בעוצמת השידור הנשלחת לטלפון הסלולרי מכמה אתרי סלולר שבקרבתם הוא מצוי, ומשקללים גם גורמים אחרים בדרך כדוגמת בניינים המפחיתים את עוצמת השידור. לטענת החברה, בניגוד למתחריה בתחום האיכון, ובהם Polaris ו-True Position, היא מסוגלת לקבוע את מיקומם של הטלפון והאוחז בו גם בממד הגובה.
הטכנולוגיה אינה דורשת התקנת תוכנה כלשהי בטלפון עצמו, ולמעשה גם משמשת את חברות הסלולר וגורמים אחרים במצבים שבהם הלקוח אף אינו יודע כי מיקומו מאותר - החל בדרישה הרגולטורית לאתר את מיקומו של מתקשר לשירותי ההצלה, וכלה בארגוני ביטחון שמשתמשים במידע לנושאים שהשתיקה יפה להם.