$
התעשייה

יותר ערבים בהייטק? פרס רוצה שהתעשייה תיקח דוגמה מבתי החולים

הנשיא כינס 20 מנכ"לים של חברות הייטק, בהם נציגי אינטל ומיקרוסופט, כדי להוציא לדרך את אתר ההשמה שאמור לפתור את מצוקת העבודה של האקדמאים הערבים בתחום. מנכ"ל נייס: "מקווה שבשנה הבאה נדבר לא על שילוב ערבים, אלא על קידומם לניהול"

אסף גלעד 14:2709.02.11

כבר שנה עברה מאז אוטובוס המנכ"לים של הנשיא פרס לגליל, שהפך לסמל לנסיון המשק הישראלי להגביר את שילובם של ערביי ישראל. הבוקר (ד') הוא כינס במלון דן בתל אביב 20 מנכ"לים של חברות הייטק, בהם מקסין פסברג מאינטל, משה ליכטמן ממיקרוסופט ובועז מעוז, מנכ"ל סיסקו ישראל. כולם התחייבו להשתתף בפרויקט בפיקוח בית הנשיא, להגברת שילוב מהנדסים ערביים בהייטק הישראלי.

 


 

"מרבית הממשלות מצויות בגרעונות, אבל חברות ההייטק צריכות להראות רווח בשורה התחתונה", אמר פרס. "עם זאת, ידוע שכיום כבר לא מספיק לייצר מוצר מוצלח, ולא די להראות רווחים. חלק ממושג הרווח הוא יחסים טובים עם הקהילה, וכיום מנכ"לים רבים בשוק האמריקאי מחזירים את הרווחים לקהילה. אנחנו רואים את זה אצל ביל גייטס או אצל וורן באפט".

 

הנשיא הוסיף כי "בביקוריי בכפרים הערביים בגליל, הפליאה אותי כמות האקדמאים הגדולה בכל כפר. למדתי ששיעור האבטלה בקרבם גבוה יותר מאשר בקרב הלא-אקדמאים. בשביל מה לייבא עובדים זרים? יש לנו אזרחים ישראלים שחיים איתנו כאן, וחייבים להעניק להם עבודה. את הרעב והעוני מכים כיום בעיקר באמצעות טכנולוגיה. בבתי חולים אפשר למצוא המון רופאים ערבים".

 

"מאז הנסיעה המפורסמת ההיא באוטובוס, אפשר לומר שהכסף לקרן ההון סיכון שתשקיע במגזר הערבי, 'אל באוודר', גויס לחלוטין. כעת אנו מחכים להשקעה ראשונה בחברה הממוקמת בנצרת", הכריז פרס וציין כי עד כה גויסו 20 מיליון דולר מהממשלה, ועוד 30 מיליון דולר מיזמים פרטים, בהם בשאר אל-מסרי, איל ההון הפלסטיני.

 

המנכ"לים שהשתתפו בכנס המנכ"לים שהשתתפו בכנס צילום: אוראל כהן

 

"ערביי עירך קודמים"

 

היוזמה לפרויקט נולדה בעקבות שיחה בין הנשיא פרס למנכ"ל סיסקו העולמית, ג'ון צ'יימברס, בעקבות רעיון שהעלתה זיקה אבצוק מסיסקו ישראל, הנחשבת ל"רוח החיה" מאחורי הפרויקט. צ'יימברס התחייב לממן את מרבית הפרויקט מכספיה של סיסקו, ותרומתה מוערכת ב-4 מיליון שקל.

 

"אנחנו מחויבים לחזור לכל מועמד שייפנה לאתר", אומרת אורנה סגל, מנכ"לית מנפאואר. חברת כוח האדם שתפעיל את אתר האינטרנט maantech, אשר נועד לרכז את קורות החיים של עובדי ההייטק מהמגזר הערבי. "נביא את המועמדים הערבים למצב שבו הם מושווים עם המועמדים מהמגזרים האחרים אחד לאחד. אחת לרבעון ידווחו המצטרפות לקואליציה העסקית על סטטוס קבלת המועמדים ועל תהליכי ההשמה". "ערביי עירך קודמים", הוסיף ארז בנוביץ, מנכ"ל זרוע ההשמה להייטק של מנפאואר.

 

יהושע בקולה, מנכ"ל HP ישראל, ציין כי הבעיה העיקרית בכל הנוגע לשילוב ערבים בתעשייה נובעת ממחסור בקורות חיים בתחום, ומקסין פסברג מאינטל הוסיפה כי צוואר הבקבוק נמצא בשלב אנשי הגיוס ולא המנהלים.

 

"כפי שמנהלים דתיים מקדמים עובדים דתיים, ומנהלות מקדמות נשים, כך כולי תקווה שתצמח כאן שכבה של מנהלים ערביים שיקדמו עובדים ערביים בארגונים השונים. אני מקווה שנשב כאן בשנה הבאה ונדבר לא על שילוב ערבים בהייטק, אלא על קידומם לשכבות הניהול", אמר זאבי ברגמן, מנכ"ל נייס.

 

התעשיין דב לאוטמן, שנכח בכנס, טען כי מנסיונו האישי עדיף להקים שלוחות של חברות ישראליות ביישובים ערביים, ולא לנסות ולמשוך אותם לחברות ישראליות במרכז. "לפני 40 הקמתי את המתפרה הראשונה בכפר הערבי, והבנתי שאם לא נביא את העבודה לעובד, לא יקרה כלום. לכן עצתי לחברות ההייטק לפתוח שלוחות בצפון, בריכוזים שבהם האוכלוסיה הערבית גבוהה. ההוצאה היא שולית לעומת היכולת ליהנות מעובדים נאמנים ואיכותיים".

 

ומה חושבים הסטודנטים עצמם על היוזמה? סעיד בכרי, סטודנט למדעי המחשב באוניברסיטה העברית, ציין באירוע כי "המכשול הראשון שבו נתקלים סטודנטים ערבים הוא בחיפוש עבודה. יש הרבה חוסר בטחון ודיעות קדומות, שגורמות לרבים אפילו לא להתחיל לחפש משרה בתחום, אבל אני אומר להם שאם רק ינסו, יש להם הרבה מה להרוויח. חייבים להתגבר על מכשול הפחד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x