$
חדשות טכנולוגיה

לקראת זעזוע נוסף: האם נוקיה תצליח להמציא את עצמה מחדש?

נתח השוק המתכווץ וקרבות המאסף מול אפל וגוגל מחייבים את נוקיה לבצע שינויים קיצוניים. עכשיו שוקלת החברה לנטוש את פינלנד לטובת ארה"ב אחרי 150 שנה, ולחבור לאחת המתחרות כדי לחזור לימי הזוהר

שי ענבל 14:1809.02.11

כשחושבים על פינלנד, הדברים הראשונים שבדרך כלל עולים בראש הם קור, וודקה איכותית ונוקיה. אבל המדינה הצפון-אירופית עלולה לאבד בקרוב את ענקית הסלולר: כמה מקורות בחברה מסרו השבוע כי היא צפויה להעביר את מטה החברה לארצות הברית. ביום שישי הקרוב תערוך נוקיה את Capital Markets Day, מסיבת עיתונאים שנתית שהיא מקיימת בלונדון, והחברה כבר הודיעה כי תכריז על אסטרטגיה חדשה.

 

הדיווחים מגיעים בעקבות כניסתו לתפקיד של סטיבן אלופ, המנכ"ל הראשון זה 150 שנה שאינו מגיע מתוך פינלנד, אלא מתפקיד בכיר במטה מיקרוסופט בארה"ב. על פי ההערכות, ביום חמישי יערוך אלופ ארגון מחדש נוסף במטה החברה, מהלך שעשוי לכלול גם פיטורים של כמה מבכירי נוקיה, וביום שישי הוא יציג את הדרך החדשה שלה. 

 

על פי התבטאות של אלופ לאחרונה, בעיותיה של נוקיה נובעות מחוסר תחרותיות ומבירוקרטיה, תנאים שיכולים להשתנות לאחר מעבר לשוק התחרותי יותר. למעבר לא עתידה להיות השפעה על תהליך הייצור של נוקיה, שצפוי להישאר בפינלנד.

 

מקורות שונים שמצטטים אתרי הטכנולוגיה מעריכים כי כמעט בטוח שנוקיה תכריז על שינוי במערכת ההפעלה, אבל עדיין לא ברור האם החברה תכריז על הטמעה של מערכת הפעלה חיצונית, או על מהלך אחר שיכלול את אחת משתי מערכות ההפעלה שלה לסמארטפונים: סימביאן או מיגו. בינתיים, אלופ משגר מזכרים זועמים לעובדי החברה (כפי שדיווחנו בדו"ח טכנולוגי), ומפציר בהם לשנות גישה.

 

 

חלונות בנוקיה

 

התרחיש הראשון, והסביר פחות, הוא שנוקיה תמשיך עם סימביאן ומיגו, ותדבוק באסטרטגיה הידועה שלפיה היא מחלקת את מכשיריה לשלושה סוגים: High-End - סמארטפונים עם מסך מגע המתחרים באייפון ומריצים את מערכת מיגו, Mid-Range - מכשירים עם יכולות סמארטפון שמתומחרים באופן זול יותר ומריצים את מערכת סימביאן 3, ו-Low-End - טלפונים פשוטים במיוחד המריצים את מערכת S40 הוותיקה.

 

בינתיים האסטרטגיה הזו אינה מוכיחה את עצמה, ולא רק בגלל היעדרה של מיגו. גם נתח השוק של המכשירים הפשוטים ספג פגיעה אצל נוקיה, כשיצרניות סיניות שונות כמו ZTE ו־MediaTek משאירות את החברה מאחור. על פי דיווח בבלוג טק-קראנץ', בשבוע שעבר שלח המנכ"ל אלופ מזכר לעובדים ולפיו הצביע על מגמה זו וציין כי סימביאן ומיגו אינן "תחרותיות מספיק". לדברי הבלוג, דבריו של אלופ מחזקים את ההערכות כי נוקיה לא יכולה להמשיך להסתפק במערכות הפעלה מתוצרתה.

 

התרחיש השני, שמוערך כבעל סבירות גבוהה יחסית, הוא כי נוקיה תשתף פעולה עם מיקרוסופט ותטמיע את וינדוז פון 7 במכשיריה. המהלך, שהפך לאפשרי לאחר המינוי של אלופ, בכיר לשעבר במיקרוסופט, עשוי להועיל לשתי החברות בכך שיקנה לנוקיה נוכחות בארה"ב, ונתח שוק למערכת ההפעלה הטרייה של מיקרוסופט, שהמציאה את עצמה מחדש לאחר נפילת Windows Mobile.

 

אלופ. אתגר לא פשוט אלופ. אתגר לא פשוט צילום: בלומברג

 

עד כה נמנעה נוקיה מהחלפת מערכת הפעלה, ובכיריה אף לגלגו על האפשרות שהענקית הפינית תעבור למוצרים כמו אנדרואיד. הטון השולט בחברה היה כי נוקיה מעוניינת לייצר את מכשיריה ואת מערכת ההפעלה המריצה אותם בעצמה, וכי "מיקור-חוץ" יהפוך אותה לתלויה בחברות חיצוניות. מנגד, התקבלו דיווחים על שיחות בין אלופ למנכ"ל גוגל היוצא אריק שמידט, שעסקו בשילוב מערכת אנדרואיד במכשירי נוקיה. כך או כך, מניית החברה נמצאת במגמת עלייה מאז שנפוצו השמועות על שיתוף הפעולה עם מיקרוסופט.

 

אם שיתוף הפעולה ייצא לפועל, הוא לא יהיה הראשון בין החברות: פיתוח גרסה של אופיס למכשירי סימביאן ושיתוף פעולה בתחום הארגוני שהוביל לאפליקציית Microsoft Communicator הן רק חלק מהעדויות על יחסים טובים בין מיקרוסופט לנוקיה, שללא ספק עלו מדרגה לאחר מינויו של סטיבן אלופ.

 

שתי האפשרויות, אנדרואיד או וינדוז פון 7, אינן מעידות בהכרח על כך שנוקיה תזנח מיידית את סימביאן או את מיגו, אך הן בהחלט יכולות לזרז את זניחתה של הראשונה, שזוכה לביקורות קטלניות זה שנים ומהווה את אחת הסיבות העיקריות לכישלונה של נוקיה בתחום הסמארטפונים. אם להסתמך על דבריו של אנסי ואניוקי, ראש חטיבת הסלולר שעזב בשנה שעברה את נוקיה לאחר שלא מונה למנכ"ל, האסטרטגיה לטווח הארוך של נוקיה היא להפסיק לתמוך בסימביאן בכל מקרה.

 

שוקעת בבוץ

 

זה לא סוד שנוקיה נמצאת בצרות, גם אם היא עדיין יצרנית הסלולר הגדולה בעולם. אם בעבר קבעה החברה הפינית את הטון בשוק הסלולר ונחשבה לחברה החשובה מכולן, כיום היא נחשבת לאימפריה בנפילה.

N8. מעט מדי, מאוחר מדי N8. מעט מדי, מאוחר מדי יח"צ נוקיה

 

לפי הדו"ח הרבעוני האחרון של החברה, נתח השוק שלה בעולם הוא 31%, ירידה חדה לעומת 38% ברבעון הקודם ו-40% ברבעון המקביל של סוף 2009. בעיות נוספות, כמו איבוד שווי השוק וירידה ברווח הנקי, גרמו לפיטוריו של מנכ"ל נוקיה הוותיק אולי-פקה קאלאסבואו על ידי ההנהלה, והחלפתו באלופ.

 

המפתח להבראתה של נוקיה טמון במערכת ההפעלה. על אף המאמצים הניכרים המושקעים בחומרה, מכשירים כמו ה־N97 וה־5800 גרמו לירידה במכירות ב־2010 ולהיעלמות מהשטח דה-פקטו של נוקיה בתחום הסמארטפונים. תקוותה של נוקיה באשר לגרסה החדשה של סימביאן המיושנת, סימביאן 3 הרצה על מכשירים כמו ה-N8 וה-C7, התבדתה בסוף השנה שעברה כאשר המכשירים לא עמדו בציפיות מהם.

 

את החלל הריק מיהרו למלא אפל וגוגל, כאשר האחרונה הצליחה לברוא מערכת הפעלה מרובת יצרניות, שתפסה את מקומה של סימביאן ו-Windows Mobile ורצה על מגוון מכשירים של חברות כמו מוטורולה, סוני אריקסון, סמסונג ו־HTC. ונוקיה? בתערוכת MWC הקודמת בברצלונה היא הכריזה על MeeGo. מדובר במערכת הפעלה מתקדמת המפותחת בשילוב אינטל שאמורה לרוץ על סמארטפונים, טאבלטים, נטבוקים ומערכות שמע לרכב.

 

לפי דיווחים ותמונות שדלפו לרשת, מכשיר ה-N9 יהיה סמארטפון המיגו הראשון של נוקיה, שאמור לעשות מה שכל קודמיו נכשלו בו: לעמוד בגבורה מול האייפון והאנדרואיד. העובדה כי מערכת ההפעלה מיגו מבוששת לצאת ונוקיה נאלצת להסתפק בסימביאן 3 גרמה לרבים לאבד תקווה שהענקית הפינית תצליח להתאושש לפני שיהיה מאוחר מדי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x