$
התעשייה

הבכיר חזר לישראל? אז נקים בה מרכז פיתוח

כשזיאד אל-חאנה, אחד מבכירי הסטארט-אפ האמריקאי ג'אספר, שב להתגורר בישראל, בחברה החליטו לא לוותר עליו. אז ג'אספר הקימה בחיפה את מרכז הפיתוח הרביעי שלה בעולם. סין והודו? הן יכולות לחכות

מאיר אורבך 12:2129.01.11
קשה לדבר על מרכזי הפיתוח בישראל, שמעסיקים אחוז גבוה מאנשי תעשיית ההייטק, במנותק מהרכישות הרבות של חברות מקומיות. רוב הרכישות שבוצעו על ידי חברות זרות שימשו בסיס להקמת מרכזי פיתוח, ואלו גדלו והתפתחו ברבות השנים, או גוועו לאטם אם החברה הרוכשת לא השכילה לצקת בהם נפח ראוי. כיום יש בארץ כמה מרכזים גדולים, דוגמת אלה של HP, אינטל ומיקרוסופט, שמעסיקים מאות ואלפי אנשים, וכמה מרכזים קטנים יותר המשויכים לחברות שונות, קטנות וגדולות.

 

מעט מאוד מרכזי פיתוח החלו את דרכם שלא בדרך של רכישה על ידי חברה זרה. יוצאת מהכלל היא ענקית החיפוש גוגל, שאמנם רכשה כאן חברות, אבל מרכז הפיתוח שלה קם עוד לפני שקנתה כן.

 

לאחרונה התווספה לרשימת החברות המצומצמת הזו חברה חדשה ולחלוטין לא מוכרת לקהל הישראלי: הסטארט-אפ האמריקאי Jasper מעמק הסיליקון. שם החברה אינו מוכר לציבור, אולי מאחר שתחום העיסוק שלה אינו אופנתי כמו רשתות חברתיות או ניו-מדיה. ג'אספר עוסקת בתכנון ובדיקת מעגלים מודפסים - תחום שבו, היסטורית, יש לישראל הצלחה רבה בזכות חברות דוגמת דייזי של אריה פיינגולד.

 

זיאד אל-חאנה. בזכותו בחרה ג'אספר בחיפה ולא בהודו זיאד אל-חאנה. בזכותו בחרה ג'אספר בחיפה ולא בהודו צילום: גיל נחושתן

 

פתיחות מחשבתית בסטארט-אפ - לא פטנט ישראלי

 

ג'אספר בחרה להקים את מרכז הפיתוח שלה כאן, בחיפה, ולא בסין או בהודו, משתי סיבות מרכזיות: הראשונה שבהן היא זיאד אל-חאנה. מנהל הפיתוח הערבי-ישראלי של החברה, שהגיע אליה לאחר שעבד 17 שנה במרכז הפיתוח של אינטל בישראל, ולאחר מכן הצטרף לג'אספר בעמק הסיליקון. לאחר כמה שנים בחברה בארצות הברית החליט אל-חאנה לחזור לארץ, צעד שדחף את החברה להקים כאן מרכז פיתוח, שכולל בשלב הראשון חמישה עובדים נוספים לצדו.

 

בשיחה עם "כלכליסט" הצביע אל-חאנה על סיבה מרכזית נוספת לבניית מרכז בישראל: החברות הרב-לאומיות הרבות שנמצאות כאן, ויכולות להוות עבורו ועבור ג'אספר בסיס לקוחות נוסף. עובדה זו מפתיעה מאוד, לנוכח העובדה שג'אספר יושבת בעמק הסיליקון לצד מספר עצום של חברות ענק.

 

עבור ג'אספר, זהו המרכז הרביעי בעולם לאחר ברזיל, שבדיה, וקליפורניה שבארצות הברית. מכאן מתכוון אל-חאנה לנהל את כל מרכזי הפיתוח של החברה, ובמקביל להשלים את לימודי הדוקטורט שלו באוקספורד.

 

המקרה של ג'אספר מוכיח בעיקר שפתיחות מחשבתית אצל חברות סטארט-אפ אינה פטנט ישראלי. לעתים גם אילוצים, כמו חזרה של מנהל למדינתו, מהווים הזדמנות פז עבור החברה לנסות למנף את עצמה ולשמור על כוח האדם הטוב שטיפחה. למרות זאת, קשה להניח כי חברות סטארט-אפ רבות אחרות יילכו בדרכה של ג'אספר - לא כל זמן שהודו וסין מציעות פתרונות זולים בהרבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x