$
אינטרנט

דיווח: ישראל בחנה את ה"תולעת" לאיראן בדימונה

לפי "ניו-יורק טיימס", ישראל הציבה בכור בדימונה צנטריפוגות כמו אלה של איראן, וניסתה עליהן את הוירוס "סטוקסנט" שהסב נזק גדול לתוכנית הגרעין האיראנית. "הסיבה שהתולעת הצליחה היא שהישראלים ניסו אותה שם", אמר מקור לעיתון

יצחק בן חורין, ynet 08:2616.01.11

אחרי ההאשמות והחשדות - האם מדימונה באמת יצאה הבשורה? העיתון "ניו-יורק טיימס" מדווח הבוקר (יום א') כי ישראל פיתחה בשנתיים האחרונות בכור בדימונה צנטריפוגות מהסוג שאיראן מפעילה בכור בנתנז, ויחד עם ארצות הברית ניסתה עליהן את וירוס המחשבים "סטוקסנט", שלפי הדיווחים הסב בחודשים

האחרונים נזק משמעותי לתוכנית הגרעין האיראנית ועיכב אותה.

 

מאז שנפוצו הדיווחים על כך שתולעת המחשבים שיבשה את תוכנית הגרעין האיראנית, הופנו אצבעות מאשימות לישראל וארה"ב, והן נחשדו כמי שהחדירו את התולעת במסגרת מלחמת המודיעין עם איראן. הדיווח של "ניו-יורק טיימס" הבוקר מחזק את הטענה שישראל וארה"ב עומדות מאחורי המעשה.

 

לפי הדיווח, וירוס המחשבים היה גורם קריטי בהרס חמישית מהצנטריפוגות של תוכנית הגרעין האיראנית, ובכך סייע לעכבה - גם אם לא לחסל אותה. "ניו-יורק טיימס" מצטט גורמי מודיעין וצבא, שמספרים על הפרויקט המשותף הישראלי-אמריקני לייצור הווירוס. "הסיבה שתולעת המחשבים הייתה יעילה היא שהישראלים ניסו אותה על המתקנים", אמר מומחה לעיתון.

 

בעיתון האמריקני טרחו לקשור את הדברים בהצהרה שהשמיע לאחרונה ראש המוסד היוצא, מאיר דגן, לפיה תוכנית הגרעין האיראנית סובלת מקשיים שעשויים לעכב את יכולתה של איראן להשיג יכולת גרעינית עד 2015. העיתון ציין מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, השמיעה הערכה דומה.

 

האמריקנים הוציאו מידע מ"סימנס"

 

על רקע דברי דגן וקלינטון אמרו מקורות מודיעיניים וצבאיים ל"ניו-יורק טיימס" כי הסיבה העיקרית לעיכוב בתוכנית הגרעין האיראנית היא החדרת התועלת "סטוקסנט" למערכת המחשבים שלה. מומחי מחשבים אמרו כי הוירוס מתוחכם יותר מכל מה שהם דמיינו.

 

העיתון מתאר גם את האופן שבו לקחה לכאורה ארה"ב חלק בתוכנית להחדיר את וירוס המחשבים לאיראן. לפי הדיווח, בשנת 2008 שיתפה החברה הגרמנית "סימנס" פעולה עם המעבדות הראשיות של ארה"ב באיידהו, כדי לזהות את נקודות התורפה של המחשבים התעשייתיים שהיא מוכרת ברחבי העולם, כולל למתקני העשרת האורניום באיראן. "סימנס" טוענת ששיתוף הפעולה נעשה כדי לאתר יחד נקודות תורפה למניעת התקפות ברשתות ממוחשבות אמריקניות.

 

אולם שיתוף הפעולה העניק למעבדות הלאומיות באיידהו, שהן חלק ממשרד האנרגיה האמריקני האחראי גם על הזרוע הגרעינית, הזדמנות לזהות את נקודות התורפה במערכות המחשב של "סימנס", שמשמשות את האיראנים בכור בנתנז. כעבור שנה הותקפו הצנטריפוגות האיראניות בוירוס "סטוקסנט".

 

הוירוס שהוחדר לכאורה למתקני הגרעין מסוגל לבצע שתי פעולות מרכזיות: האחת - להורות לצנטריפוגות שבאמצעותן מועשר האורניום באיראן להסתובב בפראות ולצאת מכלל שליטה, והשנייה - לתעד בחשאי כיצד נראית שגרה מבצעית בכור הגרעיני ולהעביר למנהלי הכור דיווח מוקלט כאילו הפעילות בכור מתנהלת בצורה נורמלית, בשעה שהצנטריפוגות למעשה מסתובבות במהירות ונשברות.

 

984 צנטריפוגות הותקפו, 984 נעלמו

 

"ניו-יורק טיימס" כותב שיצירת הוירוס הייתה פרויקט משותף של ארה"ב וישראל, עם עזרה מסוימת - בידיעה או שלא בידיעה - של גרמנים ובריטים. לפי הדיווח, נשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הבן נתן לפני עזיבתו את הבית הלבן הוראה להוציא לפועל מבצע חשאי לפגיעה במערכות האלקטרוניקה והמחשב בנתנז, והנשיא המכהן, ברק אובמה, שתודרך על הפרויקט עוד לפני כניסתו לתפקיד, הגביר את הפעילות עוד יותר.

 

העיתון האמריקני דיווח כי הגורמים שהחדירו את וירוס המחשבים דאגו שהיעד שלו יהיה מדויק. כך, למשל, חלק בקוד של הוירוס עוצב לשלוח פקודה ל-984 צנטריפוגות לפעול יחד. כשפקחי סבא"א ביקרו בנתנז בשלהי שנת 2009 הם גילו שהאיראנים הוציאו מהמקום 984 צנטריפוגות, שדווקא כן פעלו כשהפקחים ביקרו במקום כמה חודשים קודם לכן.

 

"ניו יורק טיימס" כותב שלא ברור כיצד ישראל הצליחה לשים יד על צנטריפוגות מהדור הראשון מהסוג שיש לאיראן, שבהן היא השתמשה כדי לתכנן לכאורה את המתקפה הוירטואלית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x