$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אלף חברים בפייסבוק לא הצילו אישה אחת

"לקחתי את כל הכדורים שלי, בקרוב אמות", כתבה סימון בק מבריטניה ברשת החברתית. אף אחד לא הזעיק את שירותי החירום - וחלק מ"חבריה" אפילו לעגו לה. מוות שניתן היה למנוע

יוסי גורביץ 13:1109.01.11

בודדה בהמון הווירטואלי

 

סימון בק מתה לבד.

 

ערב חג המולד ידוע כמועד לפורענויות מהסוג הזה: המשפחתיות החונקת משאירה בקור את מי שלא לוקחים בה חלק. בק, עובדת בארגון צדקה, פרסמה סטטוס קצר בפייסבוק: "לקחתי את כל הכדורים שלי בקרוב אהיה מתה ביי ביי לכולם".

 

לבק היו כ-1,082 "חברי" פייסבוק. בשורה ארוכה של מקרים בעבר, אנשים שזיהו הודעות התאבדות, או מה שנראה כמו הודעות התאבדות בפורומים, הצליחו לעדכן את כוחות ההצלה בזמן, ולהציל את חיי האדם שבצד השני של המודם.

 

לא הפעם. ה"חברים" של בק השאירו 148 הודעות בתגובה לסטטוס שלה. חלק ניכר מהן היו לעגניות. "היא לוקחת מנות יתר כל הזמן", אמר אחד מהם. כשאחר העלה את האפשרות שהפעם היא רצינית בכוונותיה, השיב ה"חבר": "היא עושה את זה כל הזמן, לוקחת את כל הכדורים שלה... היא כבר לא ילדה". אם מישהו התקשר לשירותי ההצלה, זה היה מאוחר מאוד.

 

הדיווח על התאבדותה של סימון בק ב"טלגרף" הדיווח על התאבדותה של סימון בק ב"טלגרף" צילום מסך: telegraph.co.uk

 

גופתה של בק נמצאה ביום שלמחרת, אחר הצהרים; אחד הקוראים עדכן את אמה של בק, והיא הזעיקה את הרשויות. נטילת כדורים במטרה להתאבד גוררת גסיסה איטית וממושכת, ויש מי שרואה בה – במיוחד כשהיא מלווה בהודעה – קריאה לעזרה יותר מאשר נסיון התאבדות אמיתי. ל"חברים" של בק לא היה אכפת מספיק. ידידה המומה שלה אמרה "כולם המשיכו את הדיון כאילו שום דבר לא קרה. חלק מהאנשים גרים במרחק הליכה ממנה, והם לא עשו כלום".

 

עכשיו עמוד הפייסבוק של בק מלא בהודעות נחמה, וגם דובר מטעם הרשת החברתית הביע צער על המקרה, שאפשר היה בקלות למנוע. זה מעורר מחשבות נוגות על הדרך שבה פייסבוק רוקנה את המילה "חברים" ממשמעותה. ואם אתם שוקלים התאבדות, או מכירים אנשים שחושבים לשים קץ לחייהם, חשוב לקרוא את זה קודם. גם אם זה נראה כך, אתם לא לבד.

 

איים ברשת

 

לפני כמה חודשים חתם ולדימיר "המחסל" פוטין, רשמית ראש הממשלה של רוסיה ובפועל השליט שלה, על צו שמורה לכל משרדי הממשלה להפסיק את השימוש בתוכנות קנייניות ולעבור לשימוש בתוכנת קוד פתוח. חובבי לינוקס, מערכת הפעלה קטנה ומוקפת אויבים, חגגו את המהלך. אבל פוטין לא עשה את זה כדי לזכות בהערצתם של כמה מאות היפים ארוכי שיער, שמבחינתו כנראה היו צריכים להיות מושלכים לגולאג הקרוב.
יש לו ממה לפחד. פוטין יש לו ממה לפחד. פוטין צילום: אלכס קולומויסקי

 

הסיבה היתה אחרת לגמרי: החשד שהתוכנות של מיקרוסופט ואדובי מכילות "דלתות אחוריות" שיאפשרו לארגוני המודיעין האמריקאיים גישה למידע סודי של ממשלת רוסיה. השלטון הרוסי, על כל גלגוליו, היה תמיד אכול תיאוריות קונספירציה ופראנויה: בימי סטאלין ספר הטלפונים של מוסקבה היה מסמך מסווג.

 

לפראנויה הזו, לשם שינוי, יש בסיס. ראש ה-FBI, רוברט מילר, ערך סיור בעמק הסיליקון לאחרונה, שמטרתו לשכנע את המנכ"לים של חברות הטכנולוגיה לאפשר בדיוק את מה שפוטין חושש ממנו. ורוסיה לא לבד: סין, איראן ומדינות אוטוקרטיות אחרות חוששות מאוד ממה שטכנולוגיית המידע יכולה לעשות להן. סין קלטה שגוגל, גם גוגל המצונזרת, מסוכנת לה.

 

טורקיה ואיראן – נוכחותה של טורקיה ברשימה הזו היא סימן רע למדינה שהוקמה על ידי אתאטורק – שוקלות רשת משלהן: טרשת חברתית (זאת לא טעות כתיב) לאזרחי המדינה ושירות מייל לאומי. המשמעות היא, בעצם, בידולן של הרשתות הטורקיות והאיראניות מהאינטרנט. אף אחד לא יופתע אם רוסיה וסין יילכו בכיוון דומה. והרשתות הלאומיות, כמובן, יספקו "דלתות אחוריות" לשירותי המודיעין של המדינות שהקימו אותן.

 

ובנושא דומה...

 

את המידע, בבקשה

 

אם פוטין, ארדואן ושות' היו צריכים זריקת עידוד בכיוון שאליו הם הולכים ממילא, הגיע משרד המשפטים האמריקאי וסיפק להם אותה בסוף השבוע: הוא דורש מטוויטר מידע על תומכי ויקיליקס.

 

הדרישה, הנסמכת על צו בית משפט, הגיעה לידיעת הציבור כי בטוויטר חשבו קודם כל על המשתמשים שלהם: הם שלחו הודעה לכל הגולשים שאת המידע שלהם נדרשו למסור. זה מהלך ראוי לשבח: ככל הנראה טוויטר הלכה לבית המשפט כדי לתקן את הצו הראשוני, שאסר על עדכונם של המשתמשים החשודים.

 

אחת ההודעות הגיעו לבירגיטה יונסדוטיר, חברת פרלמנט מאיסלנד שהיתה פעילה של ויקיליקס בימיו הראשונים. היא הופתעה לגלות שהממשל רוצה את כל המידע עליה החל מנובמבר 2009 – כלומר, לפני שוויקיליקס החל לפרסם את ההדלפות הגדולות מעיראק, אפגניסטן ומחלקת המדינה.

 

המשמעות, כפי שמיהרו לומר בוויקיליקס, היא שיש חקירה סמויה וגדולה של אתר ההדלפות בחשד לריגול. עכשיו הם דורשים מפייסבוק וגוגל למסור לציבור אם גם הם קיבלו צווי הבאה כאלה, מה שנשמע סביר עד ייאוש.

 

אבל, מצד שני...

 

מי לקח לג'וליאן את המסמכים?

 

"לשנוא את החטא, לאהוב את החוטא" - זה מה שהמליץ אוגוסטינוס הקדוש להולכים בדרכו. יש לציין שאוגוסטינוס הנ"ל היה גם האיש שהניח את היסודות התיאולוגיים להקמת האינקוויזיציה, כאלף שנה לאחר מכן, כך שיש להתייחס לאמירה הזו שלו בסקפטיות הנדרשת.

 

אבל זו, פחות או יותר, העמדה הסבירה כלפי וויקיליקס: תמוך בארגון ובמעשיו, אבל המנהיג שלו - זה כבר סיפור אחר לגמרי. ג'וליאן אסאנג', שכבר הצליח להפוך את עצמו לבדיחה כשעורכי הדין שלו התנגדו להדלפת מסמכים משפטיים, עובד עכשיו על הפיכתו לקומדיה בהמשכים.
ברוגז עם ה"גארדיאן". אסאנג' ברוגז עם ה"גארדיאן". אסאנג' צילום: בלומברג

 

חתול שחור עבר בין ויקיליקס ובין "הגארדיאן" הבריטי, אחד משותפי התוכן שלו, לאחר שהעיתון חשף את המסמכים של התביעה בפרשת האונס שבו חשוד אסאנג'. עכשיו מגיע המאבק של אסאנג' ב"גארדיאן" לשלב הגיחוך, ולפי דיווחים הוא איים בתביעה. למה? כי העיתון פרסם מסמכים שהודלפו לוויקיליקס... ושהגיעו אליו מיריב של אסאנג'.

 

על פי הדיווחים, אסאנג' נתקף זעם בעקבות הפרסום של "הגארדיאן", משום שהוא איבד שליטה על מידע "שלגביו יש לו אינטרס כלכלי". הקלות שבה מידע יכול לדלוף ולפגוע באינטרסים של אחרים, פשוט נורא.

 

קצרצרים

 

בימים האחרונים פרצה היסטריה לא קטנה בכלי התקשורת לאחר שקטין שחבריו הציקו לו בפייסבוק התאבד. כאן המקום להזכיר, בפעם המי יודע כמה, שהמקום המסוכן ביותר לקטינים הוא הבית. אחריו בית הספר, אחריו הרחוב, ורק אחר כך, במרחק ניכר - הרשת. ברוח זו יש לקרוא את הדיווח הבא. ספק אם שש הנערות שנעצרו אחרי שפתחו קבוצה בשם "יום תקוף מורה" היו עומדות בפני כתב אישום על איום אילו הן היו מתכתבות באמצעות פתקים, אבל בפייסבוק זה נראה הרבה יותר מסוכן. תזכורת לילדים שלכם: קל מאוד להרוס את החיים שלך באמצעות פייסבוק. אל תהפכו לחלק מהססטיסטיקה.

 

זוכרים את החוק ההוא בקליפורניה, שמיועד לחסום התחזויות ברשת ושהניסוח שלו מאפשר גם למנוע סאטירה? זוכרים שכתבנו שסטיב ג'ובס עשוי לעשות בו שימוש? אז הנה זה בא. מישהו באפל פנה לטוויטר והתלונן על המשתמש ceostevejobs, שכותב פרודיה על מנהיג הכת מקופרטינו. עכשיו בטוויטר דורשים מהגולש לשנות את שם המשתמש שלו, כך שיהיה ברור שמדובר בבדיחה.

 

לא אוהב שצוחקים עליו. בובת סטיב ג'ובס לא אוהב שצוחקים עליו. בובת סטיב ג'ובס צילום מסך: benm.at

 

ועוד קצת טוויטר: דיווחנו בסוף השבוע על התביעה הראשונה מסוגה כנגד המפורסתמת קורטני לאב, שהוציאה לכאורה את דיבתה של המעצבת דון סימוראנגקיר. בינתיים התגייס שירות המיקרו-בלוגינג לפעולה והקפיא את חשבון הטוויטר הדיבתי של לאב.

 

אם אתם מרגישים שמנוע החיפוש של גוגל מאבד את הטאץ', במיוחד בגרסה האנגלית, אתם לא לבד. יותר ויותר אנשים מבחינים שמומחי קידום אתרים מצליחים למלא את עמודי התוצאות הראשונים של גוגל ביותר תוצאות בלתי רלוונטיות, שכל מטרתן היא למשוך את תשומת ליבו של המשתמש. ואם גוגל לא תטפל בנושא במהירות, היא תשחק עוד יותר לידיהן של בינג ופייסבוק, שמציעים תוצאות המותאמות לגולשים.

 

עיריית יוהנסבורג, אחת הערים המובילות בדרום אפריקה, ציידה כ-600 רמזורים בכרטיסי SIM במסגרת ניסוי משונה כלשהו. את ההמשך אתם יכולים לנחש לבד: גנבים הרימו כ-400 מהכרטיסים הללו, ולפני שהעירייה הספיקה לצעוק "פקח!", השתמשו בהם כדי לארגן לעצמם שיחות סלולר על חשבון הברון. הגנבים ידעו, מסתבר, בדיוק באילו רמזורים לפגוע. הנזק לעיריה עומד על יותר ממיליון דולר.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x