תערוכת CES, גרסת 2011: מתחרי האייפד צוברים תאוצה
מה צפוי בתערוכת האלקטרוניקה הגדולה בעולם, שנפתחת מחר? יותר תלת-ממד, חיזוק לדור הרביעי של הסלולר ובעיקר הרבה מאוד טאבלטים. אפל, כרגיל, אינה משתתפת, אבל גונבת את מלוא תשומת הלב
לאס וגאס ידועה בבתי המלון המפוארים שלה ובאולמות הקזינו עמוסי המהמרים שמנסים לעשות רווח קל. אבל פעם בשנה, לכמה ימים בחודש ינואר, ממלאים את העיר מהמרים מסוג אחר: יצרני ומומחי טכנולוגיה שמנסים להמר על המוצרים והטכנולוגיות פורצי הדרך של השנה הקרובה.
מיום חמישי תארח לאס וגאס את CES, או בשמה המלא - Consumer Electronics Show, תערוכת מוצרי האלקטרוניקה והגאדג'טים הגדולה והחשובה בעולם. מדי שנה מציגות אלפי חברות טכנולוגיה את הפיתוחים החדשים ביותר שלהן בפני עשרות אלפי משתתפים, כשהשנה צפויים להגיע לא פחות מ-120 אלף איש.
התערוכה משתמשת באופן מסורתי להצגת הטרנדים החמים של התעשייה: בשנה שעברה, למשל, היו אלו הספרים האלקטרוניים וטלוויזיות התלת-ממד. CES משמשת גם פלטפורמה להצגת טכנולוגיות מהפכניות ומוצרים שכיום מוכרים בכל בית כמו נגני CD, נגני בלוריי וטכנולוגיית HDTV, שזכו לחשיפה המשמעותית הראשונה שלהם שם.
מה צפוי לנו בתערוכה השנה? הרבה טאבלטים שיילכו בעקבות האייפד, טוויסט חדש על טלוויזיות תלת-ממדיות, מגוון טלפונים סלולריים לרשתות דור רביעי, שבבים חדשים שפותחו בחיפה, וחברה אחת שלא תשתתף בתערוכה כלל, אבל כולם ידברו עליה בכל זאת. וכן, אנחנו מדברים על החברה ההיא, עם הלוגו של התפוח.
אייפד קילר? אל תבנו על זה
בין המוצרים שנחשפו עוד לפני פתיחת התערוכה, נמצא שיתוף פעולה של חברת Asus עם פריימסנס הישראלית: החברות מתכוונת להביא את טכנולוגיית זיהוי התנועה הייחודית שפיתחה פריימסנס עבור הקינקט אל המחשבים האישיים של היצרנית הטייוואנית.
השקת האייפד בשנה שעברה הציתה לחיים את קטגוריית הטאבלטים, שהיתה רדומה במשך שנים. בתערוכת CES הקודמת, כציפייה להשקה של אפל, כבר הציגו חברות שונות טאבלטים משלהן. אבל זה כלום לעומת מה שצפוי בוועידה השנה.
להערכת המארגנים, בין 40 ל-80 דגמי טאבלטים יוצגו בוועידה: טושיבה כבר חשפה אתמול טאבלט בעל מסך של 10 אינץ', שירוץ על גרסה 3 של מערכת ההפעלה אנדרואיד. טאבלט מבוסס אנדרואיד נוסף, שגוגל ככל הנראה חשפה כשהציגה את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה, הוא Xoom של מוטורולה. עוד מוצר בולט שיוצג, לפי ההערכות, הוא מחשב לוח של סמסונג שיתבסס על חלונות.
רבים מהם מן הסתם ימתגו עצמם כ"אייפד קילר", אבל ספק רב אם הטאבלטים שיוצגו יאיימו על מעמדו הדומיננטי של האייפד, שכבר מכר יותר מ-8 מיליון יחידות ברחבי העולם. טאבלטים אלו עתידים להתבסס על מערכות ההפעלה אנדרואיד או חלונות, שלדברי מומחים עדיין לא בשלות כדי להוביל את עולם הטאבלטים. "אנחנו נשקע עד הצוואר בטאבלטים גרועים", טען האנליסט רוב אנדרל בפני סוכנות הידיעות AFP.
מחפשים תוכן, לא תלת-ממד
הטלוויזיות התלת־ממדיות, שכיכבו גם הן בתערוכה הקודמת, צפויות לחזור אחרי שנה לא מרשימה במיוחד מבחינת המכירות. בעקבות זאת, עתידים היצרנים להדגיש לא את יכולותיהן השונות של המכשירים, אלא דווקא את שיתופי הפעולה עם אולפני סרטים וטלוויזיה שנועדו לספק תוכן למכשירים אלו. אחרי טבילת האש בתחום נוצרה ההבנה שאם לטכנולוגיה המתקדמת אין תוכן עשיר ומושך, הצרכנים לא ינהרו בהמוניהם.
עם זאת, עדיין צפויים להיחשף כמה חידושים בתחום. טושיבה עתידה להציג, לראשונה מחוץ ליפן, את טלוויזיית תלת־הממד נטולת המשקפיים שפותחה על ידה. LG, מצידה, כבר חושבת צעד קדימה - ולפי דיווח של בלוג הטכנולוגיה אנגדג'ט תחשוף בתערוכה טלוויזיית תלת־ממד ניידת ונטולת משקפיים.
גם הטלוויזיות שמציעות רק שני ממדים: בעקבות השקת גוגל TV, עתידות חברות רבות לחשוף פתרונות לחיבור הטלוויזיה בסלון לדפדפן האינטרנט, אם באמצעות טלוויזיות מיוחדות ואם דרך ממירים ייעודיים. פתרונות מוצלחים במיוחד יוכלו להפוך את 2011 לשנה שבה טלוויזיות האינטרנט יאומצו סוף סוף על ידי הציבור הרחב, אך מדובר, כנראה, בתרחיש לא סביר: התגובות הפושרות לגוגל TV וכישלונות העבר מצביעים על כך שהציבור פשוט לא מעוניין באיחוד של שני המדיומים.
הבמה המרכזית להצגת טלפונים סלולריים וטכנולוגיות חדשות בתחום היא בדרך כלל תערוכת Mobile World Congress, שנערכת מדי פברואר בברצלונה. בכל זאת, צפויים הסלולריים לזכות לנוכחות משמעותית גם ב־CES, כשאת המוקד עתידים לתפוס מכשירים הפועלים בדור הרביעי.
כבר כמה שנים צופים פרשנים את המעבר לרשת הסלולר המהירה יותר, אולם השנה נראה מעבר זה ממשי מתמיד. כמה ספקיות סלולר גדולות בארה"ב - ורייזון, ספרינט וטי־מובייל - נמצאות בשלבים מתקדמים של בניית רשת דור רביעי, וב־CES הן עתידות לחשוף מספר רב של מכשירים חדשים שיהיו זמינים בקרוב ללקוחותיהן.
הצצה ראשונה לחלונות 8?
אנדרואיד, מערכת ההפעלה לסמארטפונים מבית גוגל, זכתה ב-2010 להצלחה משמעותית, ומחזיקה כיום 43.6% משוק הסמארטפונים בארה"ב. במהלך התערוכה צפויים יצרנים רבים לנצל את ההצלחה ולהציג מגוון מכשירי אנדרואיד משוכללים. אחד המסקרנים שבהם, Thunderbolt של HTC, עתיד לפי דיווחים לפעול ברשת הדור הרביעי של ורייזון וייתכן שיכלול שירותי טלוויזיה ניידים חדשים.
מיקרוסופט החייתה לאחרונה את מעמדה בעולם הסמארטפונים עם מערכת ההפעלה ווינדוז פון 7, שזכתה לביקורות חיוביות רבות. עם זאת, החברה לא צפויה לספק הכרזות חדשות בתחום זה בלאס וגאס - את בשורות הסלולר שלה מוסרת מיקרוסופט לרוב בתערוכת MWC בברצלונה, שם גם נחשפה לראשונה, לפני שנה, ווינדוז פון 7.
אבל אין זה אומר שענקית התוכנה לא תספק הכרזות משמעותיות. מדי שנה, הנאום המרכזי בתערוכה הוא זה של מנכ"ל מיקרוסופט, כיום סטיב באלמר. בשנה שעברה הוא חשף בנאומו טאבלט של HP המבוסס על חלונות 7, והשנה צפויות כנראה חשיפות מסקרנות עוד יותר.
לפי דיווח של "הניו יורק טיימס", באלמר יספק בנאומו הצצה ראשונה למערכת ההפעלה הבאה של החברה, שתושק לפי הערכות באמצע 2011 או תחילת 2012. בנוסף צפויה מיקרוסופט להציג שלל טאבלטים מבוססי חלונות שיתחרו באייפד, וגם תוכנת מדיה מבוססת ווינדוז 7 לטלוויזיות אינטרנט.
האם אפל שוב תגנוב את ההצגה?
לאפל יש מסורת ארוכת שנים ואהובה במיוחד בחברה: לגנוב ל-CES את ההצגה. החברה עשתה את זה ב-2007 עם חשיפת דגם האייפון הראשון בכנס מק'וורלד שנערך במקביל לתערוכה, ובשנה שעברה כשדאגה לכוונן את מכונת היח"צ המשומנת שלה, כך שעיקר העניין בוועידה יהיה השמועות סביב השקת האייפד הצפויה בסוף החודש. ואין שום סיבה לחשוב שהשנה תחרוג החברה ממנהגה.
מה מתכננת אפל הפעם? כתמיד, מדובר בשמועות בלבד, אבל לפי הערכות, יוזמת החברה מתקפה דו־חזיתית: השקה קרובה של אייפד 2 וכניסת האייפון לרשת ורייזון בארה"ב. השמועות על אייפד 2 התחילו זמן לא רב אחרי יציאת הדגם הנוכחי, ומדברות כעת על השקה לקראת סוף ינואר. בין החידושים שעליהם מדברים נמצאים מצלמה קדמית, מצלמה אחורית ומעבד כפול ליבה.
בסמוך, ואולי אף באותו אירוע לפי חלק מההערכות, עתידה אפל להשיק סוף סוף את האייפון ברשת הסלולר ורייזון. רשת הסלולר הגדולה בארה"ב מבוססת על טכנולוגיית CDMA, ונכון להיום לא ניתן היה להשתמש בה במכשירי אייפון, גם פרוצים, שכן אלו מבוססים על טכנולוגיית GSM. השמועות על שיווק גרסת CDMA של המכשיר צצות בקביעות מאז נחשף לפני כארבע שנים, אבל הפעם משוכנעים פרשנים רבים שמדובר בדבר האמיתי.
גם אם אפל לא תשיק מוצרים אלו בקרוב, את העבודה היא כבר עשתה: השמועות הרבות הן שיחת היום בעולם הטכנולוגיה, ואפשר לשער שיעמדו במוקד דיונים רבים גם ב־CES. ואם זה לא מספיק, מוצריה של החברה יככבו בתערוכה גם בלי שהיא תיקח בה חלק רשמי, ובגדול. אזור המכונה iLounge, ששטחו 4,645 מ"ר, ישמש במה להצגת אביזרי אייפוד, אייפון ואייפד. בין היתר יוצגו כיסויים, אוזניות, תחנות עגינה, אפליקציות, תוכנות - וגם ערכה לחיבור האייפד למכונית.