דו"ח טכנולוגי: מסתבר שאפשר לנתק את הילדים מהרשת
מומחית לתקשורת הוציאה את המחשב והטלוויזיה מביתה למשך חצי שנה - התוצאות יכולות ללמד אותנו משהו על נזקי החיבור התמידי. וגם: המשטר הסיני נלחם ב"פורנוגרפיה" כדי לדכא את חופש הביטוי, וספקית שירות של אפל ביוון תובעת לקוח שהתלונן על המסך שלו
כן, אפשר להתנתק
יום אחד גילתה האם החד הורית סוזן מאוסהרט, בעלת תואר דוקטור באקולוגיה של התקשורת, שכדי לזמן את שלושת ילדיה לארוחת הערב היא צריכה לשלוח להם SMS. כשהיא חשבה על זה קצת יותר, היא הגיעה למסקנה שהם בעצם לא משפחה, אלא יחידות תקשורת עצמאיות שממוקמות תחת גג אחד, איש תחת לפטופו ומול סמארטפונו. אז היא החליטה לעשות משהו בנידון, והכריזה על ניסוי בן חצי שנה, שבמסגרתו לא יהיו מחשבים או טלוויזיה בבית.
היא ציפתה שילדיה יתנגדו, וניסתה לשחד אותם, אבל להפתעתה הם הסתגלו בקלות יחסית. הבעיה היתה ההורים של ילדים אחרים, שחשבו שהיא סבלה מהתמוטטות עצבים. גם הילדים עצמם לא קיבלו את הניסוי היטב, וחשבו שבני משפחת מאוסהרט יהפכו ל"מנודים חברתית או אידיוטים". זה לא מה שקרה.
אחרי תקופה של הסתגלות – סאסי בת ה-14 קיבלה את זה באופן הקשה ביותר – בני המשפחה התחילו לדבר יותר, לאכול יותר יחדיו, לצאת יחד לסרטים, לשחק ביחד. הילדים נאלצו להתמודד עם שיעמום – מה שאילץ אותם לעשות משהו בנידון. הם יצאו לטיולים, ניגנו, בישלו, קראו ספרים. הם מחוברים פחות, אבל מחוברים יותר לעצמם. הם לא צריכים להתמודד, 18 שעות ביממה או יותר, עם כמויות מידע שפשוט מוטחות בפניהם. כשהם רואים סרט, הם מתרכזים רק בו.
לא פשוט, אבל אפשרי. אולי אפילו רצוי.
רדיפת ה"פורנו" בסין מגיעה לשיאה
בשנות השישים, כחלק ממאבקים פנימיים במשטר הסיני, התחיל מאו ליישם את מה שיכונה לימים "מהפכת התרבות". המטרה היתה שיסוי האוכלוסיה המוסתת, בעיקר סטודנטים חמומי מוח, בכל סממני התרבות של סין והחרבת התרבות העתיקה שלה. אחרי הרבה יותר מדי זוועות והרס, הכריז המשטר על הצלחה. העידן הישן נמחק. עשרות אלפי אנשים נרצחו.
כעת מנהל הגוף הרצחני ביותר בהיסטוריה, המפלגה הקומוניסטית הסינית, עוד מאבק "ערכי" - בינתיים, כפי הידוע, בלי אבידות בנפש. הפעם הוא תוקף את הפורנוגרפיה, או ליתר דיוק את מה שהוא מכנה פורנוגרפיה.
דו"ח חדש מטעם המפלגה הקומוניסטית, שיש להתייחס אליו בזהירות לאור ההיסטוריה המרשימה שלה בזיוף נתונים, מצהיר שבמהלך 2010 סגר המשטר 60 אלף אתרים פורנוגרפיים, הסירו 350 מיליון "פריטי פורנוגרפיה" מהרשת, ועצרו 4,965 נתינים החשודים בהפצת חומרי תועבה. מביניהם, 58 נכלאו ליותר מחמש שנות מאסר.
המלחמה על הפורנוגרפיה היא מלחמה נגד ניצני החירות הסינית, תחת שם אחר. המפלגה לא רוצה להיראות כמי שנלחמת בחופש – להזכירכם, היא עושה הכל כדי להשכיח את אירועי טיאננמן, ובכל יום שנה להם היא נכנסת לכוננות ספיגה חמורה מהרגיל. אז תחת המטריה הרחבה מאוד של "פורנוגרפיה", היא סותמת את הפה גם לאנשים שיש להם דברים שליליים להגיד על המשטר.
המהומות באיראן, לפני כשנה וחצי, ערערו מאוד את אמון המשטר שם בעצמו. בסין, לפחות לפי דו"ח של המפלגה מלפני כמה חודשים, השתבחו המנהיגים בכך שהם הצליחו לביית את הרשת, ואת הסכנה שהיא מהווה לכל משטר דכאני. אבל נראה שהם מפחדים, מפחדים מאוד.
המסך שלך מקולקל? נתבע אותך
דימיטריס פאפאדימיטריאדיס, רופא אתונאי, גילה יום אחד שמסך מחשב המק היקר שלו מכיל צבעים משונים. זו בעיה מוכרת של מסכי מק, שאפל כמובן מתכחשת לקיומה ומורה לטכנאים שלה לטרטר את הלקוחות שמתעקשים לדווח עליה. פאפאדימיטריאדיס גרר את המסך לסדנה המקומית המוסמכת של אפל, Systemgraph, שהמליצה לו על ניקוי המסך. כשחזר פאפאדימיטריאדיס לסדנה, הוא מצא שהמסך שלו במצב הרבה יותר גרוע מכפי שהיה כשהשאיר אותו.
הרופא הזועם דרש פיצויים או החלפת המחשב, כפי שהחוק היווני מתיר לו. סיסטמגראף, בתגובה, שלחה אותו לחפש את החברים שלו. כאן הסתבכו העניינים: פאפאדימיטריאדיס כתב על הפרשה באיזה פורום, ובמקום לסתום את הפה או לצמצם נזקים על ידי הענקת מחשב חדש, סיסטמגראף נקטה בצעד הנדיר והמטומטם להחריד של תביעת דיבה נגד פאפאדימיטריאדיס, והיא רוצה 200 אלף יורו.
כפי שלמדו הרבה אנשים מימי אוסקר ויילד ואילך, תביעת דיבה יכולה בקלות להפוך לבומרנג שמפצח את גולגולת המשגר שלו. סיסטמגראף הפכה למוקד של הרבה מאוד תשומת לב, שלילית בעיקרה. הסיפור הזה התפשט במהירות ביוון, ומשם דילג בעליצות אל התקשורת הטכנולוגית העולמית.
וכל זה היה מעורר הרבה פחות עניין, אלמלא למדנו בסוף השבוע שלאפל יש תוכניות לחיסול ביקורות שליליות של מוצרים.
קצרצרים
להיגמל מהרשת? כמו להיגמל מעישון צילום: צביקה טישלר
בתחילת הטור הראינו שאפשר להיגמל מהתמכרות לרשת, אבל מסתבר שזה קשה למדי. מחקר שנערך בבריטניה, ובו התבקשו סטודנטים להימנע במשך 24 שעות משימוש בכל אמצעי תקשורת פרט לטלפונים קוויים וספרים, גילה שאף שהדבר אפשרי, הוא מעורר בנסיינים תסמינים של גמילה מעישון. חלק מהנסיינים שנאו את הניסוי עד מוות, אחרים הסתגלו אליו בקלות, ואחרים עברו תקופה של התמודדות עם התמכרות - מילה שבה הם שבו והשתמשו – עד שהסתגלו.
יריד CES השנתי בא עלינו לרעה, על שלל פיתויו, והפעם נכנסת לזירה גם חברת Vizio, שהתמחותה עד כה היתה טלוויזיות במחירים זולים. היא תציג סמארטפון, ה-Via Phone, כמו גם טאבלט, ה-Via Tablet. שניהם ישתמשו במערכת אנדרואיד של גוגל. עוד אינדיקציה לכך שהטאבלטים הולכים להיות כאב הראש החדש של עולם הטכנולוגיה.
ה-RSS הוא כלי יעיל מאין כמותו להתעדכנות באתרים שאדם נוטה לקרוא בקביעות. ובכל זאת, על רקע התחזקות הרשתות החברתיות, הוא גוסס. לכרום אין קורא RSS מובנה, וכעת גם מוזילה מתכוונת להוריד את כפתור ה-RSS מהגרסה הרביעית של הדפדפן פיירפוקס. הסיבה? רק שלושה עד שבעה אחוזים מהמשתמשים עושים בו שימוש. יש כמובן אפליקציות לקריאת RSS, אבל הקורא המובנה של הדפדפן מאפשר למשתמש לקרוא את התוכן של האתרים תוך שמירה על פרטיות יחסית, מבלי שהאתר יידע מאיפה הגיע המשתמש ולאן הוא הולך.
קבלו בזעקות אימה את צ'ארלס, רובוט ה-GPS הראשון. מדובר ברובוט דמוי חלקו העליון של אדם, שפותח על ידי המדענים המטורפים בקיימברידג'. צ'ארלס אמור לשבת לצד הנהג, לנתח את התנהגותו ואת הבעות פניו, ואז לתת לו את הנחיות ה-GPS בטון המתאים למצב רוחו הנוכחי של הנהג. בקיצור, יש לנו רובוט GPS שמנסה (וב-70% מהמקרים, כך נטען, גם מצליח) לברר איך אתה מרגיש. הצילו.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"