$
פטנטים וקניין רוחני

סוגרים את 2010: ההצלחות הטכנולוגיות הגדולות - והנפילות הכואבות

פייסבוק גרמה לכולנו לעשות לייק - ולקחה לנו את הפרטיות. גוגל נכנסה היטב לשוק הסלולר עם האנדרואיד - וספגה מפלה בתחום החברתי. ואפל? האייפד הצליח בגדול, הרשת החברתית המוזיקלית קצת פחות. השנה של חברות הטכנולוגיה

עומר כביר, שי ענבל ואבנר קשתן 10:3831.12.10

ההצלחות: עושים לייק לאייפד ולאנדרואיד

 

מהפכת הלייק של פייסבוק

 

בשנת 2010, יותר מבכל שנה שקדמה לה, הפכה פייסבוק מרשת חברתית מצליחה ללא פחות מאימפריית רשת שנושפת בעורפה של גוגל. כיצד מארק צוקרברג עשה זאת? לא עם פארמוויל, עיצוב חדש או Facebook Places, אלא כפתור "לייק" אחד שהשתלט על האינטרנט.

 

מ-2010 ביצוע פעולת הרמת האגודל כבר לא מוגבלת לסטטוסים, Fan Pages או תגובות. מאמרים, עצומות, פוסטים בבלוגים, עמודי מוצר וידיעות חדשותיות הפכו לחלק בלתי נפרד מה-News Feed. גם תמונות של חברים בסופן של כתבות, ולא משנה באיזה אתר, הפכו לתופעה נפוצה. עכשיו באמת קשה להתנתק מפייסבוק, גם אם אתם בקושי נכנסים לרשת החברתית.

 

ויקיליקס

 

אתר ההדלפות האנונימיות נמצא בסביבה כבר יותר מארבע שנים, אבל כמה מאות אלפי מסמכים שקיבל בתחילת השנה שעברה מאחד, טוראי ראשון ברדלי מאנינג, הפכו אותו לשם מוכר בכל בית. זה התחיל בסרטון וידיאו המתעד הרג אזרחים עיראקים על ידי כוחות אמריקאיים, והמשיך בסדרת הדלפות של מסמכים חסויים מהמלחמות בעיראק ואפגניסטן, וכן של תכתובת דיפלומטיות.

 

אין עוד אתר אינטרנט שהיתה לו השפעה גדולה כל כך על סדר היום התקשורתי בכל העולם, ושגרם לממשלות רבות להזיע כל כך. ההשפעה שהייתה לאתר צפויה לעודד מדליפים נוספים, שיספקו לוויקיליקס (ולאתרים אחרים) די חומרים כדי להישאר בשיח התקשורתי גם ב-2011.

 

ג'וליאן אסאנג'. עצרתם אותו? נראה אתכם עוצרים את השאר ג'וליאן אסאנג'. עצרתם אותו? נראה אתכם עוצרים את השאר צילום: אי פי אי

 

גלקסי S ומהפכת האנדרואיד

 

עד 2010 חיפשנו את האייפון קילר - הסמארטפון שיוכל להוות יריב ראוי לטלפון של אפל, והמכשירים מבוססי האנדרואיד תמיד נשארו במרחק פסיעה מהתואר בשל מערכת הפעלה לא בשלה, איטיות מרגיזה ועוד שלל סיבות. אבל אז הופיע ה-Galaxy S, מכשיר האנדרואיד של סמסונג.

 

עם למעלה מ-9 מיליון מכשירים שנמכרו ברחבי העולם, מדובר באחד ממכשירי האנדרואיד המוצלחים ביותר של גוגל, אם לא המוצלח שבהם. סוף סוף נמצא מכשיר המספק אלטרנטיבה אמיתית לגן הסגור, להיעדר הפלאש ולשאר חסרונות התפוח הנגוס. הגלקסי S לא לבד - הגלקסי טאב, המיילסטון, הנקסוס S, ה-Desire וה-Xperia X10 של סוני אריקסון הם רק מהמכשירים המוצלחים בשוק שמריצים את אנדרואיד, שהשנה סוף סוף הצליחה לפרוץ.

 

הקינקט

 

עם הקינקט, בקר התנועה של קונסולת האקסבוקס, מיקרוסופט עשתה את מה שאף אחד לא ציפה ממנה: היא גרמה לאנשים להגיד "וואו". אף אחד לא ציפה מחברה שבימינו כבר כמעט ולא רלבנטית בזירת החדשנות להוציא מוצר שעוקף את המתחרות סוני ונינטנדו ומקפיץ את האקסבוקס לראש טבלת המכירות.

 

לאורך כל השנה קיימו מיקרוסופט וסוני תחרות בין ההבטחות העתידיות של הקינקט וה־Move , ועם סגירתה אפשר כבר לקבוע שמבחינת מכירות, מבחינה טכנולוגית, והכי חשוב: מבחינת כיף, הקינקט הבטיח הכי הרבה - וגם קיים.

 

משחקים בקינקט. מיקרוסופט הצליחה להפתיע משחקים בקינקט. מיקרוסופט הצליחה להפתיע צילום: יאיר שגיא

 

Viber

 

אפליקציית האייפון וייבר, שמאפשרת לעשות שיחות טלפון בחינם בין משתמשיה, היא ללא ספק הדבר החם ביותר בתחום ה-VoIP השנה. ההתקנה והשימוש קלים, איכות השיחה מצוינת, והיישום זכה למיליוני הורדות מאז השקתו.

 

וייבר מסתמנת כאחת המתחרות המבטיחות ביותר של סקייפ. הוסיפו לזה תמיכה בשליחת הודעות טקסט בחינם, גרסת אנדרואיד ושאר פיצ'רים באופק והמסקנה מתבקשת: מאגר משתמשי וייבר צפוי רק להוסיף ולגדול.

 

Angry Birds

 

עם חמישים מיליון הורדות בחנויות האפליקציות של האייפון, האייפד, אנדרואיד, נוקיה ופאלם ברור כי Angry Birds, שחגג לאחרונה שנה, הוא כבר מזמן הרבה יותר ממשחק מצליח לסמארטפונים. מדובר בתופעה שתזכורות למימדיה העצומים אפשר למצוא בכל פינה, ממערכון ב"ארץ נהדרת" ועד ל"יום אנגרי בירדז" העולמי ב-11 לדצמבר, שבו ציינו מעריצי המשחק את השקתו בשלל אירועים.

 

צרפו לכך הכרזות על גרסה למחשב האישי, לאקסבוקס ולפלייסטיישן, בובות קטיפה של שבע הציפורים ודיבורים סדרת טלוויזיה וסרט קולנוע, ותקבלו את התמונה המלאה והצבעונית: Rovio הפינית, מפתחת המשחק, לא תנוח עד שתחסל לחלוטין את הזמן הפנוי שלנו.

 

Angry Birds Seasons. חמישים מיליון הורדות Angry Birds Seasons. חמישים מיליון הורדות צילום מסך

 

אייפד
האייפד. יצר מחדש את שוק הטאבלטים האייפד. יצר מחדש את שוק הטאבלטים צילום: אי פי אי

לא באמת חשבתם ששכחנו, נכון? במשך יותר מעשור היו הטאבלטים קטגוריה זניחה ומשעממת בעולם המחשוב האישי, שהתהדרה בעיקר במכשירים יקרים ומסורבלים. ואז באה אפל ולא הייתה צריכה הרבה: מכשיר שהוא לא יותר מאייפוד־טאץ' מגודל ומשודרג הספיק כדי להראות לעולם את הפוטנציאל של הקטגוריה הזו, ואת היתרונות של צריכת מדיה ומשחקים על מסך רב־מגע גדול ונייד.

 

המתחרות לא נשארו בשקט: הן השיקו טאבלטים משלהן, כמו סמסונג גלקסי טאב, וגם ב-2011 צפויים לא מעט מכשירים חדשים, בין היתר מבית מיקרוסופט ו-RIM. גם גופי המדיה הגיבו למדיום החדש - בהתאמת שירותים קיימים, ובפיתוח שירותים חדשים במיוחד עבור הטאבלטים. ואל תשכחו את ההשפעה על המגזינים והעיתונים הגדולים.

 

הכשלונות: גם גוגל מפספסים, ובגדול

 

הפרטיות בפייסבוק

 

בין כפתורי הלייק באתרים חיצוניים, שירות המיקום Places, שירות התקשורת החדש, והפעילות האינטנסיבית שגולשים רבים מקיימים בפייסבוק, יש מעט מאוד שפייסבוק לא יודעת עליכם.

 

אמנם הרשת החברתית משתדלת לפשט את הגדרות הפרטיות שלה, אך רבים מהגולשים פשוט לא טורחים לעדכן אותן, דבר המאפשר לפייסבוק לאסוף מידע באין מפריע. ואם מדי פעם המידע הזה גולש החוצה, במתכוון או בטעות? לא נראה שזה גרם ליותר מדי גולשים להדיר רגליהם מפייסבוק השנה.

 

מארק צוקרברג. ומה עם פרטיות הגולשים? מארק צוקרברג. ומה עם פרטיות הגולשים? צילום: בלומברג

 

גוגל באזז וגוגל וייב

 

פעמיים השנה ניסתה גוגל להיכנס לתחום הרשתות החברתיות, ופעמיים הפסידה בגדול לפייסבוק. גוגל באזז היה הניסיון של ענקית הטכנולוגיה ליצור רשת חברתית שמשולבת בג'ימייל, אבל השירות לא הציע פונקציות נרחבות או מלהיבות במיוחד, וסבל מבעיות פרטיות קשות בראשית דרכו. אם אתם מכירים מישהו שמשתמש בבאזז בימים אלה - אתם מוזמנים לספר לנו.

אריק שמידט, מנכ"ל גוגל. ירצה לשכוח את באזז, נקסוס 1 וגוגל TV אריק שמידט, מנכ"ל גוגל. ירצה לשכוח את באזז, נקסוס 1 וגוגל TV צילום: בלומברג

 

גוגל וייב היה ניסיון להפוך את האימייל לשירות תקשורת בזמן אמת, תוך שילובו עם רשת חברתית ומסרים מידיים. השירות המסובך מדי מעולם לא זכה להצלחה בקרב הגולשים, שלא הבינו בשביל מה הוא טוב, והשנה הודיעה גוגל על סגירתו. בנובמבר שוב באה פייסבוק, והראתה לגוגל איך עושים אימייל פשוט בזמן אמת - עם שירות התקשורת החדש שלה.

 

החנות של גוגל והנקסוס 1

 

בניגוד לרושם שעלול להיווצר, הנקסוס 1 של גוגל הוא דווקא מכשיר מצוין. אם כך, מדוע הוא נחל כישלון מסחרי חרוץ? הסיבה היא לא אחרת מהחנות של גוגל. הדרך שבה דחפה החברה את מכשיר הדגל שלה הייתה שאפתנית, שאפתנית מדי: חנות אינטרנטית שבה יוכל כל אחד לרכוש סמארטפון שיגיע עד לביתו. ומה עם שירות לקוחות, תמיכה טכנית, אפשרות להתנסות אישית במכשיר לפני רכישתו במאות דולרים? על זה הם לא חשבו. מה הפלא שהחנות נסגרה תוך כחצי שנה. הנקסוס S, המכשיר הבא בסדרה, כבר נמכר באופן מסורתי הרבה יותר.

 

גוגל TV

 

כדי לחתום את רצף הכשלונות של גוגל לשנה הנוכחית, הגיע מוצר שההכרזה עליו דווקא נראתה מבטיחה: גוגל התחייבה במאי האחרון ליצור מפגש פסגה בין האינטרנט לטלוויזיה. רבים קיוו סוף סוף לפלטפורמה שתשדרג את הסלון ותוסיף לטלוויזיה המסורתית את כל התכנים הרבים שהרשת מסוגלת להציע. אבל אז המוצר הושק, וכל מי שציפה - נחת על קרקע המציאות, יחד עם גוגל עצמה.

 

כתבי הטכנולוגיה קטלו את חוויית השימוש והממשק המסובך (גם אצלנו). אתרי התוכן בארה"ב – הולו, ABC, CBS, פוקס ואחרים – חסמו. והמכירות? לא משהו בכלל. אלא אם יקרה נס, כמו למשל פתיחה של המכשיר לאפליקציות, Google TV הוא אחד מהפלופים הגדולים ביותר של ענקית האינטרנט. וכמו שאתם רואים, התחרות קשה.

 

מכשיר גוגל TV של סוני. זה דווקא נראה מבטיח בהתחלה מכשיר גוגל TV של סוני. זה דווקא נראה מבטיח בהתחלה

 

פינג

 

לרשת המוזיקלית החברתית של אפל היו את כל נתוני הפתיחה על מנת להפוך להצלחה ־ חיבור לאייטיונז, חנות המוסיקה המצליחה, וקשר קרוב של אפל לאמנים רבים. היא הייתה יכולה להפוך למקום מפגש בין אמנים למעריצים, ופלטפורמה לקידום יוצרים צעירים.

 

אבל ביצוע לקוי, הכולל גישה רק מאייטיונז ולא מדפדפן, חסמים מוזרים על יכולת המשתמשים ליצור תכנים בחופשיות, ואולי גם עודף רשתות חברתיות בשוקכל אלה הפכו את פינג לזירה שוממת ביותר, שנשכחה מלב כמעט במקביל להשקתה.

 

KIN

 

KIN. מיקרוסופט פספסה הזדמנות לפנות לדור הרשתות החברתיות

מאוד רצינו שהטלפונים הסלולריים של מיקרוסופט, שהושקו במאי השנה, יצליחו. לא בגלל חיבה מיוחדת לענקית התוכנה, אלא פשוט כי הם פנו לנתח שוק שלא זכה לתשומת לב מספקת - הדור של פייסבוק, שיותר מתעניין בשיתוף תמונות, סרטונים וחוויות מקריאת אימיילים והורדת אפליקציות. המכשיר פותח על מנת לאפשר לאותו דור להיות מחובר תמיד לחבריו ברשתות החברתיות השונות.

 

אבל אז הגיעו הטעויות: תמחור שערורייתי של החבילה החודשית (כמו של סמארטפונים, אף שהקין מעולם לא התיימרו להיות סמארטפון), קמפיין פרסום חלש, ותמיכה מהוססת מצד מיקרוסופט, שהעדיפה להתמקד במערכת ההפעלה החדשה לסמארטפונים, וינדוז פון 7. התוצאה: כישלון די מהיר, והפסקת ייצור המכשירים אחרי פחות מחודשיים. עם התנהלות קצת יותר חכמה, מיקרוסופט אולי היתה יוצרת קטגוריה חדשה בעולם הסלולר.

 

סימביאן

 

נדמה כי הכל כבר נאמר על מערכת ההפעלה הארכאית לסמארטפונים, שנראה שעודכנה ברצינות בפעם האחרונה אי שם בתחילת העשור. השנה סמסונג וסוני אריקסון החליטו לנטוש את הפלפטורמה, ונתח השוק של נוקיה, שמכשיריה מתבססים על המערכת, ירד באופן דרסטי. הענקית הפינית, התומכת הגדולה ביותר של סימביאן, פיטרה את המנכ"ל שלה, כשבנוסף נסגרה גם "קרן סימביאן" הכושלת.

 

ב-2010 לא הצליחה נוקיה לבלום את הנפילה שלה, פשוט כי היא נשארה תקועה עם מערכת ההפעלה המיושנת. שום מכשיר, כולל מכשיר הדגל N8, לא החזיר לה את כבודה האבוד. אולי ב-2011, אם תשכיל לנטוש את סימביאן, זה יקרה.

 

מפעל פוקסקון

 

פוקסקון, שמייצרת מוצרי אלקטרוניקה עבור חברות כמו אפל, דל, HP, מיקרוסופט וסוני, עמדה ב-2010 במוקד סערה לא קטנה. סדרה של דיווחים על מקרי התאבדות (14, בהערכות זהירות) וכן דיווחים על תנאי עבודה קשים הגיעו לידי העיתונות, וגרמו לרבים לחשוב על תנאי היצור של הסמארטפונים הנוצצים שלהם. גם התדמית של אפל נפגעה, לאחר שהתגלה כי אבטיפוס של אייפון 4 שנגנב מאחד מעובדי פוקסקון גרם להתאבדותו.

 

גל התאבדויות. פוקסקון גל התאבדויות. פוקסקון צילום: בלומברג

 

הביקורת הקשה גרמה לחברה לבצע שורה של העלאות שכר, להתקין רשתות למניעת ההתאבדויות ובסופו של דבר, לפי דיווחים, לפעול לסגירת המפעלים בסין. אבל פוקסקון לא לבד, ומפעלי ייצור רבים ברחבי העולם הם עדיין מופת לעבדות מודרנית. לתרבות הצריכה יש מחיר, והוא לא מסתכם רק בחשבון הבנק שלנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x