סנטה לא הביא מתנות להייטק: דצמבר כאן - האקזיטים לא
דצמבר הוא החודש בה"א הידיעה לאקזיטים והשקעות, ודוגמאות מהשנים האחרונות לא חסרות. אז למה השנה הטירוף של עמק הסיליקון לא מגיע להייטק הישראלי, שנשאר יבש כמו מזג האוויר?
חודש דצמבר שעובר השנה על ההייטק הישראלי איננו שונה בהרבה ממזג האוויר. התחושה כאילו השנה שעברה היתה גשומה ופורייה יותר מאפיינת ככל הנראה לא רק את אלה שמתאכזבים לגלות יום יום את השמש המלהטת במרכז הרקיע - אלא גם את יזמי ההייטק, אנשי קרנות ההון סיכון ובתי ההשקעות שאמונים על עסקאות הענק, שממאנות להגיע.
באופן היסטורי נחשב חודש דצמבר לחודש חם בכל הקשור לחדשות בענף ההייטק, מעצם היותו ענף הפועל לפי לוחות הזמנים האמריקאיים. מדי שנה בשנה הופכים הימים שלפני חג המולד לימים העמוסים ביותר בעסקאות, והמשפט let's close the businesses until christmas שגור בפי כל.
ידידי הטוב חזר זה עתה מביקור בעמק הסיליקון. את המצב שם הוא תיאר כלא פחות מהתפוצצות. "הדברים זזים שם מהר בטירוף", הוא אומר. רק השבוע הודיעה פייסבוק על כוונתה לרכוש 15 חברות, יום לאחר שטוויטר גייסה כ-200 מיליון דולר בסבב ענק.
ביום שבו נכתבו שורות אלה לבדו נרכשו בארה"ב 15 חברות בסכום מצרפי של כ־700 מיליון דולר, לפי מאגר המידע CrunchBase, ועוד 21 השקעות הון סיכון בסטארט־אפים התבצעו בהיקף של כ־150 מיליון דולר. וזה יום שגרתי בדצמבר, כזה שבו ביד אחת האמריקאים אוחזים בשקית מלאה בקניות לחג וביד הפנויה הם חותמים על עסקאות.
אפילו בזמן המשבר הכלכלי היו אקזיטים בדצמבר
לפי מאגר המידע של חברת המחקר IVC, עסקת הרכישה היחידה עד כה שעשו יזמים ישראלים החודש היא זו של אלטור, שנמכרה לג'וניפר תמורת 95 מיליון דולר. אלא שהקשר בין אלטור לישראל הוא מקרי בהחלט: החברה איננה מעסיקה כאן עובדים, ומשקיעיה אינם ישראלים, כך שכמות המשקיעים בתחום האקזיטים בחודש השחון הזה עומדת על אפס.
לשם השוואה, באותה תקופה אשתקד עמד מספר האקזיטים בישראל על 11, מהן עסקאות ענק כמו מכירת ג'ג'ה לטלפוניקה ב־207 מיליון דולר, האקזיט של אופטונול שנמכרה לאלקון ב-180 מיליון דולר, והעברת דיון נטוורקס לידיה של ברודקום תמורת 178 מיליון דולר.
גם בדצמבר 2008, בשיא תחושת הדיכאון שאפפה את העולם הכלכלי, נמכרו שבע חברות, ובהן חברת הסטנטים מדיגייד שנמכרה לידי ענקית הציוד הרפואי סנט ג'וד תמורת 300 מיליון דולר. דצמבר 2007 זכור כחודש שבו סגר משה ינאי את עסקת הענק של מכירת XIV לידי IBM תמורת 300 מיליון דולר, ונור מקרופרינטרס העשירה את קופתה של פוטריסימו עם מכירתה לידי HP תמורת 118 מיליון דולר.
גם אם בסוף השבוע הנוכחי, או בשבוע שאחריו תכריז תעשיית ההייטק הישראלית על אקזיט נוסף - ספק אם הוא יצליח לדחוק תחתיו את הרושם שהותיר דצמבר השחון. האמריקאים עושים שופינג לחג, אלא שאת הקניות הם בחרו להשאיר ב־2010 קרוב לבית, בעמק הסיליקון. וכשהאמריקאים לא יוצאים לעשות כאן שופינג בדצמבר, הדבר לא מבשר טובות למה שיקרה בהייטק הישראלי גם בשנה האזרחית החדשה.