נס לא תהיה לנו? על המגעים למכירת חברת התוכנה
חמש קרנות מתמודדות על רכישת החברה, רק אחת מהן ישראלית. האפשרות שנס תימכר לידיים זרות תביא כמעט בוודאות למעבר של מרכז הכובד לארצות הברית. הרי כבר יש לנו את תקדים קומברס
חמש קרנות הגישו עד כה את הצעותיהן לרכישת נס טכנולוגיות, ענקית מערכות המידע הישראלית - כפי שנחשף השבוע ב"כלכליסט". ארבע מהן אמריקאיות: קרן וורבורג־פינקוס, קרן פרנסיסקו פרטנרס, קרן גורס קפיטל וסיטי ונצ'ר קפיטל. המתמודדת החמישית היא קרן פורטיסימו של יובל כהן, הישראלית היחידה במירוץ.
מכירת נס היא תהליך מתבקש, שנועד בין השאר להבריא את החברה המקרטעת כבר כמה שנים ברווחיות נמוכה, אחרי שמהלך החדירה שלה לאירופה ולאסיה לא נשא פירות כפי שציפו. נס חוותה כמה משברים שזעזעו את אמות הספים שלה, כמו החלטתה של SAP העולמית ליטול ממנה את הזיכיון הבלעדי הישראלי, והמשבר שתקף את תעשיית התוכנה באירופה ובאסיה, שגם נס נפגעה ממנו.
במקביל ממשיכה החברה לרדת בפעילותה בישראל, אך עם זאת ממשיכה לנהל פרויקטי ענק ולהעסיק בישראל 2,300 עובדים, בכלל זה יותר מ־200 יועצים בחברת "גב" אשר ממשיכה להופיע בשורת הרווח של נס - למרות מכירתה לקבוצת אימפרוב.
על פי ההערכות בענף ה־IT, מכירתה של נס לקרן פרייבט אקוויטי זרה משולה למעשה קומברס: הקרן הזרה תמנה כמעט בוודאות יו"ר זר, שיביא עמו מנכ"ל זר, וזה יעביר את רוב ההנהלה למחוזות אמריקאיים. לא ירחק היום שבו מרכז הכובד של נס יעבור לארצות הברית, ויהיה זה רק עניין של זמן עד שיותר מ־2,000 עובדי נס בישראל ייהפכו לאבן ריחיים על צוואר אמריקאי.
נס נותרה ישראלית באופייה
קרנות פרייבט אקוויטי אמנם רכשו בעבר חברות בישראל: כך למשל קרן פרנסיסקו פרטנרס רכשה כאן את אקס־ליבריס ואת אטנטי, בחרה לשמור על צביונן הישראלי ואף רשמה עליהן רווחים נאים. אקס־ליבריס ואטנטי נמכרו שתיהן בפרמיה של עשרות אחוזים על מחיר הרכישה הראשונית שלהן. אלא שאין דינן של חברות סטארט־אפ כדין חברת ענק בורסאית שמוכרת במיליארדים. בעלים זרים ירצו את מנהלי נס קרוב לצלחתם, וזו, כמו במקרים רבים אחרים, נמצאת הרחק מעבר לים.
לכן כה חשוב שנס לא תאבד את צביונה הישראלי: אף שנתח הפעילות של נס טכנולוגיות בישראל הצטמצם לכשליש בלבד (ראו תרשים), נס נותרה ישראלית באופייה: היא ממשיכה להעסיק קרוב לשליש מתוך 7,800 כלל עובדיה כאן, כל הנהלתה ישראלית וגם כאשר היא פעילה בחו"ל, היא מוכרת לחברות ישראליות גלובליות כגון צ'ק פוינט, אמדוקס וטבע.
על קברניטי נס לעמוד בפרץ ולדרוש בכל הסכם רכישה את שימור הפעילות הישראלית של נס, או לתת העדפה מתקנת לא רק לקרן כמו פורטיסימו, אלא לקרנות נוספות בישראל שיש להן ההון הדרוש לרכישת נס: פימי, מרקסטון או שמרוק.
אחרי הכל, כדי לרכוש את נס אין צורך לשלם 300 מיליון דולר במזומן. מספיקים 60–70 מיליון דולר, ואת השאר אפשר לקבל באשראי בנקאי, סכום הנחשב לדמי כיס עבור כל אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי. ובכל מקרה, כדאי לשמור את נס בידיים ישראליות. הפסד של החברה לידיים זרות יהיה מכה קשה וצורבת לשוק ה־IT המקומי.