$
התעשייה

ככה לא מכבים שריפה: הלואו-טק ומניעת האסון הבא

בעוד שמשרד התמ"ת מעכב השקעות בתעשייה המסורתית, ולא ממהר לקדם שיתוף פעולה בינה לבין ההייטק, דווקא אנשי הלואו-טק עשויים לפתח את הדור הבא של חומרי הכיבוי. והכסף? הוא יגיע מידיים פרטיות

אסף גלעד 16:5312.12.10

בקיץ האחרון הודיע משרד התמ"ת כי הוא יתמוך בפרויקט חדש הנושא את הכינוי "מסורטק", תוכנית שתפגיש בין יזמי הייטק לבין התעשיות המסורתיות ותנסה להביא לשיתופי פעולה שיובילו למוצרים מעניינים וחדשניים.

 

שר התמ"ת, בנימין בן־אליעזר, הכריז על התוכנית ברוב פאר והדר, וגם המדען הראשי במשרדו, אלי אופר, טרח להזכיר אותה מעל כל במה. אלא שמאז לא קרה דבר, ובמשרד טוענים כי מיסוד המסלול לא יחל לפני הרבעון הראשון של השנה הבאה, תקופה ארוכה ביחס לתוכנית שאיננה דורשת הקצאה של תקציב חדש.

 

על פי התוכנית, שמתוקצבת כולה על ידי משרד התמ"ת, פרויקטים שיימצאו מתאימים יקבלו תקציב משותף של 3.6 מיליון שקל. בינתיים החליט יוזם התוכנית וההוגה שלה, יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה יהודה זיסאפל, שלא לחכות לממשלה. "נניע את התוכנית גם בלי עזרה ממשלתית", אמר זיסאפל ל"כלכליסט". היזם מוכן להשקיע מכיסו מיליונים ואולי אף עשרות מיליונים אם יידרש, והשבוע כבר הכריז על הסכם לשיתוף פעולה בין האיגוד שלו לאיגוד המתכת והחשמל.

 

במילים אחרות, גם אם יש לכם פטנט מבריק בתחום הלואו־טק, הממשלה לא תוכל לסייע לכם להוציא אותו אל הפועל. אחרי הכל, המצאות אמיתיות, שיתפסו נתח ויגרפו עבורכם מיליונים, נמצאות רק בהייטק, לא? אז זהו, שלא.

 

  איור: יונתן וקסמן

 

גם כיבוי שריפות זה לואו-טק

 

הכימאי מאוניברסיטת בר־אילן, פרופ' שלמה מרגל, טוען שכבר שנים לא קיימת חדשנות אמיתית בטכנולוגיות לכיבוי שריפה. המילה האחרונה בתחום ההתמודדות עם שריפות, מסביר מרגל, היא האמוניום פולי־פוספט. זהו אותו חומר אדמדם שהושלך ממטוס ה"סופר טנקר" במהלך השריפה בכרמל - חומר אורגני מעכב בעירה, המחליף את החומר הכימי הרעיל שהושלך עד כה על יערות וגרם נזקים.

 

החומר החדש ידידותי יותר לסביבה, מצפה את העץ בציפוי דק הדומה לזכוכית ומגן עליו מפני שריפה, וההמצאה זאת אחראית כיום להכנסות של מיליוני דולרים למשק הישראלי. אלא שגם היא בת כ־15 שנה, וגם היא אינה יכולה לכבות שריפות אלא רק לעצור אותן ולמנוע את ההתפשטות שלהן.

 

"כיבוי שריפות בפועל מתרחש כיום כפי שהיה לפני שלושים וארבעים שנה, באמצעות מים או קצף. אם יופנו לתחום תקציבים גדולים יותר, יהיה אפשר לפתח את מדביר השריפה הבא במעבדות המחקר ובתעשייה", אומר מרגל. וכן, גם כיבוי שריפות זה לואו־טק. להשקעה של 3.6 מיליון במיזם כיבוי השריפות הבא, מחצית ממה שהעבירה הממשלה לקברניטי ה"סופר טנקר", יכולה להיות תועלת לא מעטה לא לאו דווקא למניעת השריפה הבאה, אלא גם לתעשייה הישראלית כולה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x